3x waarom je niet naar Maleisië wil

header

Tijdens de kerstvakantie trok ik 2 weken door Maleisië. Deze bestemming stond niet echt op de wensenlijst, want Borneo had ik al eerder gezien en mijn verwachtingen van het vasteland waren niet zo hoog. Maar omdat onze keuze aan bestemmingen beperkt was, boekten we een ticket naar Kuala Lumpur. Het werd de eerste reis waarbij ik halverwege verzuchtte: “Waren we maar thuis gebleven…” Daarom geef ik je 3 redenen waarom je vooral niet naar Maleisië moet afreizen.

Het Aziëgevoel ontbreekt
Ik ben een groot fan van Azië. Ik houd van de chaos, de tuktuks, het eten, de vriendelijke bevolking en vooral dat typerende Aziësfeertje. Dit alles ontbrak in Maleisië. Het land is hartstikke ontwikkeld en goed georganiseerd. Op zich prettig, maar hierdoor waan je je gewoon in Europa in plaats van in het exotische oosten. Dat doet het vakantiegevoel toch een beetje teniet wat mij betreft. De enige plek waar ik het Aziëgevoel wel had, was tijdens ons uitstapje naar het Thaise eiland Koh Lipe. Dit was ook meteen de leukste plek die we bezochten tijdens deze reis. Zegt genoeg, toch? 😉
kualalumpur

De bezienswaardigheden zijn niet noemenswaardig
Tijdens onze korte trip bezochten we 5 ‘highlights’: Kuala Lumpur, Taman Negara, de Cameron Highlands, George Town en Langkawi. Maar we waren van geen van deze 5 plekken onder de indruk. Kuala Lumpur: een moderne stad met een compact centrum, waar je in een paar uur alle bekende wijken kunt zien. En de bezienswaardigheden? Die zijn er nauwelijks. Taman Negara wordt gepromoot als het oudste regenwoud ter wereld. Tijdens een bezoek kun je 3 kilometer over een aangelegd vlonderpad lopen, waarbij je hooguit 2 apen tegenkomt. Tijdens de boottrip ernaartoe zie je al helemaal niets. De Cameron Highlands: je zou hier fantastische wandelingen moeten kunnen maken, maar in de praktijk loop je grotendeels door dichtbegroeide jungle en zie je weinig van de omgeving. George Town: je kunt er lekker eten en een rondje maken langs de street art, maar that’s it. En Langkawi is een beetje zoals Texel: een prima eiland om te chillen, maar verre van bounty.
aap

Het land heeft niets eigens/unieks
De meeste landen waar ik geweest ben hebben echt iets eigens. Iets unieks wat ze onderscheidt van hun buurlanden. Denk aan de zoutvlakten in Bolivia, de woestijn in Marokko of de aparte cultuur in China. In Maleisië ontbrak dat voor mijn gevoel. Het land is een mix van oost en west. En qua bevolking, de keuken en cultuur een mix van omringende landen in Azië. Zoals ik al zei, heeft het qua natuur ook niet echt iets onderscheidends. Wat blijft er dan over? Juist; een slap aftreksel van elke andere Aziatische bestemming.
cameronhighlands

Tel hier nog even bij op dat we allebei een paar dagen ziek waren en dat het ondanks het droge seizoen grotendeels bewolkt was. Noem het verwend, noem het een luxeprobleem, maar wij waren blij dat we weer richting huis konden na twee weken… 😉 En Maleisië? Daar gaan we nooit meer naartoe!!

Nu ben ik natuurlijk heel benieuwd naar jouw ervaringen met Maleisië. Vond jij het wél de moeite waard?

 

 

2 thoughts on “3x waarom je niet naar Maleisië wil

 1. Het droge seizoen in Maleisië verschilt per regio, de eilanden die je noemt hebben het droge seizoen toen jij er was, de rest van de plekken juist niet. Ik vond Maleisië best leuk, maar ik kan me ook vinden in wat jij zegt. De bezienswaardigheden zijn oké, maar allemaal niet wauw. Het was onze eerste reis door Azië en dan is het wel fijn dat iedereen Engels spreekt en je makkelijk door het land kunt reizen,maar toen we het jaar erna naar China gingen had ik veel meer het wauw gevoel. Borneo vond ik gaaf! De Cameron Highlands vond ik trouwens ook mooi en de Perhentian eilanden zijn ook echt heel mooi (maar dicht tijdens het regenseizoen, dus december). Ik heb Maleisië wel ervaren als heel leuk, maar vooral omdat het onze eerste verre reis was. Nu ik langzaam meer dingen heb gezien, vind ik Maleisië ook wel een beetje in het niet vallen zeg maar.

  Reply
  1. travel addict

   Post author

   Ha Linda,
   Als het je eerste kennismaking is met Azië zal het ongetwijfeld anders zijn dan wanneer je bijna heel Azië al hebt gehad ja.
   China vond ik ook fantastisch en ik ben sowieso groot Azië-fan. Eigenlijk is Maleisië (oke...en Singapore) het enige land dat ik vond tegenvallen op dat continent. Maar smaken verschillen, want er zijn ook genoeg mensen die er wél heel enthousiast over zijn.
   De Filipijnen en Nepal zijn overigens ook aanraders als je daar nog niet geweest bent!

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.