Een must-do hike in Chili

header chili2

Als je van wandelen en ruige natuur houdt, moet je absoluut een keer naar Patagonië: het hikers-/outdoorwalhalla bij uitstek. Imposante rotspartijen, gletsjers, (ijs)meren in 50 tinten blauw en valleien met rivieren en watervallen: je kent het ongetwijfeld van de plaatjes. Maar in het echt is alles nog veel mooier! Eén van de populairste wandelgebieden ter wereld is het nationale park Torres del Paine in het zuiden van Chili. En terecht, want wát is het hier moooooiiiiiii!!

De voorbereidingen
Vertrekpunt voor de beroemde vierdaagse W-trek (de route loopt in de vorm van een W, vandaar de naam) is Puerto Natales, waar je alle voorbereidingen voor je tocht kunt treffen. Het dorpje heeft meer outdoorwinkels en ‘touroperators’ dan huizen en als je een willekeurig hostel binnen loopt, komt de weeïge geur van oud zweet (afkomstig van hikers die net terug zijn en nog niet de luxe van een douche hebben genoten) je tegemoet. Je kunt hier overnachtingen voor tijdens de tocht boeken, waarbij je kunt kiezen uit hotels of simpele houten trekkershutten (die overigens al snel vol zitten). Maar ook kamperen behoort tot de mogelijkheden! Dat kan zowel in reeds opgezette tenten als met een eigen tent. Net zo leuk, toch?

Dag 1
Ik koos voor de optie kamperen met huurtent. Je hebt immers al genoeg mee te sjouwen: eten voor 4 dagen, een slaapzak, matje en kleding voor alle seizoenen, want het weer kan er elke minuut van de dag omslaan. De tocht is zo’n 70 kilometer lang en je loopt het grootste gedeelte in 3 dagen. Wij werden op dag 1 om 17.30 met de bus afgezet bij het beginpunt van de route. Na 2 uur stevig klimmen waren we al op de eerste overnachtingsplek. Een opwarmertje dus!

Dag 2
De dag erop stonden we om 4.30 op voor wederom een klimpartij van 2 uur. Gelukkig met een mooie beloning, want de zon zien opkomen bij Las Torres is pure magie! Daarna volgt een tocht langs uitgestrekte vlakten met azuurblauwe meren, felgroene struiken, knalrode bloemen en de meest fantastische uitzichten. Ondertussen kom je erachter waar het begrip '4 seizoenen op 1 dag' vandaan komt. Het ene moment word je letterlijk tegen de grond geblazen (met backpack en al) door windstoten van meer dan 100 km/u en even later ben je drie lagen kleding aan het uittrekken vanwege de brandende zon. Vervolgens, uiteraard als je je nét hebt ingesmeerd met zonnebrandcrème, kun je weer fanatiek op zoek naar je regenjas onder in je tas, omdat de hemel opeens open barst. Na bijna 10 uur wandelen deze dag, vielen we als een blok in slaap toen we de camping bereikten.

Dag 3
Dag 3 is weer iets relaxter en voert je langs een gletsjer bij French Valley. Aan het einde van deze dag kom je al bij je laatste overnachtingsplek aan. Het tentenkamp en het hotel liggen in een vallei aan een prachtig meer met uitzicht op het bekende bergmassief.

Dag 4
De laatste dag loop je vanaf je kamp naar de Grey gletsjer en weer terug, om vervolgens per ferry en bus weer terug te keren naar Puerto Natales. Hier kun je jezelf tegoed doen aan een warme douche, een heerlijke maaltijd en een glas wijn. Dan ben je daarna weer mooi opgeladen om de rest van Patagonië te verkennen, want deze regio heeft nog veel meer moois in petto. Daarover later meer.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.