De hoogtepunten van Myanmar in 2 weken

FullSizeRender-2

Myanmar is al een aantal jaren hot en happening en wordt door veel backpackers opgenomen in het standaard rondje Zuidoost-Azië. Omdat ik er zoveel lyrische verhalen over had gehoord, besloot ik er in 2016 ook naartoe te gaan. Ik was niet blown away, maar vond het wel een heerlijk land om doorheen te reizen: lieve mensen, low budget, goed bereisbaar en veilig. Mocht je er naartoe gaan, neem onderstaande hoogtepunten dan vooral op in je reisplan.

Schwedagonpagode
Deze tempel, die ook wel ‘de kroon van Birma’ wordt genoemd, is met 99 meter hoogte de grootste van Myanmar. De stoepa is bedekt met 50.000 kilo bladgoud en 7.000 diamanten; behoorlijk indrukwekkend dus. Om de tempel heen ligt een heel complex met kleinere pagodes, tempels en beelden.
image1-2

Streetfood Yangon
Yangon vond ik een verrassend leuke stad. Het gebied downtown kenmerkt zich door levendige, smalle straatjes met mooie (enigszins vervallen) koloniale panden afgewisseld met parken, meren en -uiteraard- tempels. De Birmezen houden duidelijk van eten, want je vindt er letterlijk overal geïmproviseerde eetstalletjes op straat. Niet alleen ’s avonds, maar de hele dag door.

The roadbridge to Mandalay
Je kent ‘m waarschijnlijk wel van de plaatjes: de U-Bein Bridge ofwel de langste teak brug ter wereld. Hij ligt net buiten Mandalay en het is vooral een prachtig plaatje tijdens zonsondergang. De silhouetten van monniken die erover lopen met een schouwspel van gele, oranje en rode kleuren op de achtergrond… Kodak-momentje!
image2-2

Treinrit Mandalay – Hsipaw
Een pijnlijk onderwerp haha, want deze ging voor mij niet door! Ik weet nog steeds niet precies wat er aan de hand was, maar in de periode dat ik wilde gaan was er geen verkeer mogelijk naar Hsipaw. Iets met een gekantelde vrachtwagen die de weg blokkeerde, waardoor er geen treinen én geen bussen gingen. Jammer joh! Ik had ‘m graag meegepakt, want dit ritje behoort tot de mooiste treinreizen van Azië.

Bagan
Tsja Bagan… hét boegbeeld van Myanmar. En het is ook best een fraai uitzicht als je op een van de tempels staat en over honderden pagoda’s in een soort steppelandschap uitkijkt. Maar na een halve dag tempels kijken, had ik het wel gezien. Hoewel ik dus niet laaiend enthousiast ben over deze plek, mag ie natuurlijk ook niet in je reis ontbreken.
image3-2

Hiken naar Inle Lake
De driedaagse trekking van Kalaw naar Inle Lake was voor mij het hoogtepunt van mijn reis door Myanmar. Deze tocht van 52 kilometer voert je door een prachtig berglandschap en langs authentieke dorpjes. Slapen doe je bij lokale families, die met weinig middelen de lekkerste maaltijden bereiden. Echt een top hike! In Hsipaw schijn je ook heel mooi te kunnen wandelen, maar zoals je net kon lezen moest ik dat onderdeel helaas skippen.

Inle Lake
Dit meer is op zichzelf niet bepaald fotogeniek, maar door de ‘traditionele’ (lees: voor toeristen in scène gezette) vissersmannen toch een bijzonder plaatje. Een boottochtje over het meer is dan ook een must. Maar er is nog veel meer te doen in de omgeving: fietsen, paardrijden, ontspannen in de hotsprings, wijn proeven bij het Red Mountain Estate, een typische Birmese massage nemen… ik heb me hier prima vermaakt!
image4

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.