5x doen in San Gil

header

San Gil ligt op zo’n 6 uur rijden van Bogota en wordt door veel backpackers overgeslagen, omdat het niet op de standaard ‘gringo route’ ligt. Toch is het de omweg meer dan waard! San Gil is namelijk hét outdoorwalhalla van Colombia. Je kunt hier zo veel toffe activiteiten ondernemen, dat je je met gemak een week kunt vermaken. Voor mij was het in ieder geval m’n favoriete bestemming in Colombia. Vandaag vertel ik je welke activiteiten je wat mij betreft niet mag missen als je deze plek bezoekt.1. Raften
Ik heb al op aardig wat plekken geraft en vind het eigenlijk altijd leuk. Maar…hoe gekker, hoe beter! Toen ik hoorde dat je hier op de Suarez rivier kunt raften in klasse 4/5 (voor de leken: dat is behoorlijk wild), wist ik meteen dat ik dit moest doen. De rivier ligt op een klein uurtje rijden van San Gil. Daar aangekomen, krijg je eerst een uitgebreide instructie over hoe je moet peddelen en wat je moet doen als jij of iemand anders uit de boot valt. En dan kan het avontuur beginnen! Het eerste stuk kun je een beetje wennen in golven en stromingen van klasse 3. Daarna komt het echte werk en het leukste stuk, waarbij je regelmatig met de hele boot wordt ondergedompeld in een grote golf. Genieten pur sang! Het spektakel op de rivier duurt zo’n 2 uur, de hele trip neemt 4 tot 5 uur in beslag. Een tip: ga met Colombia Rafting Expeditions. Zij staan bekend om hun veiligheid en sturen altijd een safety kajak mee voor het geval er iemand overboord slaat (wat regelmatig gebeurt).
Prijs: ongeveer 35 euro.

CAMERA

2. Mountainbiken
Wie de Death Road in Bolivia heeft gefietst en daar lol in had, moet zeker ook een trip met Colombian Bike Junkies overwegen. Deze trip start om 8 uur in een legendarisch restaurant in San Gil, waar je een heerlijk ontbijt krijgt voorgeschoteld. Zo begin je met een goed gevulde maag aan de tocht van zo’n 50 kilometer. Hoewel de trip grotendeels downhill is, moet je het niet onderschatten! Er zitten ook grote delen cross country bij, met een paar pittige klimmetjes na de lunch. Zeker bij temperaturen van 35 graden, gaat je dat niet in de koude kleren zitten ;). Gelukkig stop je regelmatig (soms iets te vaak) om te genieten van de mooie views, om wat versnaperingen te eten of vanwege lekke banden. Want ja; ondanks de goede fietsen, zijn die er regelmatig. Met deze trip ben je een hele dag zoet (van 8 tot 18).
Prijs: ongeveer 60 euro.

mountainbiken

3. Paragliding
Wil je nog eens paragliden, dan is San Gil the place to be. Niet alleen is het hier retegoedkoop, het is er ook nog eens hartstikke mooi! Je kunt kiezen uit 2 opties: een korte vlucht (10 – 15 min) of een lange vlucht (20 – 25) minuten. Bij de eerste optie zweef je boven Curiti en bij de tweede boven de Chicamocha Canyon. Zelf koos ik voor de langere vlucht, die het populairst is. Maar ik hoorde ook goede verhalen over de korte versie, die beduidend goedkoper is en vaak langer duurt dan gepland. Volgens mij een prima alternatief :).
Prijs: 20 euro voor de korte vlucht, 50 euro voor de langere versie.

paragliden

 4. Caving/canyoning
In de omgeving van San Gil zijn verschillende grotten te vinden. In een aantal daarvan worden cave- en/of canyoningtrips aangeboden, waarbij je door het grottenstelsel moet klimmen, klauteren, abseilen, springen en zwemmen. Echt een superleuke activiteit voor een dagdeel! De ene tour is wat avontuurlijker dan de andere, dus oriënteer je van tevoren even welke het beste bij jou past.
Prijs: varieert van zo’n 15 tot 35 euro.

tejo

 5. Tejo
‘Wat?!?’ hoor ik je denken. Eentje die niet onder de noemer ‘outdoor’ valt, maar absoluut de moeite waard is! Je kunt het op meer plekken in Colombia doen, maar in San Gil is het echt een begrip. Wat het precies is? Een soort mix tussen jeu de boules en bowlen. Per team heb je een eigen baan met aan het einde een bak klei met een metalen ring erin. Op die ring liggen wat zakjes buskruit. Je gooit om beurten met een zware disc, waarbij het de bedoeling is om in of op de ring te gooien. Als je de zakjes buskruit raakt, zorgt dat voor een explosie en verdien je punten. Al met al een hilarisch tafereel en het perfecte vertier voor een avondje uit. Zeker omdat er qua nightlife verder niet veel te doen is ;).

En…lijkt het je wat? Of ga jij liever voor strand, steden of jungle?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.