De hype rondom Myanmar

FullSizeRender-2

De eerste dagen in Myanmar voelen aan als het paradijs na India. Ik zie weer vrouwen op straat en veel verliefde, überkleffe stelletjes. Mannen lopen rond in wikkelrokken en op fluwelen slippers. Hoe geëmancipeerd wil je het hebben ;). De rode lippen van iedereen en de vlekken op straat wijzen erop dat ze hier ook wel van een potje beatlenut (= een soort softdrugs) kauwen houden. En iedereen lijkt zo gelukkig; ik zie mensen alleen maar lachen en lol maken! Een verademing na India 🙂

Myanmar was geen bestemming waar ik heel graag naartoe wilde. Maar omdat het in de buurt ligt van de andere landen die ik deze trip bezoek én omdat iedereen er zo verdomd lyrisch over is, besloot ik dit land ook maar mee te pakken. Wat ik de afgelopen weken heb gedaan en of ik net zo lovend ben over deze opkomende bestemming als ieder ander, kun je vandaag lezen.

Verrassend Yangon
Mijn reis begint in Yangon. Ik heb er weinig zin in, want ben wel even klaar met grote steden na India. Maar het blijkt een verrassend leuke stad te zijn! De downtown area is een netwerk van levendige smalle straatjes met van die mooie vervallen koloniale panden. Maar ook parken, meren en mooie tempels zijn volop aanwezig. Het straatbeeld vertelt me dat de Birmezen twee grote passies hebben: eten en lezen. Ik overdrijf niet als ik zeg dat er OVERAL geïmproviseerde eetstalletjes staan op straat. Maakt niet uit hoe laat, volgens mij eten ze hier minstens zes keer per dag! En je vindt hele straten vol boekenkramen, waar de locals gretig in staan te speuren alsof het een giga uitverkoop betreft. Ik ontdek al snel dat het begrip selfie hier ook zijn intrede heeft gedaan; de plaatselijke jongelui doet niet anders. Inclusief duckface. En de kleine kids willen vooral een selfie samen met die blonde reus, die ze aan het gegiechel te horen maar een aparte verschijning vinden.

image1-2

Terug naar Yangon, een stad die op de één of andere manier anders aanvoelt dan andere Aziatische steden. Ik ben door de oude straatjes geslenterd, at de lekkerste noedels op straat, bezocht de bekende Shwe Pagoda, wandelde langs het Kandawgyi Lake. En ik maakte een ritje met de de Circular Train, die in 3 uur tijd een ronde om de stad heen maakt. Erg leuk, want je krijgt op deze manier een goed beeld van het leven op het platteland.

The road to Mandalay
Mandalay vond ik dan weer niet zo boeiend. Het is gewoon een stad zoals alle andere en heeft niet echt noemenswaardige bezienswaardigheden. Ik heb me een dag laten rondrijden achterop de motor en bezocht wat tempels en viewpoints. Het schouwspel van kleuren tijdens sunset bij de bekende teak brug was dan wel weer een mooi plaatje. Het plan was om vanuit Mandalay naar Hsipaw te reizen om daar een meerdaagse trekking te maken. Maar ik had pech: de weg naar het noorden was al 4 dagen gesloten door een gekantelde vrachtwagen. Dat feest ging dus helaas niet door, waar ik nog steeds van baal.

image2-2

Tempelmoe
Per boot reis ik verder naar wat volgens velen het absolute hoogtepunt is van Myanmar: Bagan. Ik maak waarschijnlijk geen vrienden met deze opmerking, maar ik snap dus niet zo goed waarom. Ja, het is een mooi plaatje als je vanaf een tempel het overzicht hebt op honderden pagoda's. En het is ook mooi om door een Afrikaans ogend steppelandschap te fietsen en zo gigantisch veel tempels bij elkaar te zien. Maar na een halve dag was ik er wel klaar mee. De tempels zien er van binnen allemaal hetzelfde uit met van die lelijke gouden Boeddha's overal. Wat dat betreft is Angkor Watt diverser. Helaas vielen zonsopkomst en zonsondergang ook tegen door de ijle lucht en de bewolking. Kortom; ik was niet zo onder de indruk van deze 'highlight'.

