De minder leuke kant van reizen: een top 10

comfortreizenAangezien jij nu mijn reisblog zit te lezen, word jij waarschijnlijk net zo gelukkig van reizen als ik. Hoe ontzettend tof backpacken ook is, er zitten er minder charmante kanten aan het nomadenbestaan. Zeker als je voor langere tijd op reis bent, zijn er een aantal zaken die je soms de keel uit hangen. Herkenbaar? Lees dan deze top 10 maar eens door. Zelf vind ik vooral punt 1 en 6 rete-irritant ;).

1) Wachten
Tsja…hier heb ik sowieso een broertje dood aan. Ik heb het woord ongeduldig zo ongeveer uitgevonden en vind wachten op slome reismetgezellen, vertraagde bussen of in de rij bij de grensovergang de grootste tijdverspilling die er is. Geen handige eigenschap als je zo van reizen houdt, want in Azië, Afrika of Zuid-Amerika zijn ze niet zo stipt met afspraken.

2) Nachtbussen
Reizen met nachtbussen; vroeger draaide ik mijn hand er niet voor om en sliep ik soms bijna net zo vaak in de bus als in een hostel. Je bespaart er natuurlijk een hoop tijd en geld mee. Maar tegenwoordig probeer ik de nachtbus toch zoveel mogelijk te mijden. Misschien hangt het samen met de leeftijd, maar ik geef nu de voorkeur aan een lekker bed in plaats van verrot en ongewassen in een nieuwe plaats aankomen terwijl je je kamer nog niet in mag.

3) Vertraagde vluchten
De laatste jaren kies ik steeds vaker voor binnenlandse vluchten, onder andere om die lange ritten per nachtbus te skippen ;). Dat schiet alleen niet op als 9 van de 10 vluchten vertraagd zijn, wat bij mij het geval was in bijvoorbeeld China, India of op de Filipijnen. Daaag kostbare tijd!

4) Elke dag (of om de dag) je tas opnieuw inpakken
Leven uit een backpack gaat me prima af. Sterker nog; ik vind het wel relaxed dat je maar 10 kilo aan bagage bij je hebt en niet hoeft na te denken over je outfit of make-up. Maar dat continue in-en uitpakken word ik altijd wel beu, zeker als je een strak reisschema hebt en vier keer per week verkast.
backpack5) Gebrek aan privacy
Ik hou van mensen om me heen en ben echt een gezelligheidsdier, maar heb wel behoefte aan een beetje privacy op zijn tijd. Een van de redenen waarom ik steeds vaker voor een eigen kamer kies, want op een slaapzaal is dat natuurlijk ver te zoeken…

 6) Altijd op je spullen moeten letten
Deze vind ik echt vervelend. In ontwikkelde landen en in grote delen van Azië loop ik vrij relaxed rond en laat ik mijn kostbare spullen ook met een gerust hart achter in mijn kamer. Maar in Midden en Zuid-Amerika heb ik altijd het idee dat ik op m’n hoede moet zijn, vooral omdat je tientallen keren wordt gewaarschuwd voor berovingen en zakkenrollerij. Dat doet toch afbreuk aan de -normaal zo relaxte- reisvibe.

7) Jezelf 80.000 x introduceren bij jan en alleman
“Hoe heet je? Hoe lang ben je op reis? Waar kom je net vandaan? Waar ga je allemaal nog naartoe?” Iedereen kent het bekende riedeltje aan vragen en waarschijnlijk stel je ze zelf ook regelmatig aan andere backpackers die je pad kruisen. Leuk hoor, maar na de 80e keer je verhaal vertellen ben je er wel even klaar mee.

8) Bed bugs/muggen/zandvlooien
Voor de eerste ben ik gelukkig immuun, maar muggen en zandvlooien weten me altijd te vinden. Vooral de sandflies hebben me al meerdere malen tot waanzin gedreven. Op het moment dat ze je bijten heb je niks door. ’s Avonds kom je erachter dat je helemaal onder de bulten zit en de dagen erop word je echt knettergek van de jeuk.

9) Keuzestress
Oké, dit is echt een luxeprobleem en misschien heeft lang niet iedereen hier last van, maar ik dus wel: keuzestress. Ik wil altijd zoveel mogelijk zien van een bestemming en het liefst vink ik alle highlights af. Dat is natuurlijk onmogelijk als je maar een paar weken de tijd hebt en daarom moet je keuzes maken. Dan is het maar hopen dat je goed gokt en geen spijt krijgt van die teleurstellende stad die je wel bezoekt en de verbluffend mooie tempel die je links hebt laten liggen.wc
10) Het gebrek aan comfort
Een koude douche, pissen boven een gat in de grond, elke dag rijst of aardappelen met vlees… het comfort is soms ver te zoeken op reis. En hoewel dat wat mij betreft juist z’n charme heeft, komt het me soms wel de neus uit. Reden genoeg dus om je zelf ook op reis af en toe te trakteren op een luxe maaltijd of slaapplek!

Herken jij deze minder leuke kanten aan reizen? En neem je ze –net als ik- maar gewoon voor lief omdat de leuke kanten van het reizen veel zwaarder wegen?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.