3x doen op Bohol

boholTerwijl ik hier in een dik vest en met sjaal om achter de laptop zit, dwalen mijn gedachten terug naar drie weken geleden. Toen lag ik nog heerlijk met m’n bips in het zachte witte zand op één van de prachtige stranden van Bohol. Bohol is een klein eiland in het centrale deel van de Filipijnen en een heerlijke plek om een reis door dit land af te sluiten. Je kunt jezelf trakteren op een paar nachtjes in een resort voor een prima prijsje en zogezegd op een zeer relaxte manier je vakantie afsluiten. Maar Bohol heeft meer te bieden. Wat? Dat lees je vandaag in ‘3x doen op Bohol’.

Heuvels van chocola en Furby’s
De mooiste dingen op de Filipijnen bevinden zich meestal op, in en rondom het water, maar dat betekent niet dat het binnenland niets te bieden heeft. Zeker in Bohol is het de moeite waard er een dagje op uit te trekken om het eiland te verkennen. En in Azië doe je dat bij voorkeur op de scooter! Wij verbleven op schiereiland Panglao en daar had je verschillende verhuurmaatschappijen. Voor een tientje ben je 24 uur lang trotse eigenaar van een tweewieler en kun je op pad. Naar de Chocolate Hills bijvoorbeeld. Deze heuvels, die niet van chocola zijn maar zo genoemd worden door hun chocoladebruine kleur (in het droogseizoen dan), vormen een surrealistisch landschap. Onderweg kom je ook nog langs het jungleplaatsje Loboc, waar je een rivercruise of kanotochtje kunt maken. En wip even binnen bij het Tarsier Sanctuary. Hier zitten een aantal schattige tarsiers (de kleinste apensoort ter wereld) die je van dichtbij kunt bewonderen. Ze deden me nog het meest denken aan zo’n pluchen Furby. Cute!

Zwemmen met walvishaaien
Deze activiteit stond al een tijdje op m’n bucketlist. Het is één van de weinige excursies die ik in Australië geskipt heb vanwege de kosten. Gelukkig mocht ik vorige maand in de herkansing, want ook in de Filipijnse wateren zijn deze gigantische beesten kind aan huis. Er zijn twee plekken waar je uit kunt kiezen: Donsol op het eiland Luzon en Oslob op het eiland Cebu. Wij konden alleen kiezen voor de laatste optie, die op 2 uur varen vanaf Bohol ligt. Het nadeel van Oslob is dat de beesten elke dag gevoerd worden en het daardoor erg toeristisch is. In Donsol schijn je een meer authentieke ervaring te hebben. Maar goed, dat neemt niet weg dat het ontzettend gaaf was! We kregen een tweepersoonsbootje toebedeeld en mochten een half uur het water in, waar een stuk of acht van die Giants rondzwommen. Je kon ze gewoon aanraken, zo dichtbij waren ze. Echt megatof! En die honderd andere toeristen? Die zag je niet eens onder water!

Duiken bij Balicasag Island
Ik keek er al maanden naar uit: duiken op de Filipijnen. En dan het liefst bij het eiland Balicasag, dat op 30 minuten varen van Bohol ligt. De duikstekken schijnen hier supermooi en heel divers te zijn met veel koraal en een scala aan onderwaterdieren: dolfijnen, schildpadden, haaien, barracuda’s en veel kleurrijke vissen. Maarrr helaas pindakaas; ik ben in alle haast tijdens het inpakken van mijn backpack mijn duikpassen vergeten. Bummer! Voor mij ging het feestje helaas niet door, maar als je een duikbrevet hebt en nog eens op Bohol bent, zou ik zeker een dagje gaan scubadiven.

Spreekt Bohol jou aan als bestemming? Wat is jouw favoriete Filipijnse eiland?

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.