De 3 mooiste duikspots ter wereld

header duikenEr ging een compleet nieuwe wereld voor me open toen ik op mijn zeventiende m’n eerste duik maakte in Argelès sur Mer in Zuid Frankrijk. Al die vissen, mooie kleuren, het rustgevende geluid van je eigen ademhaling; ik vond het reuze fascinerend en ontspannend. Een paar jaar later haalde ik mijn duikbrevet in Australië en sindsdien probeer ik minimaal één keer per jaar ergens de onderwaterwereld te verkennen. Zo heb ik onder meer in Australië, Egypte, Honduras, Vietnam, Thailand, op Borneo en op de Galapagos eilanden gedoken. Het spreekt voor zich dat de ene keer mooier is dan de andere. Hieronder vinden jullie de mijn persoonlijke top 3 van duikbestemmingen waar je als duikliefhebber écht een keer naartoe zou moeten.

  1. Sipadan Islands, Borneo
    Deze plek stond op mijn lijstje sinds ik er iemand over hoorde tijdens één van mijn reizen. ‘Als een Australiër zo enthousiast is over een duikspot buiten zijn eigen land, dan moet het wel indrukwekkend zijn!’ dacht ik. Echt voorbereid was ik niet, want toen ik aankwam in de kustplaats Semporna (het vertrekpunt voor omliggende eilanden zoals Sipadan), bleken ze volgeboekt voor de komende drie maanden. Sipadan staat blijkbaar al jaren in de top 5 van mooiste duikplaatsen ter wereld  en is dus retepopulair, vooral in de zomermaanden. Omdat er maar 120 duikers per dag worden toegelaten (beschermd natuurgebied), is het wel handig om ver vooruit te boeken. Godzijdank ben ik voor het geluk geboren en kwam één van de aangemelde personen niet opdagen, waardoor ik toch mee kon! Ik heb op 3 spots gedoken: Barracuda Point, Coral Garden en Turtle Patch. Wat je daar allemaal ziet is met geen pen te beschrijven. Je komt echt ogen tekort: overal waar je kijkt is zóveel te zien, ongelofelijk! Binnen vijf minuten kun je zomaar tien hamerhaaien, twintig grote schildpadden, roggen, gigantische scholen barracuda’s en jackfish tegenkomen. Maar ook het onderwaterlandschap is supermooi. Sipadan is een oude vulkaan die 600 meter in zee verdwijnt. Hierdoor zwem je langs immense koraalmuren en kijk je eindeloos ver de diepte in.
  1. Great Barrier Reef, Australië
    Iedereen kent ‘s werelds grootste koraalrif voor de kust van Queensland in Australië natuurlijk van naam. Op deze plek heb ik mijn open water gehaald en ik vind het nog steeds de mooiste plek qua kleuren en koraal. Ik heb ook genoeg duikers gehoord die het Great Barrier Reef vonden tegenvallen, maar dan hebben ze waarschijnlijk de verkeerde plekken gezien. Het rif bestaat uit meer dan 2900 individuele riffen, verspreid over zo’n 334 km², en is daarmee zo ontzettend groot, dat er ook enorme verschillen zijn in duikspots. Een dagtripje vanuit Cairns zou ik sowieso afraden. Te dicht bij de kust is alles zo aangetast (lees: dood en kleurloos) door het massatoerisme, dat wordt geheid een anticlimax. Wij hadden een driedaagse zeiltrip geboekt en maakten onze duiken op minimaal 20 uur varen vanaf de kust bij Black Reef en Hardy Reef. Hier komen een stuk minder duikers en daardoor is het koraal nog helemaal intact. In combinatie met alle kleurrijke vissen, haaien, schildpadden, roggen en een aantal bijzondere vissen is dit een droom voor elke duiker! Maar ook snorkelaars kunnen hier hun hart ophalen, want zo dicht aan de wateroppervlakte zijn de kleuren nóg mooier.
  1. Tulamben, Bali
    Ik heb lang getwijfeld tussen de Galapagos eilanden en Bali, maar uiteindelijk vind ik de laatste toch nét iets meer in dit lijstje thuishoren. Bij de Galapagos zie je vooral heel veel grote dieren, wat het een speciale plek maakt, maar Bali heeft meer variatie te bieden. Mooie koraalmuren, heel veel aparte vissen,  roggen, krabben, gigantische garnalen en kreeften. En…scheepswrakken! Vooral dat laatste is natuurlijk heel gaaf. Wil je het helemaal bijzonder maken, doe dan een nachtduik bij een schipwrak. Heel bijzonder als je in zo’n spooky omgeving allemaal grote onderwaterdieren ziet die je overdag nooit tegenkomt. Zelf heb ik gedoken bij het Liberty Wreck, Drop Off en Coral Garden, maar volgens mij zijn alle spots daar de moeite waard.

Nu ben ik natuurlijk ook wel nieuwsgierig naar andere mooie duikplekken die ik nog niet heb gezien. Wat is jouw favoriete duikbestemming en waarom?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.