De ultieme reisroute voor Argentinië: het zuiden

header2Vorige week deelde ik mijn ultieme reisroute door het noorden van Argentinië, langs een aantal bruisende steden, het indrukwekkende natuurwonder Iguazu en de fantastische landschappen rondom Mendoza en Salta. Deze week het vervolg erop: het zuiden. Een gebied dat uitermate geschikt is voor natuur- en outdoorliefhebbers.

HET ZUIDEN

Bariloche
We kennen deze streek natuurlijk allemaal van naam als vakantiebestemming van Wim Lex en Max. Het is een populaire wintersportplaats, maar ook in de zomer is het een bezoekje waard. Het gebied heeft talloze meren en je kunt de omgeving op verschillende manieren verkennen. Ik reed de Circuito Chico route (30 km) per mountainbike en de Ruta de los 7 Lagos (route langs 7 meren) per auto. Ook heb ik nog een dagje gehiket in het national park Nahuel Huapi, waar je door een soort van bamboetunnels kunt lopen. Het stadje zelf stelt niet zoveel voor, dus aan een dag of drie heb je wel genoeg.
2013-02-13 22.13.10

El Chalten
El Chalten is een walhalla als je van bergsport houdt. Ik verbleef er drie dagen en maakte twee fantastische day hikes: de Laguna Torre (24 km) en Laguna de los Tres (26 km). Kortere routes zijn ook mogelijk, evenals meerdaagse trekkings. Na het hiken kun je lekker afpilsen in de gezellige beer garden.
Fitzroy

El Calafate
Dit plaatsje is een goede uitvalsbasis om de bijna surrealistische Perito Morenogletsjer te bezoeken in national park Los Glaciares. Zeker doen, want man wat is deze ijsmassa een partij indrukwekkend. Het is de grootste gletsjer van Argentinië en terwijl je ernaar staat te kijken, vallen er met oorverdovend lawaai hele brokken ijs in het water. Wil je het natuurwonder van dichterbij bewonderen? Maak dan een gletsjertocht.
GlacierTorres del Paine
Oké, deze is eigenlijk een beetje vals spelen, want dit national park ligt in Chili. Ik neem ‘m toch in de route mee, omdat je dit wat mij betreft écht niet mag overslaan als je in Patagonië bent. Je kunt het park per auto ontdekken, maar de mooiste plekjes zijn alleen te voet bereikbaar. De beste optie is dan ook de W-trek van 70 km. Een tocht van 3 à 4 dagen die je langs de meest sublieme scenery stuurt. Gletsjers, viewpoints, knalblauwe meren, eindeloze open vlaktes met alpaca’s… echt machtig mooi.
Torres

Ushuaia
Tot slot Ushuaia … het einde van de wereld en een fantastische plek om je reis door Argentinië te eindigen. Ushuaia ligt in een ongerept, ruig natuurgebied met de grillige kustlijn standaard op de achtergrond. Je kunt er een boottrip maken over het Beagle Kanaal of national park Tierra del Fuego bezoeken. Heb je wat meer tijd te besteden, ga dan ook naar Laguna Esmeralda. Dit is een toffe hike naar een helderblauw kratermeer, waarbij je onderweg bevers kunt spotten. Verder is de Martial Glacier een aanrader. Vanaf de top heb je een mooi uitzicht over de omgeving.
Esmeralda

Dat was ‘m…. de (voor mij) ultieme reisroute door Argentinië. Zoals gezegd zijn de afstanden in dit land enorm. Ik koos ervoor om alles per bus te doen, omdat je met binnenlandse vluchten niet overal komt en die last-minute onbetaalbaar waren. Overigens is de bus ook niet goedkoop. Zo was ik meer dan 1.000 euro kwijt om het land te doorkruisen. Ben je met meer mensen, dan zou ik een huurauto aanraden. Tijdens al die busritten van minimaal 10 uur ben ik vast nog een heleboel mooie plekjes voorbij gereden.

Vertel; staat Argentinië al op jouw wishlist?

2 thoughts on “De ultieme reisroute voor Argentinië: het zuiden

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.