10x gratis doen in Antwerpen

headerIk prijs mezelf regelmatig gelukkig dat ik in Europa woon. Het is toch ideaal dat je met een uur rijden al over de grens zit en je in het buitenland begeeft? Zo kan een citytrip naar een Belgische stad voor mij echt als een uitje voelen. Afgelopen weekend bracht ik weer eens een bezoek aan Antwerpen met een vriendin. En al moest ik de Belgische biertjes dit keer even laten staan, het was er niet minder gezellig om. Vandaag deel ik 10 gratis dingen om te doen in deze heerlijke stad.

 1. Joodse Wijk 

Ik blijf dit fascinerend vinden; een beetje ronddwalen door de Joodse Wijk. Dit gebied ligt vlak naast het centraal station en je ziet hier tientallen joden rondlopen en fietsen, die je direct herkent aan hun pijpenkrullen, keppeltjes en traditionele kleding.

 1. Historisch Centrum
  antwerpen

De oude binnenstad mag natuurlijk niet in dit rijtje ontbreken. Dit is waarom ik zo van Belgische steden hou: de mooie, oude gebouwen met hun karakteristieke gevels en de gezellige pleinen. Bij mooi weer zitten de terrassen bomvol en komen de etensgeuren van wafels, chocola en andere Belgische lekkernijen je tegemoet. Love it!

 1. Vogeltjesmarkt/vreemdelingenmarkt

De naam is een beetje misleidend, want zoveel vogeltjes zijn er niet meer te vinden op de zondagse vogeltjesmarkt. Naast een paar kraampjes met vogels en knaagdieren, vind je er eigenlijk alles wat je ook op een normale markt vindt. Op zaterdag strijken hier immigranten neer die lekkernijen uit exotische oorden aanbieden, vandaar de naam vreemdelingenmarkt.

 1. Het Eilandje

Ook dit gebied is helemaal in opkomst, al snap ik zelf eigenlijk niet zo goed waarom. Er staan 2 of 3 hippe horecatenten met een relaxed terras aan het water, maar verder is er niet zoveel te beleven. Hetzelfde geldt overigens voor ’t Zuid, waar je eigenlijk alleen naartoe moet voor restaurants, cafés, musea en concept stores.

 1. Centraal Station
  centraalstationantwerpen

Dit imposante gebouw is een trekpleister op zich. Het historische pand heeft met de verbouwing een modern tintje gekregen, wat het geheel extra allure geeft. Oud en nieuw gaan hier hand in hand. Niet voor niets is het een populaire spot voor fotografen en kunstenaars.

 1. Het Schipperskwartier

In deze wijk is de rosse buurt van Antwerpen gevestigd, maar je vindt er ook tal van gezellige horecagelegenheden. Strijk bijvoorbeeld neer op een van de terrassen op de oever aan de haven en vermaak jezelf met mensen kijken.

 1. Shoppen bij de Meir

Er zijn genoeg mensen die naar Antwerpen afreizen om een dagje te shoppen. De Belgische hoofdstad heeft dan ook een ruim winkelaanbod. De bekende ketens en warenhuizen vind je in het gebied rondom de Meir. Voor exclusieve boetiekjes, mode of sieraden moet je in andere gebieden zijn.

 1. Park Spoor Noord
  parkspoornoord

Dit gebied is in korte tijd uitgegroeid tot een razend populaire plek in Antwerpen. Je kunt er heerlijk lunchen/borrelen op het terras bij de fonteinen of neerstrijken voor een barbecue in het park. De graffitikunstwerken op de vervallen spoorbrug geven het geheel een beetje een Berlijns sfeertje.

 1. Panoramaterras MAS

Om het Museum Aan de Stroom aan de haven te bezoeken, moet je betalen. Maar voor het dakterras op de tiende verdieping hoef je geen entree te lappen. Zo kun je kosteloos genieten van het panorama-uitzicht over de haven en de stad.

 1. Het Sint-Annastrand

Wat veel mensen niet weten, is dat Antwerpen ook een strand heeft. Een mooie bijkomstigheid hiervan is dan ook dat er niet zo veel toeristen komen. Zeker op een zomerse dag is het er heerlijk toeven.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.