De hoogtepunten van Patagonië

patagonieHet is 6.30 en m’n fikken vriezen eraf. Ik heb behoefte aan koffie. De rest van mijn lichaam begint onderhand ook onmenselijke temperaturen aan te nemen. Het afgelopen kwartier kon ik nog teren op de lichaamswarmte die ik heb overgehouden aan de 2 uur durende klim naar boven. Na een slechte nacht (want KOUD!), heb ik mezelf om 4.15 uit mijn slaapzak gehesen om de zonsopgang te bewonderen bij viewpoint Las Torres. Alle pijn en moeite was gelukkig niet voor niets, want die sunrise die kwam er…en hij was magisch!

Dit is slechts 1 van de dierbare herinneringen die ik overhield aan mijn reis door Patagonië. Deze regio in Chili en Argentinië behoort wat mij betreft tot de mooiste gebieden ter wereld. Net als in Nieuw-Zeeland of Canada vind je hier de meest woeste, ongerepte landschappen en staat je na elke bocht weer een nieuwe verrassing te wachten. Als je van natuur houdt, is een bezoek aan Patagonië echt een must. En dit zijn de 5 hoogtepunten!

Tierra del Fuego NP
Dit nationale park ligt nog een stukje verder dan de meest zuidelijke plaats in Argentinië: Ushuaia. Je want je dan ook aan het einde van de wereld als je in dit park rondwandelt. Ik vond de landschappen hier echt fenomenaal; het is er zó ontzettend ruig! Een beetje Alaska-achtig: grillig, into-the-wild, woeste zee, besneeuwde bergtoppen… alsof je een schilderij van Bob Ross binnenstapt…
tierradelfuego

Torres del Paine NP
Ik beschreef het al in de lead; de zonsopgang bij La Torres is een niet te missen spot tijdens een reis door Patagonië. Maar het nationale park heeft meer te bieden. Gletsjers, kraters en intens blauwe meren bijvoorbeeld. De populaire 4-daagse W-hike voert je onder andere langs de Grey gletsjer, Valle Frances en het bergmassief Paine. Torres del Paine is serieus één van de mooiste parken die ik ooit bezocht.Torres

Perito Moreno gletsjer
Als je het over indrukwekkende natuurwonderen hebt, dan mag de Perito Moreno gletsjer niet in het rijtje ontbreken. Deze gigantische homp ijs van 60 meter hoog en 5 kilometer lang ziet er op het eerste gezicht zo kunstmatig uit dat het wel een blok piepschuim lijkt. Maar als je het krakende geluid hoort van stukken ijs die met een luid gedonder in het Argentinomeer storten, realiseer je je maar al te goed dat het puur natuur is. En hoe!Moreno

Mount Fitz Roy
Het plaatsje El Chaltén ligt aan de voet van het Fitz Roy bergmassief. Je kunt vanuit hier dan ook de meest schitterende wandelingen maken naar verschillende bergtoppen. Het was mijn laatste bestemming in Patagonië, maar wederom viel mijn mond regelmatig open van verbazing met al dat overweldigende natuurschoon om je heen.P1070490

Het merengebied bij Bariloche
Het wordt ook wel ‘het Zwitserland’ of ‘het wintersportmekka’ van Zuid-Amerika genoemd. Het is de plek waar onze eigen Wim Lex en zijn temperamentvolle droomvrouw een niet al te bescheiden vakantieoptrekje van 1 miljoen euro hebben. Ik begrijp het wel: het merengebied in deze omgeving is absoluut fotogeniek. Mijn favoriet was de 30 km lange mountainbiketocht Circuito Chico langs de mooiste viewpoints. Het nationale park Nahuel Huapi vond ik persoonlijk dan weer tegenvallen en zou ik overslaan.
P1070564

Lijkt het je wat; zo’n trip naar Patagonië?

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.