7 x doen op Texel

texelMet Pasen vertoefde ik een weekend op het mooie Texel. Ik was er 17 jaar geleden ook al eens geweest, maar toen kwam ik niet veel verder dan het strand en de kroeg. Deze keer ontdekte ik wat Texel nog meer te bieden heeft. En dat is best de moeite waard! In deze blog deel ik 7 dingen die je zeker moet doen bij een bezoek aan dit Waddeneiland.

Wandelen in de Slufter
Het gebied de Slufter, dat in het National Park Duinen van Texel ligt, is het mooiste gebied om te wandelen op Texel. Het is een grote kweldervlakte die grotendeels door duinen wordt omsloten. Door een directe verbinding met de Noordzee, stromen er kreken met zout water door het gebied. Er lopen diverse wandelroutes door de Slufter, die worden aangegeven door gekleurde paaltjes.
slufter

Bier proeven
Als je op Texel bent, moet je natuurlijk een Skuumkoppe proberen; een speciaalbiertje gebrouwen op Texel. Maar op het eiland worden meerdere speciaalbieren gemaakt. Wil je hier meer over te weten komen? Ga dan mee op een rondleiding door Brouwerij Texels, die wordt afgesloten met een proeverij van 4 Texelse bieren. Yammie! Prijs: 12,50 euro.

Beklim de vuurtoren
Hét icoon van Texel is toch wel de knalrode vuurtoren in het noordwestelijke puntje van het eiland. Je kunt de toren beklimmen voor 4,50 euro. Maar net zo mooi is ie vanaf de grond, met het strand en de duinen op de achtergrond.
vuurtoren

Lammetjes knuffelen
Texel heeft evenveel schapen als inwoners en waar schapen zijn wordt er gelammerd. Op Schapenboerderij Texel hebben ze bijna het hele jaar door lammetjes, waar je heerlijk mee kunt knuffelen. Ook is er dagelijks een demonstratie schapen drijven om 11.00 uur en kun je er meer dan 25 verschillende schapenrassen bewonderen. Entree: 5 euro.

Zeehonden spotten
Als je zeehonden wilt zien, kun je op zeehondencruise óf je bezoekt Ecomare. Hier worden zeehonden opgevangen die (tijdelijk) niet meer op eigen kracht kunnen overleven in het wild. Als ze zijn aangesterkt, worden ze weer uitgezet. De opvang heeft ook bruinvissen. Twee keer per dag vindt er een voedingssessie plaats. Entree: 13 euro.
lammetjes

Bezoek Den Burg
Texel heeft 5 dorpen, waarvan Den Burg de ‘hoofdstad’ is en het meest levendig. Je kunt er shoppen, een terrasje pakken of naar de bioscoop. De oude straatjes geven het dorp een gezellige sfeer, maar het kan er wel retedruk zijn!

 Uitwaaien op het strand
Met een kustlijn van maar liefst 30 kilometer leent het eiland zich uitermate goed voor het maken van een strandwandeling. Het relaxte is dat je om de zoveel kilometer een strandtent vindt, waar je een hapje en drankje kunt doen. Ideaal!

Wat is jouw favoriete Waddeneiland?

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.