Corsica: de parel van Europa

header corsica
Als ik weer een tripje zoek om mijn schoolvakanties op een aangename manier te vullen, ben ik altijd al snel geneigd om intercontinentaal te kijken. Maar vorige week op Corsica werd ik weer even met m’n neus op de feiten gedrukt: Europa kan net zo mooi zijn! Stiekem weet ik dat natuurlijk al lang, maar toch trekt dat verre, exotische mij meestal meer. Ik ben blij dat ik nu weer zo’n topbestemming heb ontdekt op een kleine twee uur vliegen, want Corsica heeft zoveel te bieden dat ik zeker nog een keer terug wil (en waarschijnlijk wel vaker!).

Hikers walhalla
‘Wat dan?’, vraag je je misschien af. Nou, je kunt beter vragen: ‘Wat niet?’. Het mooie aan eilanden vind ik dat bergen en stranden dicht bij elkaar liggen. Net als in Nieuw Zeeland kun je hier ’s ochtends in een gletsjermeer zwemmen en ’s middags zonnebaden op één van de mooie stranden. Het eiland is een walhalla voor mensen die van hiken houden. Er is dan ook oneindig veel keuze in het aantal wandelingen hier, die variëren van een half uur tot 12 dagen. De bekendste is de GR20, waarbij je het land van noordwest tot zuidoost doorkruist. Een tocht van zo’n 200 kilometer en volgens wandelliefhebbers een echte must. Zelf heb ik verschillende kortere tochten gemaakt in de buurt van Porto en Corte. Stuk voor stuk supermooi en heel gevarieerd qua landschappen.

De mooiste wegen
Het Franse eiland is ook in trek bij motorrijders en fietsers. Aangezien het eiland uit bijna alleen maar bergweggetjes bestaat, is dat natuurlijk de natte droom voor elke ervaren motorcoureur: lekker bochtjes rijden! En dan die views onderweg! Volgens mij heb ik nergens anders (zelfs in mijn favoriete landen Nieuw Zeeland en Argentinië) zo lang op wegen gereden met continu een fantastisch uitzicht. Op de D81 rijd je langs (en door!) de prachtige rode rotsformaties Calanques de Piana, die op bijzondere wijze vervormd zijn door water en wind. En de D84 voert je door een gigantische kloof, waar je zo’n tien kilometer lang over smalle weggetjes tussen steile rotswanden rijdt. Echt adembenemend!

Neem je tijd!
Door de vele haarspeldbochten en de smalle wegen met diepe ravijnen ernaast, doe je wel een stuk langer over het aantal kilometers dan je zou vermoeden. Houd hier rekening mee bij het plannen van je reis. Daarnaast kom je onderweg veel te veel moois tegen om te stoppen: authentieke bergdorpjes waar de tijd lijkt stil te staan, gezellige vestingstadjes en prachtige baaien met azuurblauw water. Er is eigenlijk niks wat niet mooi is op dit veelzijdige eiland. Ik raad het iedereen aan. En nee; dat zeg ik niet omdat ik voor het Corsicaans verkeersbureau werk :p. Snel boeken dus, dat ticket!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.