Canada: coast to coast

header canadaCanada. Het land van meren, naaldbomen, ruige bergen, maple leafs en beren fascineerde me al jaren. Ik heb dan ook geen moment getwijfeld toen ik in Laos uitgenodigd werd door een Canadees om het jaar erop samen met hem een roadtrip van oost naar west te maken. En zo geschiedde: de zomer daarna stond ik met m’n backpack op zijn stoep in Montréal. Let the adventure begin!

Impulsief bezoek aan de States
Na een paar dagen acclimatiseren in Montréal, gingen we op pad naar Toronto. Dachten we. Tot we een bord met ‘New York 350 mile’ zagen en we spontaan besloten dat het zonde was om deze wereldstad niet even mee te pakken in ons reisschema. Hadden we dat maar nooit gedaan…Ik ben niet de grootste cityfan aller tijden en snap dan ook niet waar iedereen zo lyrisch over is; wat een kutstad! Overal hangt een doordringende vieze pislucht, vadsige mensen alom, op straat is het dringgehalte zo hoog als op de Rotterdamse markt (irritatie!!) en alles is reteduur.

Nee hoor, just kidding… ik vond het fantastisch! Heerlijk met een Starbucks coffee chillen in Central Park en wegkwijlen bij al het goddelijk mannelijk schoon dat voorbij jogt. Ik heb in mijn leven niet zoveel sixpacks gezien als in een uurtje daar. Zeker de moeite waard om een stukje voor om te rijden dus!

Niagara Falls
Een bezoekje aan de wereldberoemde Niagara Falls op de grens van Canada en de VS mag natuurlijk ook niet ontbreken. Wij hadden het geluk er tijdens National Canada Day (zoiets als Koningsdag bij ons) te zijn. De watervallen werden verlicht in alle kleuren van de regenboog en er was een hoop muziek, bier en gezelligheid. Top!

Een lange rit
Na een korte stop in Toronto zijn we in drie dagen naar Calgary gereden. Dat is best aanpoten, want je zit gerust twaalf uur per dag in de auto, terwijl er onderweg op deze route niet heel veel te zien is. Het landschap is een mix van Alaska ’s ruige natuur en geloof het of niet: de Hollandse polder. Verdorie, kom je daarvoor naar de andere kant van de wereld vliegen! Maar als je vervolgens een beer (of eland, berggeit, prairiewolf) spot, is het toch wel weer bijzonder.

De Rockies
En dan waar ik voor naar Canada kwam: de Rocky Mountains. Wat een ontzettend mooi gebied! Wij zijn in drie verschillende natuurparken geweest (Jasper, Banff en Yoho) en hebben veel, héél veel gewandeld. In de bergen, langs meren en gletsjers, door canyons: er zijn talloze routes voor zowel beginnende als ervaren hikers. Voor mij echt het hoogtepunt van deze reis!

Ben je het wandelen even zat, dan kun je ook gaan raften of genieten in één van de vele hotsprings. Wat een uitvinding zeg: een gigantische ‘jacuzzi’ midden in de bergen waar je in het gloeiendhete water kunt badderen. Boekje en biertje erbij…zo kom je de avond wel door!

Wijn proeven in de Okanagan Valley
Als je vanuit de Rockies naar Vancouver rijdt, kom je door de Okanagan Valley; een supermooi gebied waar je zeker een pitstop moet maken in Kelowna om een wine tasting tour te doen. Neem wel een chauffeur, want je gaat kacheltje lam naar huis. Je kunt veel zeggen van de Canadezen, maar ze zijn niet gierig!

Vancouver
En voor je het weet heb je de andere kust van Canada al bereikt: Vancouver. Zoals ik al zei ben ik geen stadsmens, maar het is onmogelijk deze stad niet leuk te vinden. Relaxte strandjes, mooie parken, sfeervolle wijken met de leukste cafés en barretjes. In het Stanley Park kun je heerlijk wandelen, skaten, fietsen of beachen en er zijn genoeg leuke uitstapjes te maken in de omgeving.

Heb je tijd over, dan kun je er nog een paar dagen Vancouver Island aan vastplakken. Ga bijvoorbeeld kajakken met killerwhales in Tofino (waar je naast walvissen ook dolfijnen en zeeleeuwen ziet), surfen in Ucluelet of duiken in Victoria. Vancouver Island is zeker een waardevolle toevoeging op je trip door Canada.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.