De meest sfeervolle stad in Mexico

header oaxacaSommige reizigers zijn helemaal verzot op Afrika of Azië en zweren bij dat ene werelddeel. Ik heb niet zo’n duidelijke voorkeur en vind dat elk continent zo z’n eigen charmes heeft. In Zuid-Amerika vind ik de natuur onvoorstelbaar mooi, Afrika vind ik tof vanwege alle wilde dieren en in Azië is het vooral de cultuur die me fascineert. Tijdens mijn reis door Midden Amerika wist ik eerst niet zo goed wat dit werelddeel nou zo bijzonder maakt. Maar naarmate ik langer op reis was, werd het me steeds duidelijker. Ik wilde in bijna elke plaats langer blijven hangen dan ik gepland had. Waarom? Door alle sfeervolle stadjes waar zo’n relaxte vibe hangt. Normaal ben ik niet zo van de steden met reizen, maar hier kon ik er geen genoeg van krijgen. Eén van mijn favoriete plekken was Oaxaca in het zuidwesten van Mexico.

De binnenstad
De binnenstad van Oaxaca staat niet voor niets op de werelderfgoedlijst van Unesco. Ik was op slag verliefd op dit super sfeervolle stadje met zijn kleurrijke huizen, knusse dorpspleinen en vriendelijke bevolking. Ondanks dat het niet zo groot is, kun je er gerust een dag voor uittrekken om deze charmante stad te verkennen. De koloniale architectuur, de prachtige kathedralen, het klooster van Santo Domingo de Guzmán, het gouverneurspaleis en de grote overdekte markt waar het altijd bedrijvig is. Ter afwisseling kun je tussendoor een gezellig café of leuk koffiebarretje induiken, waar er plenty van zijn. Ook met eten kun je je lol op, want Oaxaca staat bekend om zijn culinaire delicatessen.

Feesten en evenementen
In Oaxaca vinden regelmatig feesten en evenementen plaats. Eén van de tofste dingen die ik heb meegemaakt tijdens mijn reis door Midden Amerika was de nationale feestdag ‘Dia de los Muertes’. Op deze ‘dag van de doden’ worden -de naam zegt het al- de doden herdacht en geëerd. Men gelooft dat de zielen van overledenen op deze dagen (1 en 2 november) terugkeren op aarde. En dat moet gevierd worden! Niet met een stille tocht of een droevige kerkdienst. Nee… hier feesten ze er gewoon op los! Het is een compleet gekkenhuis, een beetje vergelijkbaar met carnaval. Op straat is het een drukte van jewelste en de cafés lopen over van gezelligheid. Iedereen is verkleed in de mooiste kostuums, allemaal rondom het thema ‘de dood’. Zelfs op de begraafplaatsen komen mensen bij elkaar om op het graf van hun dierbare te dansen, te drinken of een potje te kaarten. Heel bizar allemaal en best een beetje luguber als je erover nadenkt. Dat laatste moet je dan ook niet teveel doen; gewoon alle remmen los en party hard :p.

Dagtripjes
Je kunt vanuit Oaxaca ook tripjes maken naar bezienswaardigheden in de buurt. De meest bekende is Monte Alban. Op deze archeologische site kun je rondstruinen tussen ruïnes van de voormalige culturele hoofdstad van de Zapoteken.
Nog veel bijzonderder vond ik het natuurwonder Hierve el Agua, met rotsformaties die eruitzien als bevroren watervallen in een prachtige vallei. Ook kun je hier zwemmen in natuurlijke bronnen. Zelf ben ik op eigen gelegenheid naar dit gebied gegaan, maar dat bleek nog een heel gedoe. Eerst moet je lang zoeken naar de juiste bus. Vervolgens blijkt die niet tot het eindpunt te rijden, dat in the middle of nowhere ligt, en moet je onderweg dus nog een lift scoren. Zo ben je uiteindelijk wel een paar uur zoet. Ik zou dus lekker een georganiseerde excursie boeken in dit geval ;).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.