Een tophike in Guatemala

guatemalaZuchtend en steunend vervloek ik mezelf. Komt er nog een einde aan deze klim? Ik zie geen hand voor ogen, ben tot op het bot verkleumd en al drie keer gestruikeld over een boomstronk. Het is 5 uur ’s ochtends en we zijn al een uur op pad. Aan de wandel door een bos waar het aardedonker is. En mijn zaklamp heeft het dus zojuist begeven. Dit is typisch zo’n moment waarop ik mezelf afvraag waarom ik altijd voor de uitdaging kies in plaats van voor het gemak. Maar als ik een uur later het viewpoint bereik en Lake Atitlán in de mist voor me zie opdoemen, omringd door 12 vulkanen, is alle ellende direct vergeten. Wat een plaaaaatje is dit zeg!

Drie dagen ervoor boekte ik een driedaagse trekking met de Quetzaltrekkers in Quetzatenango (ook wel Xela genoemd). De avond voor vertrek werd er een meeting georganiseerd, waarbij je alvast je spullen kon ophalen: een backpack, kampeerspullen, kookgerei, eten, dat soort zaken. En natuurlijk kon je kennismaken met de groep. Wij gingen met 13 sportieve backpackers en 3 gidsen op pad en het was die avond meteen zo gezellig, dat we met z’n allen uit eten en aan de borrel gingen.

Dag 1
De eerste dag begint om 6.30 met een ontbijt bij de Quetzaltrekkers. We blijven nog met 12 man over, want één meisje was die ochtend op weg naar het ontbijt beroofd en onder schot gehouden. Een ervaring die haar niet in de koude kleren ging zitten en waar ze even van moest bijkomen. Tsja, in Guatemala moet je wel een beetje uitkijken als vrouw alleen in het donker.

Per chickenbus vertrekken we naar het startpunt van de hike, een uurtje verderop. Al snel worden we tijdens het lopen beloond met mooie uitzichten. We wandelen door uitgestrekte vlaktes en bossen en het is direct vrij pittig. Met een zware backpack klimmen en dalen in de 30 graden op zo’n 3.000 meter hoogte…dat is best even wennen! Halverwege de middag komen we aan op onze eindbestemming: een soort clubhuis waar we ook overnachten. Hier kunnen we lekker bijkomen en krijgen we een ontgroening in een temazcal. Wat dat is? Een traditioneel Mexicaans zweethok, wat nog het meeste wegheeft van een soort sauna in een hondenhok. Een welkome vorm van ontspanning voor onze vermoeide spieren!

Dag 2
Ondanks de dunne matjes en de betonnen vloer, slaap ik als een roos! Wat wil je, na alle inspanning. Om 6 uur staat het ontbijt alweer klaar bij een tentje in het dorp. Daarna mogen we de zware backpacks weer op onze broze schouders hijsen voor de volgende 20 kilometer. De route van vandaag voert ons door hoge maisvelden, langs traditionele dorpjes en door rivieren. Wederom worden we beloond met de meest fantastische views onderweg. Guatemala is echt onwijs mooi! Deze keer overnachtten we bij een lokale familie, waar een groep kinderen ’s avonds nog een zang- en dansshow opvoert. Een kampvuur met marshmallows maakt het feest helemaal compleet!

Dag 3
De laatste dag staan we nog eerder op! Om 4 uur gaat de wekker en tien minuten later vertrekken we zonder ontbijt naar een uitzichtpunt om de zonsopgang boven Lake Atitlán te bewonderen. Een magisch gezicht waar ik intens van geniet. Gelukkig wordt het daarna ook een stuk warmer en kunnen we lekker ontbijten in het zonnetje. Hierna moeten we nog maar 10 kilometer voor we bij ons eindpunt zijn: San Pedro. Een heerlijk hippieplaatsje aan Lake Atitlán waar elke backpacker stante pede verliefd op wordt door de relaxte vibe die er hangt en een breed aanbod aan toffe activiteiten en heerlijke restaurantjes/barretjes. Als afsluiting van deze tophike gaan we met z’n allen uit lunchen, om de rest van de dag te chillen aan het zwembad en te genieten van de cocktails.

En we gaan nog even door…
Samen met een paar anderen uit de hikegroep ben ik nog een tijdje blijven hangen in San Pedro en maakten we de dag na aankomst nóg een mooie wandeling. Als je de boot pakt naar San Marcos kun je in 4 uur naar Santa Cruz lopen (of andersom). Een tocht over smalle paadjes op grote hoogten tussen het hoge mais met de meest fantastische vergezichten over het meer. Echt fabulous! Een tip: neem wel een machete mee, want er worden nog wel eens toeristen beroofd op deze verlaten routes.

Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen in Guatemala! Ben je net zo enthousiast als ik?

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.