De 10 mooiste autoroutes

header autoroutesBackpacken is een supertoffe en avontuurlijke manier om rond te reizen. Werelddelen als Azië, Midden en Zuid Amerika lenen zich daar prima voor. Maar in sommige landen is het handiger om met eigen vervoer rond te reizen. En ook dat is hartstikke leuk. Want wat is er nou lekkerder dan meeblèrend met de radio over de buitenlandse wegen te crossen? Dan voel je je zo vrij als een vogel! En dan is het natuurlijk helemaal leuk als je onderweg ook nog wat moois te zien hebt. Hieronder de 10 mooiste autoroutes die ik gereden heb. Kleine kanttekening: ik ben nog niet in Scandinavië geweest, vandaar dat de ongetwijfeld prachtige routes die daar zijn niet in dit lijstje voorkomen.

  1. Australië: Great Ocean Road + Princess Highway

De Great Ocean Road is natuurlijk wereldberoemd. Deze weg van 240 km lang loopt in het zuiden van Australië van Warrnambool naar Torquay. Onderweg kom je langs de mooiste stranden, kustlijnen en uitzichtpunten en kun je walvissen, dolfijnen en koala’s spotten. Ik raad je aan om de route van Melbourne naar Sydney via de Princess Highway eraan vast te plakken. Die is net zo mooi, maar een stuk minder toeristisch.

  1. Amerika: Highway 1

Zoals je waarschijnlijk wel hebt meegekregen, was ik deze zomer in de Verenigde Staten. In 4 weken tijd hebben we 6.000 km afgelegd, dus ik heb aardig wat wegen gezien ;). Stuk voor stuk mooie routes, maar ik was het meest gecharmeerd van de kustroute over highway 1 tussen San Francisco en LA. Wat een plaatjes zie je daar onderweg zeg! Leuke bijkomstigheid: je kunt walvissen en zeeolifanten spotten op deze route!

  1. Canada: Calgary naar Vancouver

Tijdens mijn roadtrip door Canada ben ik het land van oost naar west overgestoken. Vooral het eerste stuk is lang en saai en lijkt qua scenery verdacht veel op de Hollandse polder. Niet heel spannend dus ;). Maar zodra je Calgary gepasseerd bent, komen de Rocky Mountains in zicht en kan het genieten beginnen. Na het bergmassief kom je door de Okanagan Valley. Compleet anders, maar minstens net zo mooi!

  1. Nieuw Zeeland: de westkust van het zuidereiland

Eigenlijk zouden alle wegen in Nieuw Zeeland in dit lijstje moeten staan, want zo’n beetje elke vierkante centimeter van dit land is een plaatje. Maar het allermooiste stuk vond ik zonder twijfel de westkust van het zuidereiland. Schitterende natuurparken, gletsjers, bergen, mooie stranden…hier vind je alles!

  1. Corsica: Porto naar Aléria

In een eerdere blog heb ik al eens verteld hoezeer ik onder de indruk was van Corsica. Wát een prachtig en veelzijdig eiland is dit zeg! Rondrijden is hier absoluut geen straf; niet voor niets is het eiland immens populair onder motorrijders. Het mooiste stuk vond ik de oversteek van Porto aan de westkust naar Aléria aan de oostkust via de D84 en de N200. Waarom? Dat moet je vooral zelf gaan ervaren 🙂

  1. Zuid Afrika: Tuinroute

Het is misschien een beetje een cliché, maar deze toeristische route hoort wel echt in mijn top 10 thuis. De route loopt van Swellendam naar Port Elizabeth en voert langs eindeloze stranden, beboste heuvels en levendige dorpen. Onderweg is er genoeg te doen, zoals wijn proeven, wandelen of wildlife spotten.

  1. Israël: Ein Gedi naar Eilat

Ik hou van de desert. Sommige mensen vinden het saai om door een levenloos, uitgestrekt gebied te rijden, maar mij bezorgt het altijd een ultiem gevoel van vrijheid. In Israël kwamen we op de route van Ein Gedi (aan de Dode Zee) naar Eilat misschien 5 auto’s tegen. En saaie landschappen? Ho maar! Diepe kraters, karakteristiek gevormde heuvels in allerlei kleuren en buitengewone rotspartijen wisselen elkaar mooi af.

  1. Sri Lanka: Kandy naar Yala

Het is jammer dat het met bakken uit de hemel kwam toen wij op onze gammele motoren deze route aflegden afgelopen kerstvakantie. De weg voert door de bergen langs uitgestrekte groene theeplantages, watervallen en mooie views. Helaas hebben we van dat laatste niet veel meegekregen door de eeuwige mist die er toen hing. Wat ook wel weer z’n charme had, want zo kreeg alles een beetje een mystiek sfeertje.

  1. Argentinië: Ruta 40

Als je een land als Argentinië van noord naar zuid wilt doorkruisen, ben je wel even bezig. Maar via de ruta 40, een 5.000 km lange weg van La Quiaca naar Río Gallegos, is dat helemaal niet erg! De pampa’s, cactussen en lama’s in het noorden maken plaats voor gletsjers, bergen en ijsmeren in het zuiden. Op deze route blijf je foto’s schieten!

  1. Italië: Pisa naar Florence

Tot slot nog een Europese bestemming en wel uit mijn favoriete land: Italië. Deze weg begint bij de stad met de scheve toren en voert je vervolgens door Toscane met zijn glooiende heuvels vol cipressen en idyllische dorpjes zoals San Gimignano en Siena. Eindpunt van de route is de prachtige stad Florence.

Wat is de mooiste roadtrip die jij ooit gemaakt hebt?

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.