3 must do’s aan de Garden Route

header zuid afrikaIedereen die wel eens in Zuid-Afrika geweest is, zal het met me eens zijn dat dit een superveelzijdig land is dat enorm veel te bieden heeft. Bij mij stond ie al jaaaren hoog op m'n verlanglijstje, maar omdat het best duur is en ik er niet zo goed alleen naartoe durfde, gingen er steeds andere bestemmingen voor. Tot vorig jaar, toen ik er 4 weken met mijn vriend heb rondgereisd van oost naar west. Ik keek vooral uit naar het oosten met al zijn nationale parken en de imposante Drakensbergen. Maar ook het westen had genoeg toffe dingen te bieden! Wij beleefden 3 heel verschillende adrenalinekicks op de Garden Route, die ik iedereen aanraad.

De hoogste bungy-brug ter wereld trotseren
Lange tijd was de Bloukrans brug in Zuid-Afrika de hooste bungyjump locatie ter wereld, maar inmiddels zijn ze ingehaald door de VS, China en Zwitserland. Dat neemt niet weg dat het nog steeds best wel heul erg hoog is als je op de 216m hoge brug staat met een elastiek om je enkels. Ik had vaker gebungyjumpt, maar dit was toch wel even andere koek. Met klamme handjes en mijn kop strak van de zenuwen schuifelde ik naar het randje, om vervolgens de sprong in het diepe te wagen. En dat is me een partij kicken!! Ook het uitzicht is fenomenaal, met de rivier eronder die uitmondt in de Indische Oceaan. Ben je nog niet overtuigd of heb je misschien hoogtevrees? Bedenk dan: 'Fear is temporary, regret is permanent.' Gaan met die banaan dus 😉
Locatie: Tsitsikamma national park
Prijs: 55 euro

Struisvogel rijden
Een andere 'once in a lifetime experience', is het struisvogel rijden op één van de struisvogelfokkerijen in Oudtshoorn. Dit plaatsje staat bekend om zijn fokboerderijen, die bijna allemaal opengesteld zijn voor publiek. Keuze genoeg dus! Je krijgt eerst een rondleiding over de boerderij, waarbij je onder andere struisvogels kunt voeren en op een ei van deze grote loopvogel kunt gaan staan. Vervolgens mogen personen die maximaal 70 kg wegen een ritje maken. Een klein beetje zielig en niet helemaal verantwoord misschien, maar ik kon het niet laten. Stiekem vond ik het té leuk! Want wat gaat zo'n beest hard! Je moet je goed vasthouden aan de vleugels en flink achterover leunen, anders lig je er binnen drie tellen af. Gelukkig rennen er mannetjes achter je aan om je op te vangen, want niet iedereen is direct een volleerd rijder.
Locatie: Oudtshoorn
Prijs: vanaf 5 euro

Kooiduiken met witte haaien
Er zijn slechts een paar plekken ter wereld waar je kunt kooiduiken met witte haaien. Zuid-Afrika heeft er twee: Mosselbaai en Gansbaai. Ik mocht lastminute mee op een tripje in Mosselbaai, dat eigenlijk al vol zat. Het is een populaire activiteit, dus zeker als je in het hoogseizoen gaat moet je op tijd boeken om nog een plekje op de boot te bemachtigen. Na een introductiefilmpje en een korte uitleg ga je de boot op. Al na tien minuten varen, werden de lokazen (een paar tonijnenkoppen aan een touw) uitgegooid om de haaien te lokken. Ze zijn er als de kippen bij en al snel mogen we de kooi in om ze van dichtbij te bekijken. Eén van de tourguides zwiert steeds de tonijnenkop voor de kooi langs, zodat je recht een haaienbek met gigantische tanden in kijkt. Heel indrukwekkend. Ook vanaf de boot machtig mooi om te zien!
Locatie: Mosselbaai
Prijs: 90 euro

Wat is het tofste dat jij ooit hebt gedaan op reis?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.