10 redenen om te gaan backpacken

headerBackpacken is hot and happening. Al zijn er nog steeds genoeg mensen die er niet aan moeten denken met een rugzak op pad te gaan zonder van tevoren iets geboekt te hebben. Of die denken dat het gevaarlijk is om in je eentje te reizen. Berichtgevingen over vermiste meisjes in Panama of verkrachte vrouwen in India dragen daar natuurlijk niet aan bij. Maar ook als je all inclusive in Tunesië zit, ben je je leven niet zeker, zo is afgelopen zomer wel gebleken. Twijfel je nog steeds of je deze manier van reizen eens moet proberen? Laat je dan overhalen met deze 10 redenen om vooral die rugzak in te pakken en gewoon te gaan!

Het is relatief goedkoop
Oké, je kunt tegenwoordig – zeker in het laagseizoen - voor een appel en een ei een all inclusive vakantie boeken naar een zonnig oord. Maar als je voor een rondreis gaat, ben je in georganiseerde vorm vaak een aardige duit kwijt. Zonde, want als je zelf gaat scheelt het je zo de helft! Zeker in Azië, Afrika of Latijns Amerika (uitzonderingen daargelaten) is het leven zo goedkoop dat je hooguit 1.000 euro per maand kwijt bent.

Het is avontuurlijk
Backpacken is sowieso een stuk avontuurlijker dan georganiseerd op reis gaan of op één vaste bestemming blijven. Elke dag is een verrassing; vaak bedenk je ter plekke pas wat je gaat doen of wat je volgende bestemming wordt. Maar je verlegt ook voortdurend je grenzen. Je onderneemt activiteiten die je thuis nooit zou doen, proeft de lokale specialiteit of moet je mengen in een vreemde groep mensen.

Je ziet veel meer dan wanneer je op 1 plek blijft
Tsja, dat lijkt me logisch. Natuurlijk kun je vanuit 1 plek ook mooie dagtripjes maken naar bestemmingen in de omgeving, maar je ziet nooit zoveel als wanneer je doortrekt naar andere plaatsen. Daarbij is het reizen an sich ook een belevenis. Je ziet de mooiste landschappen aan je voorbij trekken en de bus of trein is over het algemeen dé plek waar je een praatje aan kunt knopen met locals.

Je maakt veel vrienden en scoort logeeradresjes overal ter wereld
Als je alleen reist, maak je automatisch vrienden. Zelfs mensen die niet zo stevig in hun schoenen staan of verlegen zijn hebben automatisch aanspraak van backpackers die ook alleen reizen. En op die manier ontmoet je de leukste mensen. Waar je met een beetje geluk ook nog eens een leuk logeeradresje in het buitenland aan over houdt ;).

Je leert veel over andere culturen en het is goed voor je talen
Men zegt niet voor niets dat reizen de ultieme leerschool is. Je komt in aanraking met andere culturen, leert vaak wat over de geschiedenis van een land en bent getuige van de lokale gebruiken. Daarbij is het ook nog eens hartstikke goed voor je Engels en/of Spaans. Iets waar je de rest van je leven wat aan hebt!

Je wordt er zelfstandig van
De snelste manier om zelfstandig te worden, is om een periode te gaan backpacken. Je moet je zien te redden in een vreemd land en bent dan echt op jezelf aangewezen. Problemen waar je tegenaan loopt, moet je zelf oplossen. Je leert je eigen beslissingen te nemen en op jezelf te vertrouwen. Wie zich kan redden in een vreemd land, kan dat zeker in Nederland.

Je leert wat echt belangrijk is in het leven
Thuis ben je misschien veel bezig met het scoren van de nieuwste snufjes of het uitbreiden van je garderobe. Je wordt blij (of denkt dat te worden) van een nieuwe telefoon of die mooie jas. Maar op reis leer je wat echt belangrijk is in het leven: vrijheid, bijzondere ervaringen opdoen, mooie herinneringen maken en nieuwe mensen ontmoeten. That’s what life is all about…

Je hoeft met niemand rekening te houden
Op reis is er maar één persoon aan wie je verantwoording moet afleggen: jijzelf. Verder hoef je met helemaal niemand rekening te houden. En my god, wat is dat een heerlijk gevoel! Niks moet, niemand verwacht iets van je en je kunt elke dag doen waar je zin in hebt. Als een mens daar niet gelukkig van wordt, weet ik het ook niet meer… 😉

Je weet Nederland meer te waarderen bij terugkomst
Mensen lopen vaak te klagen over Nederland. Het is er koud en nat, we moeten te veel belasting betalen, de overheid geeft ons geld uit aan verkeerde dingen en ga zo maar door. Maar in het buitenland word je met je neus op de feiten gedrukt en zie je dat we het helemaal niet zo slecht hebben. Niemand hoeft op straat te leven, de infrastructuur is goed geregeld, het openbaar vervoer komt meestal op tijd, iedereen kan naar de dokter of tandarts, etc. En daar mogen we best dankbaar voor zijn :).

Het lekkere eten overal
Gelukkig kunnen we in Nederland gerechten uit elke keuken ter wereld proeven. Thank God, want als het elke dag stamppot was wat de pot schafte, zou ik mijn leven haten. Maar hoe goed het Thaise/Indiase/Italiaanse restaurant ook mag zijn, het eten is nooit zo lekker als in het desbetreffende land zelf. Het water loopt me meteen in de mond als ik denk aan de pittige curry’s, smaakvolle pasta’s of kruidige taco’s. Yummm!!

 

One thought on “10 redenen om te gaan backpacken

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.