5x doen in Baños

banos2De stad Baños in Ecuador heeft een beetje een rare naam. Ik weet niet hoe goed jullie Spaans is, maar het stadje heet vrij vertaald ‘toilet’. Gelukkig is Baños slechts een afkorting van de volledige plaatsnaam: Baños de Agua Santa. En dat betekent ‘baden van heilig water’. Dit klinkt al een stuk logischer, want de stad ligt temidden van verschillende vulkanische warmwaterbronnen. Je kunt hier in de omgeving dus volop ontspannen in hotsprings. Maar Baños heeft nog veel meer te bieden! In deze blog 5 dingen die je absoluut moet doen als je in dit leuke stadje bent!

Mountainbiken
Je kunt vanuit Baños naar jungleplaats Puyo fietsen, dat ruim 60 kilometer verderop ligt. Stel je overigens niet te veel voor bij het woord jungleplaats, want er was weinig jungle-achtigs aan. Geen lianen, geen Tarzan & Jane en geen brullende apen. Maar…in Puyo zit je daar wel dichtbij, want dit is dé toegangsplaats tot de Amazone. De tocht er naartoe door het Pastazadal is supermooi. Je rijdt via groene bergen, langs watervallen en het liefst zou je om de tien minuten stoppen om het mooie uitzicht te fotograferen. Onderweg kun je nog voor 1 euro een kabelbaan nemen naar de Pailon de Diablo waterval. Wel leuk om even mee te nemen, al is het alleen al voor de views. Eenmaal aangekomen in Puyo, pak je de bus terug naar Baños, om daar heerlijk bij te komen in de hotsprings.

Canyoning
In Ecuador maakte ik voor het eerst kennis met deze outdoor activiteit. Voor wie het niet kent: bij canyoning maak je een tocht door een kloof met water, waarbij je moet klimmen, glijden, zwemmen, springen en abseilen. Een soort apenkooien voor gevorderden eigenlijk :p. In Baños zijn het vooral veel watervallen die je moet trotseren. Je klimt eerst naar boven, glijdt door een paar kleinere watervallen naar beneden en aan het einde is het tijd voor het echte werk: abseilen langs een waterval van 45 meter lang. Echt supercool! Ik heb er in ieder geval weer een nieuwe hobby bij 🙂

Swing jump
Voor de echte adrenalinejunkies is er nog een uitdagender activiteit. Swing jumpen van de 100 meter hoge San Francisco bridge. Dit lijkt op bungeejumpen, met het verschil dat je hier met 2 touwen vastzit en daardoor swingt in plaats van op en neer stuitert. Nu heb ik wel vaker gebungeejumpt, onder andere van de 216 meter hoge Bloukrans brug in Zuid-Afrika, maar dit was verreweg de engste! Het ziet er nogal amateuristisch uit allemaal, dus ik scheet zeven kleuren toen ik op het wiebelende plateautje stond en naar de kolkende rivier ver beneden me staarde. Maar oh my god wat een enorme kick als je dan toch besluit te springen! Gewoon doen dus!

Schommel naar het einde van de wereld
Helaas was deze attractie er nog niet tijdens mijn rondreis door Zuid-Amerika, maar de Swing at the End of the World is inmiddels wereldberoemd. Deze schommel zwiert maar liefst 2600 meter boven de afgrond en is dus niet voor watjes! Je moet je wel goed vasthouden als je erop stapt, want er zijn geen veiligheidsmaatregelen. Je vindt de schommel bij La Casa de Arbol (het boomhuis), waar je vanuit het stadje zo naartoe kunt lopen. Hiken is sowieso een goed idee in dit gebied, want de regio staat bekend als één van de mooiste wandelplekken in Ecuador.

Kaasfonduen
Tot slot nog iets waar je niet zo actief voor hoeft te zijn: kaasfonduen! Je verwacht het niet in een stadje waar het het hele jaar door minimaal 20 graden is overdag, maar bij de Swiss Bistro heb je de lekkerste kaasfondue ooit. Echt om je vingers bij af te likken! Als je een echte kaaskop bent, moet je hier sowieso naartoe als je in Baños bent.

Ben jij al eens in Ecuador geweest? Spreekt deze bestemming jou aan?

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.