De Filipijnen: aanrader of niet?

header filipijnenLaat ik beginnen met jullie een te gek 2016 te wensen vol reizen, nieuwe avonturen, inspirerende ontmoetingen en een flinke portie wanderlust! Dat het maar weer een jaar mag worden om nooit te vergeten, in positieve zin uiteraard 🙂

Als je mijn reisblog wat vaker bezoekt, weet je ongetwijfeld dat ik het nieuwe jaar op de Filipijnen heb ingeluid. Gisteravond kwam ik na een vakantie van ruim twee weken en een terugreis van zo’n 42 uur (!) weer thuis in het op dat moment koude en regenachtige Nederland. Blegh! Niets om blij van te worden. Daarom vandaag maar meteen een blog over deze Aziatische eilandengroep, die nog lang niet zo bekend (en dus toeristisch) is als bijvoorbeeld Thailand of Vietnam. Moet je de Filipijnen op je bucketlist zetten of niet?

Wat mij betreft wel! Ik ben echt super enthousiast over deze bestemming en wel om de volgende redenen:

De mooie stranden, lagoons en eilanden
Het leven op de Filipijnen speelt zich grotendeels af op en rondom het water. Dat geldt ook voor de activiteiten. Daar moet je dus wel van houden. Op bijna elke plek kun je eilandhoppen. Met een (privé)boot vaar je langs verschillende onbewoonde eilanden en kun je overal het water induiken om te snorkelen. Een heerlijke dagbesteding! Ook zwemmen met walvishaaien is een onvergetelijke ervaring en de Filipijnen staan daarnaast bekend als prima duikbestemming.

Het relaxte sfeertje en de vrolijke bevolking
Ik hou echt van Azië en dat komt vooral door de relaxte vibe die in veel landen hangt. Zo ook in de Filipijnen! Niemand maakt zich druk, niemand heeft haast, alles gaat op het dooie gemak en als je je hieraan overgeeft (wat niet altijd lukt, zie hieronder bij kanttekeningen) ben je helemaal zen. En anders word je vanzelf blij van de vrolijke locals die altijd een big smile op hun gezicht hebben. Werkt heel aanstekelijk! Oja, en dan de puppy’s die je overal tegen komt. Zooo schattig!

Op de brommer het prachtige binnenland verkennen
Eén van mijn favoriete activiteiten in Azië is een brommer huren en lekker rond crossen. Dit is wat mij betreft de beste manier om de omgeving te verkennen. Toeren langs rijstvelden, een praatje aanknopen met de locals die je tegenkomt, high five’s geven aan de kids die langs de weg staan te zwaaien, de wind door je haren, prachtige vergezichten over diepblauwe oceanen…do I need to say more? Ik vond vooral de omgeving van El Nido op Palawan en het binnenland van Bohol erg de moeite waard.

De goedkope massages, sashimi en gin tonics
Nog één van de redenen waarom ik zo van Azië hou: het is zo lekker goedkoop allemaal! Ook op de Filipijnen kun je je voor een paar euro de koning(in) te rijk voelen. De beste massages (7 euro per uur), gin tonics (2 euro) en sashimi’s (5 euro). En nog veel meer natuurlijk, maar van deze dingen werden wij erg blij.

Een paar kanttekeningen…
Ben ik dan alleen maar vol lof? Ehm, eigenlijk wel! Al heb ik me ook wel gestoord aan een aantal zaken:

 • Het eeuwige gebrek aan planning en organisatie. Ik sta er altijd weer van te kijken hoe ongeorganiseerd en ongestructureerd sommige zaken eraan toegaan in dit soort landen. Vergeleken bij andere landen in Zuidoost-Azië steken de Filipijnen er met kop en schouders bovenuit. Plan je een excursie per boot en moet je om 6 uur aanwezig zijn? Verwacht dan niet voor 8 uur te vertrekken. Eerst moet je wachten op medepassagiers die te laat zijn, vervolgens op de kapitein, dan blijkt de boot te klein en moet er een andere worden gehaald (dit kun je natuurlijk ook onmogelijk weten van tevoren?!?). Hetzelfde geldt voor de busjes waar je meestal mee reist. Sta je om 4 uur netjes klaar met je koffer, komt het busje pas om 5 uur aan en moet vervolgens het halve dorp nog worden opgehaald. En die mensen staan niet netjes klaar buiten, dus per huis sta je nog minstens tien minuten te wachten voor je weer verder kunt. Zucht.
 • Het vele wachten. Op de vertraagde boot, het busje, het vliegtuig…eigenlijk overal op. En dat komt natuurlijk grotendeels door het hierboven genoemde punt. Een flink portie geduld is dan ook wel een vereiste als je een reisje naar de Filipijnen maakt. Helaas ben ik dat absoluut niet; ik heb het woord ongeduld zo ongeveer uitgevonden ;).
 • Je favoriete gerecht bestellen in een restaurant en dan na een half uur horen dat ze ’t niet hebben. Dit overkwam ons dagelijks. Kan gebeuren natuurlijk, maar zeg het dan meteen en niet als je al een half uur zit te wachten.
 • Dat je nergens een pinautomaat kunt vinden die werkt. Een tip voor als je binnenkort naar de Filipijnen gaat: neem minimaal 500 dollar/euro aan cash mee, zodat je altijd iets hebt om op terug te vallen. Het zoeken naar een werkende ATM was bij ons soms een halve dagtaak. Ik kon nergens met mijn normale bankpas (Rabo) terecht en ook mijn creditcard (MasterCard) werkte in veel machines niet. Wees hier dus op voorbereid.
 • De sandflies. Ik weet niet waar ik ze precies heb opgelopen, maar ergens in de omgeving van El Nido ben ik he-le-maal lek gestoken. Ik werd wakker met een stuk of 60 jeukende bulten en leek drie dagen lang op een melaatse. Haat!

Maar goed, dit neemt allemaal niet weg dat ik ontzettend heb genoten van dit fantastische land en dat ik zo weer terug zou gaan om nog meer eilanden te verkennen. Want twee weken is natuurlijk lang niet genoeg voor zo’n grote eilandengroep.

Ik ben benieuwd of de Filipijnen jou aanspreekt als bestemming?

 

4 thoughts on “De Filipijnen: aanrader of niet?

  1. travel addict

   Post author

   Hey Elize,

   Haha te vroeg is natuurlijk ook niet goed :p
   We zijn alleen op Cebu geweest om de boot naar Bohol te pakken; niets gezien van het eiland verder.
   Is dat ook de moeite waard? Ik kreeg het idee dat het een vrij stedelijk eiland is en dat het minder te bieden heeft qua natuur enzo.
   Maar ik kan het natuurlijk helemaal mis hebben 😉

   Reply
   1. Cebu heeft zeker ook natuurlijke schoonheid! Veel mensen slaan het inderdaad over. Cebu City is overigens vooral een harde confrontatie met de harde werkelijkheid op de Filipijnen, veel schrijnende dingen gezien daar (maar goed, daar kun je in Manilla ook niet omheen).

    Zelf wil ik nog een keer terug om het noorden van Luzon te zien. En om de Tao Expeditie nog een keer over te doen: Hemels! 🙂

    Reply
    1. travel addict

     Post author

     Klinkt goed! Ja, ze zijn er wel écht arm in sommige gebieden he...
     Er is vast nog veel meer moois te ontdekken op andere eilanden; een goede reden om nog eens terug te gaan inderdaad 🙂

     Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.