De hoogtepunten van IJsland in 1 dag

header ijslandOverweldigend vond ik het: de natuur in IJsland. Dat zoiets bestaat in Europa, zo dicht bij huis! Vorig jaar bracht ik een bezoekje aan dit land en viel van de ene verbazing in de andere. Wat is het daar moooiiii!! En het leuke is dat je niet eens heel veel tijd hoeft uit te trekken om een goede indruk te krijgen van het land. De Golden Circle is een bekende route van 300 km die vanaf Reykjavik langs drie van IJslands mooiste natuurverschijnselen voert. Zo heb je binnen een dag al aardig wat hoogtepunten van deze regio gezien! Je kunt de route zelf rijden met een huurauto of een dagtrip boeken vanuit Reykjavik.

Nationaal park Thingvellir
De eerste bezienswaardigheid ligt op zo'n 40 minuten rijden van hoofdstad Reykjavik. Het bijzondere aan dit park is dat het op een plek ligt waar de Europese en Noord-Amerikaanse platen uit elkaar drijven. Hierdoor ontstaat er een kloof die elk jaar een paar centimeter groter wordt. Het leuke is dat je in deze kloof kunt snorkelen. In het kristalheldere water kun je maar liefst 25 meter de diepte in kijken. Sommige mensen schijnen hierdoor zelfs last te hebben van hoogtevrees. Veel dieren zie je hier niet, maar de buitenaardse schoonheid van het onderwaterlandschap is reden genoeg een ijskoude duik in het water te nemen. Andere bezienswaardigheden in het park zijn het grootste meer van IJsland en de vele mooie uitzichtpunten over de groene vallei.

Hetebronnengebied Geysir
Als je aan komt rijden bij de tweede stop, zie je een indrukwekkende geiser vaak al een stroom water de lucht in spuiten. Dit is de Strokkur. Elke acht tot tien minuten spuit deze publiekstrekker een waterstraal van 20 tot 30 meter hoog. Heel indrukwekkend om te zien. Verder zijn er in dit geothermische gebied allemaal stomende poelen te zien. Het landschap oogt een beetje buitenaards, alsof je op de maan staat ofzo.

Waterval Gulfoss
Deze waterval is de laatste bezienswaardigheid van de Gouden Cirkel. Het is niet de grootste of de hoogste waterval van het land, maar volgens velen wel de mooiste. Je kunt de imposante watermassa vanaf verschillende plateaus bekijken. Dankzij de grote hoeveelheid verneveld water, zie je tal van regenbogen. Hieraan dankt de Gulfoss, wat staat voor 'gouden waterval', zijn naam.

Optionele extra's
Heb je nog tijd over, dan is het kratermeer van de Kerid vulkaan ook zeker een tussenstop waard. De krater ligt vlak naast de weg op een paar kilometer van Selfoss. Vanaf de parkeerplaats loop je in 3 minuten naar de rand van de vulkaan, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt op het blauwgroene meer. Eventueel kun je een rondje lopen om de kraterrand.

Natuurlijk is een bezoek aan IJsland niet compleet zonder een bezoek te brengen aan de wereldbekende Blue Lagoon. Deze kunstmatig aangelegde geothermische baden liggen midden in een lavaveld en trekken jaarlijks massa's bezoekers. Je kunt hier heerlijk relaxen in het fluoriscerend blauwe water of in één van de sauna's, stoombaden of spa's. Een prima afsluiter van je reis door IJsland!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.