De Grand Canyon van Nicaragua

header nicaraguaNicaragua is mijn favoriete bestemming in Midden Amerika. Je hebt er prachtige koloniale steden, straten vol kleurrijke huizen, toffe activiteiten zoals vulcanoboarden, sfeervolle marktjes, hele lieve mensen en een overdaad aan ongerepte natuur waarin je volop kunt hiken. Wat wil een mens nog meer?! Een absoluut hoogtepunt vond ik de Somoto Canyon. Het ligt misschien wat uit de richting van de meeste bezienswaardigheden, maar het is zeker de moeite waard om een paar uur voor om te reizen.

De ontdekking
Als je vanuit Honduras Nicaragua in komt, moet je na de grensovergang nog 5 kilometer rijden voor je bij dit natuurwonder bent. De kloof werd pas in 2004 ontdekt door Europese wetenschappers. Een gek idee, want een gleuf van 8 kilometer lang, 5 tot 15 meter breed en 120 tot 150 meter diep zie je niet zomaar over het hoofd zou je zeggen 😉 . Sinds die tijd is het een bron van inkomsten voor de locals, die verschillende tours aanbieden om de kloof te ervaren. De korte versie duurt 2,5 uur en met de lange versie ben je 5 uur zoet. Ik koos uiteraard voor de laatste 🙂

De hike
Je begint de tocht bij een huisje aan de snelweg. Op dat moment heb je er nog geen idee van wat voor moois erachter verscholen ligt. Al snel kom je in een prachtige omgeving terecht en zie je een kabbelend riviertje omringd door veel groen. Het eerste stuk van de hike is nog niet echt uitdagend. Maar daar komt verandering als je de kloof bereikt. Daar stroomt namelijk de Coco River doorheen, dus je kunt er niet onderuit dat je door het water moet waden en sommige stukken moet zwemmen. Houd daar rekening mee als je die ochtend voor je kledingkast (of nou ja; backpack) staat ;). Klimmen en klauteren hoort er ook bij en echte daredevils kunnen van een 12 meter hoge klif in het water springen. Vind je dat te hoog, dan zijn er alternatieven op 5 of 8 meter hoogte.

De laatste loodjes…
Wegen in dit geval niet het zwaarst! Het laatste deel van de tocht leg je namelijk varend af, dus dat kost weinig inspanning. Je kunt ervoor kiezen je terug te laten peddelen in een roeibootje of per autoband de rivier af dobberen. Daarna is het nog een klein stukje teruglopen naar het huisje, waar je droge kleren aan kunt trekken en een warme kop thee krijgt. Vanaf hier is het per chickenbus ongeveer 4 uur rijden naar hotspot Leon, wat voor veel mensen de volgende bestemming is. Daar kun je verder genieten van al het moois dat Nicaragua te bieden heeft!

Zou jij deze tocht willen lopen? Of heb je ervaringen met andere canyonhikes die de moeite waard zijn?

 

One thought on “De Grand Canyon van Nicaragua

  1. Ik wist niet dat Nicaragua ook een Grand Canyon had, haha. Maar goed, ze zijn ook pas sinds 2014 op de hoogte. Midden-Amerika zou ik graag nog een keer bezoeken. Dus dit is een leuke tip voor op de wishlist 🙂

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.