Een korte motor roadtrip in Laos

roadtriplaos
Ik heb het al eens eerder gezegd volgens mij, maar ik vind de motor (of desnoods een aftandse scooter :p) het leukste vervoersmiddel om een land of regio te verkennen. Lekker vrij, de wind door je haar, zelf bepalen waar en wanneer je stopt, terwijl het alledaagse leven voor je neus voorbij trekt. Daar kan ik echt intens van genieten! Vandaag deel ik mijn tips voor een korte roadtrip vanuit de Laotiaanse stad Pakse.

Pakse ligt in het zuidwesten van Laos en heeft als stad niet veel te bieden. Het is de omgeving waarvoor de meeste mensen hier een pitstop maken. Pakse wordt namelijk omringd door bergen, koffieplantages en rijstvelden. En het mooie is: die fantastische omgeving kun je prima zelf verkennen per motor of scooter!

Foutje, bedankt!
Net zoals in veel Aziatische landen hoef je in Laos geen motorrijbewijs te hebben om er eentje te huren. Ze vragen vaak wel naar je ervaring, maar als je bluft dat je die hebt kom je er altijd mee weg. Zelfs als je, zoals ik in Pakse had, binnen de eerste minuut op je bek gaat omdat je een stoot gas geeft terwijl je wegrijdt uit de modder. Ha! Inmiddels weet ik wel beter met mijn motorrijbewijs op zak ;). Maar goed, na deze sliding kon de roadtrip beginnen: op naar Tad Lo! 

Watervallen en hiken
Tad Lo is een schattig dorpje zo’n 100 kilometer verderop. Je kunt er 3 watervallen bezoeken. Tad Lo ligt het dichtst bij het dorp, Tad Suong is de mooiste en bij Tad Hang kun je lekker zwemmen. Wat mij betreft zijn ze alle drie de moeite waard.laos
Wij besloten een dag extra in Tad Lo te blijven om een trekking te maken. Samen met een gids verkenden we de jungle-achtige omgeving en passeerden we de meest authentieke dorpjes waar de tijd lijkt stil te staan. Je weet wel; van die taferelen met varkens, kippen, geiten en honden die overal rond scharrelen. Heerlijk!

Bakkie pleur
Op dag 3 reden we naar Paksong. Deze koffiehoofdstad van Laos ligt op het schitterende Bolaven Plateau halverwege de route terug naar Pakse. Wil je wat extra uitdaging met rijden, kies dan voor de alternatieve route: een onverharde weg vol gaten en kuilen. Ook in Paksong vind je verschillende watervallen en kun je uitstekend hiken. Maar de must in deze regio is natuurlijk een bezoek aan één van de vele koffieplantages die het gebied rijk is. Ga mee op een koffietour en leer alles over het proces dat koffie maken heet. Uiteraard word je getrakteerd op een heerlijk ‘bakkie pleur’ aan het einde.tadsuang
En dan is het tijd om weer terug te keren naar Pakse. Of misschien heb je de smaak wel zo te pakken dat je de rest van het land ook per tweewieler verkent. Wie weet!

Wat is jouw favoriete vervoersmiddel in Azië?

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.