De ultieme reisroute voor Argentinië: het noorden

headerArgentinië is een van de meest indrukwekkende bestemmingen die ik bezocht. Wat een divers land met de meest fantastische landschappen en natuurwonderen en een heerlijke bourgondische cultuur. Omdat het land zo groot is, heb je een week of zes nodig als je het hele land wilt zien. De meeste mensen gaan waarschijnlijk iets korter, dus voor het gemak splits ik mijn reisroute even in tweeën. Vandaag deel 1 van de route: het noorden.

HET NOORDEN

Buenos Aires
Dit is waarschijnlijk de plek waar jouw Argentinië-avontuur begint. Geen verkeerde plek om te starten, want ik vond Buenos Aires echt te gek! De stad is zo gigantisch dat je er met gemak een week kunt doorbrengen. Verken iedere dag een andere wijk, elk met zijn eigen charmes. Van het kleurrijke La Boca tot het hippe Palermo en van het statige Recoleta tot het sfeervolle San Telmo. Ik denk dat ik meer dan 100 km heb gelopen in de 5 dagen dat ik er was. Ga voor het ultieme Buenos Aires gevoel ’s avonds naar de markt van San Telmo, waar tientallen stelletjes de tango dansen. Zoek een restaurant uit met een balkonnetje aan het plein en geniet van een lekkere steak met een goed wijntje erbij. Genieten!
buenosaires

Iguazu
Ik wilde deze wereldberoemde watervallen eerst skippen, omdat ik er 44 uur (!!) voor om moest rijden met de bus. Hoewel de bussen in Argentinië super-de-luxe zijn (lees: kingsize stoelen, films, bingo en maaltijden (met wijn!) aan boord), dacht ik: "Een watervalletje meer of minder in m'n leven... dat gaan we niet doen." Maar ooohhh wat ben ik blij dat ik toch gegaan ben!! Wát een fenomenaal natuurverschijnsel, ik was zwaar onder de indruk van al die gigantische massa's water die daar non-stop naar beneden storten. Ongelofelijk. Ik werd er stil van en kon niet stoppen er met volle bewondering naar te staren. Een absolute must do!! En je kunt natuurlijk ook een binnenlandse vlucht nemen als je geen zin hebt er zo ver voor te rijden. Trek wel twee dagen uit voor de watervallen; dan kun je zowel de Braziliaanse als de Argentijnse kant bekijken.P1070886

Salta
Dit is de enige plek van deze route waar ik niet geweest ben en daar baal ik nog steeds van. Zelf reisde ik van het uiterste zuiden tot Buenos Aires en ik had niet genoeg tijd over om alles wat op de planning stond nog te doen. Ik moest een keuze maken tussen Salta en Iguazu en koos voor het laatste. Maar ik heb veel enthousiaste verhalen gehoord over de koloniale stad in het noordwesten van het land. Toch is het met name de omgeving waarvoor je naar Salta moet. Het stadje ligt namelijk aan de voet van het Andesgebergte en wordt omgeven door zoutvlaktes, gekleurde bergen, bodega’s en woestijn. Al met al heb je zeker een dag of vijf nodig om Salta en omstreken te verkennen.

Cordoba
Van studentenstad Cordoba was ik niet zo onder de indruk. Maar als je per bus reist, is het een aangename onderbreking tussen Iguazu/Salta en Mendoza. Cordoba is na Buenos Aires de grootste stad van Argentinië en vooral geliefd onder cultuurliefhebbers. Het is een mooie stad met veel pleinen, kathedralen, koloniale gebouwen, musea en parken. Je kunt je er best een dag of drie vermaken als je van dat soort dingen houdt. Zelf besloot ik na een dag weer verder te reizen, omdat ik liever de natuur intrek.
cordoba

Mendoza
Mendoza staat bekend om zijn vele wijngaarden en de daarbij horende wijnproeverijen. En geloof me; ze produceren geen bocht in Argentinië ;). De leukste manier om de wijnregio te verkennen is per fiets. Je krijgt een kaart mee met daarop alle wijngaarden en hun specialiteiten. Zo kun je zelf je eigen route samenstellen op basis van je voorkeuren. Naast wijn produceren sommige bodega’s overigens ook chocola, honing, olijfolie of bier.
mendoza

Mendoza ligt in een prachtige omgeving, dus trek er ook een paar dagen op uit om te hiken, mountainbiken of paardrijden in de bergen. Nog twee tips: raften op de wilde Mendoza River of een dagje relaxen in een aquapark met thermale baden.

Tot zo ver mijn ultieme reisroute door het noorden van Argentinië. Volgende week volgt deel 2: het zuiden!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.