De nationale parken van Costa Rica

headercostaricaAls je aan Costa Rica denkt, dan denk je aan natuur. Niet heel gek, aangezien maar liefst 11% van het land uit nationale parken bestaat. Hiermee verslaat Costa Rica alle andere landen ter wereld op dit gebied. En daarnaast is nog eens 20% van het land beschermd natuurgebied. Het is dus niet voor niets dat de belangrijkste bezienswaardigheden uit nationale parken bestaan. Het land heeft er 26, dus de keuze is reuze. Vandaag licht ik er 5 uit, die elk hun eigen ‘unique selling points’ hebben.

Tortuguero
Tortuguero ligt in het noordoosten van Costa Rica en is alleen per boot of per vliegtuig bereikbaar. Het park staat bekend om zijn populatie zeeschildpadden, die hier tussen juli en november in groten getalen hun eieren komen leggen op het strand. Het spreekt voor zich dat zowel dit moment als de uittocht van de pasgeboren schildpadjes richting zee een populaire attractie is. Maar het park heeft nog meer te bieden. Apen, luiaards, kaaimannen en toekans bijvoorbeeld, die je allemaal kunt bewonderen vanuit de boot.

Rincón de la Vieja
Dit park in het noorden van het land is vooral geschikt voor de avontuurlijke reiziger. Het is wat minder bekend en de bewegwijzering laat soms wat te wensen over. Maar dat vond ik juist het leuke ervan. De natuur is hier heel afwisselend en je kunt er diverse wandelingen maken. Wat je zoal tegenkomt onderweg? Watervallen, modderpools, geisers, gigantische boomstronken waar je overheen moet klauteren, een uitgestrekt heidegebied, riviertjes waar je doorheen moet waden, verschillende zwemspots. Voor de echte sportievelingen is het mogelijk de Rincón de la Vieja (een berg dus) te beklimmen.

costaric

Monteverde
Dit is waarschijnlijk het bekendste park van Costa Rica en eerlijk gezegd begrijp ik niet heel goed waarom. Ten eerste is de weg ernaartoe ronduit ver-schrik-ke-lijk; je moet minimaal 2 uur omrijden via een gigantische hobbelweg waar geen einde aan lijkt te komen. Het park zelf vond ik weinig afwisselend. Het is echt een nevelwoud, dus je ziet vooral heel veel groen, planten, mos en zompige moerasgebieden. Wat dan wel weer leuk is, zijn de ziplines die in de regenwouden zijn opgehangen. Op deze manier kun je van boomtop naar boomtop zweven en een freefall maken van een 100 meter hoge hangbrug.

Manuel Antonio
Manuel Antonio is één van de kleinste parken van het land, maar er komen de meeste toeristen op af. De belangrijkste bezienswaardigheden hier zijn de mooie stranden die direct aan de jungle grenzen, de vele capucijnerapen, brutale wasberen (kijk uit voor je eten!) en luiaards. Je kunt een heel stuk het park in lopen; gewoon de kustlijn volgen. Hoe verder je gaat, hoe minder mensen je tegenkomt. Vergeet niet je zwemspullen en zonnebrand mee te nemen, want het is zonde hier niet even op het strand neer te strijken en van de fantastische views te genieten.

costarica

Corcovado
Helaas heb ik dit park zelf niet bezocht, omdat het te ver uit de route lag en ik op tijd weer in Panama moest zijn. Eeuwig zonde, want veel backpackers die ik tegenkwam vonden dit het hoogtepunt van hun reis door Costa Rica. Door zijn afgelegen ligging is het een stuk rustiger en heb je het gevoel ver van de bewoonde wereld te zijn. Het is ook het meest ruige park met een overweldigend regenwoud, jungle en mangrove. Tevens vind je hier het mooiste koraalrif van het land, waar je prima kunt snorkelen of duiken. Corcovado staat verder bekend om zijn (grote) wildlife. In het water kun je haaien, dolfijnen of zelfs walvissen zien en aan land leven onder andere jaguars, puma’s, miereneters en doodshoofdapen. Het park is lastig te bereiken. Eerst moet je over land naar Sierpe reizen, waarna je per boot verder gaat naar Bahia Drake. Hier vind je verschillende accommodaties vanuit waar je dagtripjes naar het park kunt regelen.

Maar ook de Arenal vulkaan en het Cahuita national park met zijn ruige kustlijn mag je eigenlijk niet overslaan. Kortom; genoeg te doen in het land waar ‘Pura Vida’ het hoogste streven is!

 

 

One thought on “De nationale parken van Costa Rica

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.