Couchsurfing: ideaal voor low budget backpackers

couchsurfDe low budget backpackers kennen het vast al jaren: couchsurfing. Met ruim 9 miljoen leden is dit het grootste online platform waar reizigers vanuit de hele wereld elkaar letterlijk ontmoeten. En dat is niet zo gek, want het is een briljant concept! Als je een profiel hebt aangemaakt op de site, kun je een gratis overnachtingsplek zoeken in wel 230 landen. En je ontmoet ook nog eens hartstikke leuke, avontuurlijke, reislustige mensen.

Going local
Couchsurfing is vooral onder alleen reizende jongeren populair, maar ook steeds meer stelletjes en zelfs gezinnen melden zich bij het platform aan. En dat is logisch! Want het is niet alleen goedkoop; je beleeft de stad ook nog eens heel anders dan wanneer je in een hotel slaapt en braaf alle bezienswaardigheden uit de boekjes afstruint. Veel hosts bieden zichzelf maar wat graag aan als cityguide en laten je de leukste kroegjes, koffietentjes en parken zien. Op die manier ervaar je de stad veel meer ‘the local way’. Heb je geen zin om bij locals te slapen, maar wil je wel graag een rondleiding? Ook dit behoort tot de mogelijkheden.

Van bank tot 5* hotel
De naam couchsurfing is wat misleidend, want het is helemaal niet vanzelfspekend dat je op iemands bank terecht komt. De ene keer moet je het met een matje of een tent doen, de andere keer heb je een bed, kamer of zelfs een heel huis tot je beschikking. Wat ik zelf vooral leuk vind aan deze manier van reizen, is dat je zoveel verschillende mensen ontmoet die je normaal gesproken nooit tegenkomt. Vooral in Nieuw Zeeland had ik fantastische ervaringen met couchsurfing. In Rotorua kwamen we terecht bij een wat ouder echtpaar met een giga landgoed vol paarden en schapen voor de deur. We kregen er een superieure kamer met boxspring en drie keer per dag stond er een fantastische maaltijd voor ons klaar. Een gemiddeld driesterrenhotel is er niets bij.

In Auckland belandden we bij een gezin dat ons dagenlang op sleeptouw nam. Naar een natuurpark, het strand, de bios, het zwembad en lekker uit eten…het hield niet op! We werden flink in de watten gelegd en ze wilden er absoluut niets voor terug. Hun motivatie? Ze vonden het belangrijk hun zoon kennis te laten maken met andere mensen/culturen.

De studenten waar we in Christchurch zouden verblijven, waren wel heel goed van vertrouwen. De mannen waren zelf een weekend weg, maar lieten per sms weten waar we de sleutel konden vinden. Heerlijk, zo’n eigen huisje in de stad. Ook in Florence gebeurde dit en kwam ik in een authentiek vakantiehuisje terecht waar je normaal gesproken al snel 150 euro per nacht voor zou betalen. En in Tasmanië besloot mijn host spontaan een weekje vrij te nemen om samen met mij een road-/kampeertrip te maken. Hoe cool is dat!

Mindere ervaringen
Zijn er dan alleen maar succesverhalen? Dat niet, soms kom je bij mensen terecht waar je zo snel mogelijk weer weg wilt. Ik had hier zelf vooral in Europa last van. Op de een of andere manier zijn het hier opvallend vaak 40-jarige mannen met een zware midlifecrisis die een slaapplaats aanbieden. Van die figuren die vrouwelijke gasten uitnodigen om hun eigen aandachtstekort te compenseren. De raarste host ever trof ik in Ljubljana. Met maar liefst acht andere surfers (allemaal vrouwen tussen de 18 en 28) bracht ik daar de nacht door. Het begon wel gezellig, met wat drankjes en karaoke. Maar toen we naar bed wilden, mocht dat niet! Meneer wilde per se dat we hem gezelschap hielden tot ie zelf moe was en barricadeerde onze slaapkamers. Wat een crisisfiguur!

Veilig 'surfen'
Op dit soort slaapplaatsen wil je natuurlijk liever niet terecht komen en als je een beetje zorgvuldig bent, gebeurt dat ook niet zo snel. Meestal laten voorgaande surfers een beoordeling achter op de site van de host (en andersom). Als je deze reviews doorleest, zie je snel genoeg of iemand betrouwbaar is of niet. Verder krijg je pas een keurmerk bij je profiel als je naam en adres zijn geverifieerd. Een kwestie van goed voorbereiden dus. Durf jij het aan?

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.