image3-2

Eindelijk aan m'n trekken
Gelukkig moest het hoogtepunt van Myanmar voor mij nog komen daarna: de driedaagse trekking van Kalaw naar het Inle Lake. Een tocht van 52 kilometer door een prachtig berglandschap en langs authentieke primitieve dorpjes. Slapen deden we bij lokale families, die met weinig middelen het lekkerste eten bereidden. Echt een top hike!

image5

En dan Inle Lake; nog zo'n toffe bestemming! Een absolute must hier is het maken van een boottocht over het meer. Ook het nemen van een traditionele Birmese massage hoort er wel echt bij. Een hele ervaring kan ik je vertellen ;). Verder kun je fietsen, ontspannen in de hotsprings, paardrijden, nog meer hiken of wijn proeven bij het Franse Red Mountain Estate. Genoeg te doen dus!

image4

De hype: terecht?
En dan nu de hamvraag: is Myanmar nu echt zo'n bijzondere, authentieke bestemming als men beweert in de reisbladen en op sommige blogs? Ik vind van niet. Het is een heerlijk land om doorheen te reizen met zulke lieve mensen, lekker low budget, makkelijk te bereizen en compleet veilig. Maar ik mis een beetje de wow-factor. De écht mooie dingen zeg maar. Of de bijzondere ervaringen die je je over twintig jaar nog herinnert. Authentiek is het allang niet meer. Want ook hordes 19-jarigen weten de weg naar deze bestemming inmiddels te vinden, en nemen hem op in het bekende Zuidoost-Azië rondje. Inclusief de minder toeristische plaatsen, die wat lastiger te bereiken zijn.

Ik had het na 2 weken wel gezien en heb mijn vlucht naar Bangkok dan ook een paar dagen vervroegd. Kan ik daar mooi nog even relaxen voor het tijd is voor mijn volgende bestemming: Nepal!

 

6 thoughts on “De hype rondom Myanmar

 1. Jolanda

  Hi vriendinnetje!

  Ik vind Myanmar qua sfeer heerlijk klinken zo!! Ik zet hem ook op mijn verlanglijst:-) Geniet lekker verder daar.

  XXX Jo

  Reply
 2. Wat leuk om te lezen dat Myanmar voor jou aanvoelde als het paradijs na India... wij hadden juist het gevoel dat er iets miste en dat we minder van het land genoten hebben doordat we uit India kwamen. Ik denk weleens dat ik het heel anders zou ervaren als we er rechtstreeks vanuit NL naartoe waren gegaan. Maar wij waren er in 2008, dat zal zeker verschil maken ook met de ervaring van nu. Ik denk dat het toen nog wel een stuk authentieker was. Weinig mensen namen het land standaard in het ZO-Azië rondje op, wat dat betreft is er (gelukkig voor het land!?) wel wat veranderd.

  Reply
  1. travel addict

   Post author

   Haha serieus? Zo zie je maar: iedereen ervaart dingen/landen op zijn eigen manier...daarom probeer ik me nooit te veel te laten leiden door andermans mening, al is dat soms wel lastig; )

   Reply
 3. Ik begrijp echt niet hoe je Bagan in een halve dag gezien kunt hebben. Duizenden tempels die echt niet allemaal op elkaar lijken! Daarmee doe je Bagan echt te kort! Ik heb veel gereisd en veel tempels gezien in mijn leven en ik ben ook echt weleens tempelmoe. Maar niet in het prachtige Bagan! Bagan heeft een magische sfeer en in combinatie met de hoeveelheid en diversiteit van tempels, zowel van binnen als van buiten, de prachtige natuur, lieve mensen..... Dit maakt Bagan uniek in de wereld!!!
  Groetjes Marieke

  Reply
  1. travel addict

   Post author

   Oei haha ik wist dat ik me op glad ijs begaf door het door velen zo geliefde Bagan een beetje af te kraken ;).
   Tsja wat kan ik erover zeggen; ik was gewoon niet mega onder de indruk. Het is zeker een mooi plaatje en ik heb me goed vermaakt op de fiets, maar had het ook wel weer gehad na een dag. Misschien komt het doordat ik meer van natuur dan cultuur hou en zoals gezegd snel tempelmoe ben. Ik snap gewoon niet dat mensen zich daar 3 dagen kunnen vermaken haha. Maar goed, vond Myanmar in z'n geheel al tegenvallen dus misschien heeft het daar ook mee te maken. Gelukkig is dit voor iedereen anders en vind jij het wel tof. Niet erg toch, dat smaken verschillen?

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.