De hoogtepunten van Montenegro in 1 week

montenegro

Montenegro is een bestemming die steeds meer in opkomst is. Mijn bezoek aan dit land in de Balkan was een beetje een fiasco, maar dat kwam omdat ik er in het verkeerde seizoen was. In de zomer heeft Montenegro genoeg te bieden: het is een veelzijdige bestemming met mooie natuur, vriendelijke locals, heel budgetvriendelijk en nog niet zo toeristisch. Met deze route zie je de mooiste plekjes van Montenegro in 1 week (of langer).

Prokletije National Park
Veel toeristen bezoeken Montenegro vanuit Kroatië, maar als je gewoon vanuit Nederland vliegt kom je waarschijnlijk in hoofdstad Podgorica aan. Vanuit daar rijd je in 3 uur tijd via prachtige smalle bergweggetjes naar Vusanje. Dit dorpje is dé uitvalsbasis om mooie wandelingen te maken in het Prokletije National Park. In het dorpje zelf lijkt de tijd te hebben stilgestaan; alsof je in de vorige eeuw bent beland. En voor de bewoners ben jij de attractie, want hier komen nog nauwelijks toeristen.
prokletije

Durmitor National Park
Na wederom zo’n 3 uur rijden kom je in het wintersportstadje Zabljak aan, dat omringd wordt door 23 bergtoppen boven de 2.000 meter. Wat je daar in de zomer moet? Wandelen in het aangrenzende Durmitor! De bergen in dit nationale park worden niet voor niets de Montenegrijnse Alpen genoemd. Je vindt er ook glaciale bergmeren, uitgestrekte weiden en de indrukwekkende Tara Canyon. Deze kloof is na de Grand Canyon de diepste ter wereld. Op de Tara rivier die er doorheen stroomt, kun je goed raften.
taracanyon

Baai van Kotor
Dit is verreweg de bekendste hotspot van Montenegro en dat is te merken ook. Overdag ziet het hier zwart van de toeristen, die grotendeels per cruiseschip aankomen om de oude stad te verkennen. Bezoek deze plaats dan ook alleen ’s ochtends vroeg of aan het eind van de middag, wanneer de grootste drukte voorbij is. Het ommuurde stadsdeel is heel sfeervol en een must is het beklimmen van de 1350 traptreden naar het fort van St. John. Vanaf daar heb je uitzicht over de Baai van Kotor met het beroemde kerkje erop. Ook leuk om even aan te doen vanuit Kotor: het schattige vissersdorpje Perast.
kotorLovcen National Park
Een mooie dagtrip vanuit Kotor is een bezoek aan Lovcen. Dit park ligt vlak boven Kotor, maar dankzij de smalle weg met zijn vele haarspeldbochten ben je toch al snel anderhalf uur onderweg. Een voordeel: onderweg word je wel beloond met mooie uitzichten. Eenmaal boven op de top (1657m) kun je een mausoleum bezoeken, maar veel interessanter is het panoramische uitzicht van 360 graden.

Vanuit Kotor rijd je in 1,5 uur weer terug naar Podgorica. Heb je nog tijd over en wil je eindigen met een chill (mid)dagje op het strand? Dan moet je zeker even stoppen in Budva. Hier is een aangelegd strand, waar je -in tegenstelling tot Kotor- wél de zee in kunt.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.