10 dingen die je alleen op reis doet

skydiveDat reizen je gelukkiger en zelfstandiger maakt, is al uit verschillende onderzoeken gebleken. Je stapt uit je comfort zone, je moet onvoorziene situaties opeens alleen oplossen en bent soms helemaal op jezelf aangewezen. En zonder dat je het doorhebt doe je op reis allerlei dingen die je thuis eigenlijk nooit doet. Wat dan? Deze 10 zaken bijvoorbeeld. Herken jij je erin?

1) In je eentje uitgaan
Deze zou ik thuis dus echt nooooiiiiitttt doen, maar op reis heb ik me er al verschillende keren aan gewaagd: in je uppie naar een bar of discotheek gaan. Boeiend, je ontmoet binnen no time een leuke groep waar je je bij aan kunt sluiten.

2) De meest intieme gesprekken voeren
Hier verbaas ik me altijd wel over. Dat sommige mensen hun ziel en zaligheid blootleggen aan de eerste de beste vreemdeling die ze tegenkomen. Zelf ben ik hier niet zo van, ook niet op reis. Maar ik moet toegeven dat je bepaalde dingen toch makkelijker deelt met mensen waarvan je weet dat je ze hierna toch nooit meer gaat zien.

3) Van elke dag een feestje maken
Ik vind het altijd zo’n dooddoener als mensen zeggen: “Je moet van elke dag een feestje maken.” Alsof je dat ook echt doet als je in de beslommeringen van werk, sociale verplichtingen en het huishouden omkomt. Maar op reis doe je dat dus wél en kan je er des te meer van genieten!

4) Onderhandelen over 20 cent
Heerlijk vind ik het; afdingen. Dat gevoel als je die sjaal na 10 minuten onderhandelen voor 2 euro meekrijgt in plaats van 3. Zo trots als een pauw! Maar even later denk je: waar hebben we het in godsnaam over? Die ene euro….

5) Geen make-up gebruiken
In het dagelijks leven ga ik niet bepaald als een geplamuurde opmaakpop door het leven, maar een laagje mascara of foundation zit er meestal wel op. Behalve op reis, dan ga ik vaak voor compleet naturel. Heerlijk!
favo11

6) In het holst van de nacht opstaan voor een excursie
Ik haat vroeg opstaan en ben absoluut geen ochtendmens. Thuis klaag ik steen en been als de wekker voor 7 uur gaat. Maar op reis draai ik er mijn hand niet voor om als ik om 3 of 4 uur m’n bed uit moet. Daar wacht tenslotte altijd weer een mooie zonsopkomst, een stel wilde dieren of een te gekke excursie.

7) Foto’s maken van mensen op straat
Zou je hier eens moeten proberen: een camera op iemands snufferd zetten die je niet kent. Grote kans dat je een stomp in je gezicht krijgt of op z’n minst een terechtwijzing. Maar in Azië, Afrika of Zuid Amerika vinden we het de normaalste zaak van de wereld.

8) Nutteloze souvenirs kopen
Op de plaats van bestemming denk je: leuk! Die fishermans pants uit Thailand, die hangmat uit Peru of die lampen uit Marokko. Maar eenmaal thuis denk je: wat moet ik met die rotzooi? Past totaal niet in m’n garderobe/tuin/interieur.

9) ’s Ochtends bier drinken
Oké, een biertje bij het ontbijt -wat je vaak genoeg ziet op reis- is mij iets te gortig. Maar met de lunch kan ik er in warme landen wel echt van genieten. Ook als het nog maar 12 uur is. Iets wat ik in Nederland niet snel zou doen.

10) Een tatoeage laten zetten
Op reis heeft bijna elke backpacker er minimaal één: een tatoeage. Vaak in het buitenland laten zetten, als herinnering aan die speciale trip. Ook ik heb zo’n ‘souvenir’. Het Zuiderkruis, maar dan met misvormde sterren. Gezet door een spleetoog met bamboenaald in Bangkok. Het idee was leuk, de uitvoering dus iets minder ;).

Welke dingen doe jij op reis die je thuis nooit zou doen?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.