Een oer-Hollandse accommodatie in de Australische outback

lillyheaderIk ben normaal gesproken niet zo van de accommodaties. Of ik nou in een 5 sterrenhotel slaap of in een hutje op de hei; ik vind het allebei prima en beleef er net zoveel lol aan. Het gebeurt dan ook zelden dat een bepaalde overnachtingsplek me echt bij blijft, laat staan dat ik er een blog aan wijd. Maarrr… er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen J Tijdens mijn rondreis door Australië kwam ik namelijk op een wel heel leuk plekje terecht, dat ik jullie niet wil ontnemen.

Wwoof
We hadden de prachtige westkust van Australië net achter ons gelaten, toen we via een vriend hoorden dat hij bij een Nederlandse molen had gewooft. Voor wie het begrip Wwoof niet kent; dit is een organisatie waarbij je in ruil voor kost en inwoning vrijwilligerswerk kunt doen op boerderijen en andere biologische bedrijven. We hadden dit tijdens onze reis al vaker gedaan en waren wel weer toe aan een weekje rust op een mooie plek. Met gierende banden naar de molen dus!

Appeltaart en kroketten
Op zo’n 100 kilometer boven Albany doemt de oer-Hollandse molen ‘The Lily’ boven de geel gekleurde bloemenvelden op. Best wel een gek gezicht, zo midden in Australië. Als we het erf oprijden, staan Hennie en Pleun Hitzert (beide Nederlanders) ons al op te wachten. We worden verwelkomd met appeltaart en kroketten! Er is niets wat ons blijer maakt dan dit nadat we deze lekkernijen 10 maanden hebben gemist. Je begrijpt dat we direct fan waren van onze ‘gastouders’.

P1060488

Ik ga op reis en ik neem mee…
Hennie en Pleun verhuisden 36 jaar geleden naar Australië en kwamen op het briljante idee een originele Nederlandse molen uit de zestiende eeuw te verschepen naar Down Under. Ze lieten een exemplaar uit de Hoeksche Waard afbreken, transporteren en bouwden hem weer op in hun nieuwe thuisland waar hij tot op de dag van vandaag wordt gebruikt om bloem te produceren.

Daar bij die molen
Pleun bouwde niet alleen de molen op, hij heeft ook eigenhandig een stel vakantiehuisjes en een wijnmakerij uit de grond gestampt. The Lily biedt verschillende type accommodaties van 2 tot 6 personen. Je kunt overnachten in een Hollandse cottage, een wijnkwartier en sinds 2012 zelfs in een origineel Dakota-vliegtuig. Daarbij hebben ze ook een restaurant, waar ze verrukkelijke Hollandse gerechten serveren. Hier waren we al van op de hoogte gesteld, dus in de auto op weg er naartoe zaten we al te fantaseren wat we die avond voorgeschoteld zouden krijgen. “Ik vind alles best, zolang het maar geen witlof is,” zat ik met opgetrokken neus te vertellen. Drie keer raden wat de pot schafte: biefstuk, gebakken aardappeltjes en juist ja…witlof! En ik heb zowaar zitten smullen! Al vielen de kroketten en pannenkoeken nóg meer in de smaak 😉

P1060545

Prachtige omgeving
En dit is nog niet alles, want The Lilly ligt ook nog eens in een fantastisch mooie omgeving! Het berglandschap van de Stirling Ranges ligt naast de deur. Zo kun je de Bluff Knoll beklimmen; met 1.095 meter de hoogste berg in het zuidwesten van Australië. Een supermooie tocht waar je een halve dag zoet mee bent. In het gebied zijn nog veel meer wandelingen uitgezet, dus de keuze is reuze.

Wij hebben een geweldige tijd gehad bij The Lily. Als je toevallig eens in West-Australië bent en een leuke overnachtingsplek zoekt, ga dan zeker langs bij Pleun en Hennie. En doe ze de groetjes 😉

 

 

2 thoughts on “Een oer-Hollandse accommodatie in de Australische outback

  1. travel addict

   Post author

   Zeker en hele aardige mensen! Dus als je nog 'ns die kant op gaat... zou ik daar zeker 'n nachtje gaan slapen!

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.