Een terugblik op 10 jaar reizen

usa

Deze zomer is het 10 jaar geleden dat ik het reizen ontdekte. Op een paar tripjes naar Chersonissos, Albufeira of Rimini na, had ik tot dat moment nog niet veel van de wereld gezien. Na een groepsreis naar Thailand in de zomer van 2006 werden mij twee dingen duidelijk: 1) ik wil nog véééél meer van de wereld zien en 2) nooit meer georganiseerd. Dat is wel redelijk gelukt. Ik heb zeg maar niet stil gezeten :). Het leek me leuk eens terug te blikken op mijn tien laatste reisjaren. Daarom vandaag wat feitjes, cijfers en lijstjes over deze periode.

Aantal bezochte landen: 64
Bizar hè! Er is slechts 1 land dat ik voor die tijd bezocht en daarna nooit meer: Bosnië. 

Aantal werelddelen: 6
Ik ben (helaas) nog niet op Antarctica geweest, maar verder heb ik in elk werelddeel een aantal landen gezien.

Aantal weken op reis: ongeveer 170
Dat komt dus neer op 3 jaar en 3 maanden, oftewel een derde van de tijd. Niet verkeerd, toch?!

Uitgegeven budget:  70.000 euro
Helemaal precies weet ik het natuurlijk niet, maar na een grove schatting kom ik op dit bedrag uit. Jaarlijks gaat er dus zo'n 7.000 euro op aan mijn buitenlandse uitspattingen. Best wel schandalig eigenlijk 😉

foto

Aantal roadtrips: 14
Hiervan was er  1 op de motor (Sri Lanka) en 1 op de fiets (Frankrijk). De rest gewoon met de auto. 

Aantal lange reizen: 8
Hieronder reken ik al mijn reizen van langer dan 4 weken. Dankzij mijn werk in het onderwijs kan ik in de zomer altijd lang weg. Daarnaast heb ik 2 keer mijn baan opgezegd om langer te reizen en ben ik 1 keer met onbetaald verlof geweest. I know; ik bof maar!

Aantal citytrips: 12.
Niet mijn favoriete uitstapjes, maar als je wat minder tijd hebt én naar een leuke stad gaat, kan ik er op z'n tijd wel van genieten. Stedentripjes in Nederland heb ik hier trouwens niet in meegerekend. 

Favoriete landen: 

 1. Nieuw Zeeland
 2. Argentinië 
 3. Australië 
 4. Zuid Afrika
 5. Colombia 

Waarom deze selectie? Ik vind een aantal zaken heel belangrijk als ik op reis ben. Dat zijn natuur, outdoor, diversiteit en sfeer. Deze 5 landen scoren op elk van deze onderdelen uitermate hoog! 

Favoriete werelddeel: Azië
Haha, die had je misschien niet verwacht na bovenstaand lijstje. Hoewel er geen Aziatische landen in mijn top 5 staan, vind ik dit nog steeds het meest relaxte gebied ter wereld om rond te reizen. Het is er relatief veilig, over het algemeen makkelijk te bereizen, spotgoedkoop, de mensen zijn vaak vriendelijk, het is er lekker afwisselend, vaak mooi weer en ik vind het een goede combi van natuur en cultuur. 

myanmar

Mooiste bestemmingen in Europa: IJsland en Corsica
Voornamelijk vanwege de beeldschone natuur en de mogelijkheden voor hiken. Naar beide landen wil ik dan ook heel graag nog eens terug! 

Bestemmingen waar ik niet zo snel nog eens naar terug zal gaan: 

 1. Tunesië
 2. Malta
 3. Sri Lanka
 4. Brazilië
 5. Myanmar

Niet omdat ik het niet naar mijn zin heb gehad in deze landen of omdat het er niet mooi is, maar omdat ik hier echt de 'wow-factor' miste en het iets te veel van hetzelfde vond. Veel mensen zullen het niet met me eens zijn, maar goed...smaken verschillen!

Bestemmingen die het hoogst op mijn bucketlist staan:

 1. Noorwegen
 2. Namibië
 3. Alaska
 4. Uganda
 5. Kenia & Tanzania

Dus...daar gaan we de komende tijd maar eens aan werken! Always keep on dreaming zullen we maar zeggen 🙂

 

 

4 thoughts on “Een terugblik op 10 jaar reizen

 1. Wow, jij hebt gewoon in 10 jaar tijd zo'n beetje 1 derde deel van die tijd gereisd. Hoe lekker is dat?! Super! Elke keer als ik mensen zie noemen hoeveel landen ze gezien hebben bedenk ik me dat ik dat ook eens wil tellen, nog steeds niet gedaan.. ben inmiddels wel benieuwd eigenlijk, maar denk dat ik de 64 niet ga halen. 🙂

  Reply
  1. travel addict

   Post author

   Hoi Yvonne,
   Ja, wat een luxe hè! Ik voel me best gezegend dat ik dat allemaal heb mogen/kunnen doen 🙂
   Het zal de komende jaren wel iets minder worden, maar dankzij mijn baan in het onderwijs ben ik natuurlijk al 3 maanden per jaar vrij.
   Dat is niet verkeerd! Jij al geteld inmiddels? 😉

   Reply
 2. Wauw wat indrukwekkend zeg! Heel leuk om te lezen, zo'n overzicht van de afgelopen 10 jaar. Ik ben benieuwd welke bestemmingen je de aankomende 10 jaar allemaal gaat bezoeken! En nee, ik ben niet lichtelijk jaloers hoor! 😉

  Reply
  1. travel addict

   Post author

   Hey Rowan,
   Thanks! Ik ben zelf ook heel benieuwd welke bestemmingen er de komende 10 jaar nog bij gaan komen.
   De komende tijd ga ik me eens richten op wat Europese en Afrikaanse bestemmingen denk ik, dan zien we daarna wel weer verder 🙂
   Dus als je nog tips hebt...?

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.