De Colca Canyon in Peru

header peruVorige week schreef ik een blog over de toffe hike die ik maakte door de Somoto Canyon in Nicaragua. Ook in Peru kun je de canyons in. Je vindt hier onder andere de diepste kloof ter wereld: de Colca Canyon. Vanuit Arequipa kun je een meerdaagse excursie doen, waarbij je overnacht in de kloof en met een beetje geluk de reusachtige condors spot. Lees je mee?

Colca Canyon of Condor Canyon?
De kloof heeft zijn naam te danken aan de gaten erin (colca’s), waar de Inca’s vroeger hun eten in bewaarden. Maar wellicht was Condor Canyon een betere benaming geweest voor dit natuurwonder. Als je een excursie boekt vanuit Arequipa, word je waarschijnlijk heel vroeg opgehaald. Wij vertrokken op het ungodly hour van 3 uur ’s ochtends. Maar met een goede reden, want ’s ochtends vroeg en ’s avonds heb je de grootste kans om andescondors te zien bij het uitkijkpunt Cruz del Condor en daarvoor moet je eerst zo’n 160 km rijden. Deze reusachtige vogels zijn de grootste ter wereld en kunnen een spanwijdte hebben van meer dan 3 meter. Het is dan ook ontzettend spectaculair als deze joekels over je hoofd heen of voor je neus langs vliegen. Wij zagen er een stuk of tien, echt geweldig!

De hike: part 1
De Colca rivier stroomt door de kloof heen en ligt 1200 meter lager dan Cruz del Condor. De eerste dag loop je dus voornamelijk downhill de canyon in over een smal kronkelpad. Niet zo moeilijk zou je denken. Dat was het ook niet, maar wij hadden de pech een groep stinkend rijke en verwende Peruaanse studenten in ons midden te hebben die nog nooit van hun leven gehiket hadden. Behalve misschien naar de supermarkt en terug. Oh my God; ik dacht echt dat ik gek werd. Om de haverklap moesten we wachten omdat die stumperds het weer niet bij konden houden. Zo irritant! Uiteindelijk kwamen we pas drie uur later dan gepland op de overnachtingsplek aan. We hebben maar liefst 7 uur gelopen deze dag in plaats van de 3,5 uur die ervoor staat.

De accommodatie
Die was top! Ik had iets heel primitiefs verwacht, maar dat viel honderd procent mee. In de vallei liggen een paar bungalows met een zwembad erbij. Een aangename verrassing na uren lopen in de hitte! Helaas konden wij er niet heel lang van genieten, omdat het door die trage tieners al bijna donker (en dus koud) was toen we arriveerden. Maar als je wat sneller loopt, kun je hier dus heerlijk nog een paar uur bijkomen van de tocht.

De hike: part 2
Als je naar beneden gaat, moet je natuurlijk ook weer een keer omhoog. Op dag 2 klim je ruim 1300 meter aan één stuk door de berg weer op. Ik had geen zin om weer continu te wachten, dus ik ben er ’s ochtends vroeg min of meer tussenuit gesneakt om alvast vooruit te gaan. Als je een beetje door stekkert, sta je binnen 2 uur weer boven. De rest van de groep deed er 4 uur over en er waren ook wat mensen die ervoor kozen zich per ezel naar boven te laten vervoeren. Als je echt geen kracht meer hebt, kan dat dus ook ;). Je inspanningen worden boven beloond met een ontbijt en daarna kun je lekker ontspannen in de hotsprings. Onderweg stop je nog bij een aantal viewpoints en interessante plaatsen, om na de lunch weer terug te rijden naar Arequipa. Wij kwamen daarom 19u aan. Met een mooie ervaring rijker 🙂

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.