Ervaar exotisch Marrakech

header marrakech
Bij het kiezen van een bestemming voor een stedentrip, ben je al snel geneigd binnen de Europese grenzen te denken. Maar op slechts drie uur vliegen zit je in het sprookjesachtige Marrakech en waan je je in een compleet andere wereld. Met Ryanair vlieg je al voor 85 euro op en neer vanaf Eindhoven. Met zulke prijzen moet je gewoon een keer naar deze exotische bestemming. Welke paleizen, moskeeën en musea er allemaal zijn, laat ik in deze blog buiten beschouwing. Ik beperk me tot mijn vijf hoogtepunten.

 1.  Djemaa el Fna en omgeving
  ‘Alle wegen leiden naar Rome’ kan in deze stad beter vervangen woorden door ‘alle wegen leiden naar Djemaa el Fna’. Dit is misschien wel het beroemdste plein van Afrika. Hier gebeurt namelijk altijd wel wat. Er is continu bedrijvigheid en je komt ogen te kort om alles gade te slaan. Straatartiesten vertonen hun kunstjes, oude dametjes proberen je opdringerig met henna te bekladden en er worden zelfs en plein public tanden getrokken. ’s Avonds zijn het vooral de eettentjes die het straatbeeld domineren. Voor een prikkie eet je hier de lekkerste Marokkaanse gerechtjes en het is er ook nog eens een stuk sfeervoller dan in een restaurant. Djemaa el Fna is het knooppunt van de medina met zijn doolhof aan smalle straatjes en kleurrijke souks. In dit autovrije centrum vind je vooral winkels en kraampjes met allerlei verschillende producten: kruiden, servies, schoenen, stoffen, lampen. Erg leuk om doorheen te slenteren. Enne…niet vergeten flink af te dingen als je hier iets koopt!
 2.  Koetsrit door de stad
  Normaal ben ik niet zo’n luie toerist en zoek ik liever zelf uit waar ik wanneer naartoe ga, maar ik vond een ritje per koets in Marrakech toch wel tof. De koetsier rijdt je in een uur langs de belangrijkste bezienswaardigheden, zoals de Koutoubia Moskee (de grootste van Marrakech), Ben Youssef Madrasa (de grootste koranschool van Marokko en het immense, prachtig versierde Palais de la Bahia. Maar het is minstens net zo leuk om een tachtigjarige oma haar sinaasappelkar voort te zien duwen of een groepje verrimpelde mannetjes een potje te zien schaken op de stoep.
 3. Nikki Beach
  It feels like heaven als je na een paar dagen de hectiek van de stad achter je kunt laten en bij Nikki Beach arriveert. Wat het is? Een super-de-luxe zwembad met heerlijke ligbedden in een rustieke omgeving. Heerlijk om even bij te komen en verkoeling te zoeken. Zorg wel voor een goed gevulde portemonnee, want de hapjes en drankjes zijn aan de prijzige kant. En dat is nog zacht uitgedrukt. Gelukkig zijn er genoeg rijke mannen die maar wat graag hun creditcard trekken voor een stel jonge dames.
 4. Kamperen in de woestijn
  Maak een twee- of driedaagse trip naar de Sahara. Het is een stukje rijden, maar dan heb je ook wat! Als je arriveert bij de woestijn, verruil je de jeep voor een kameel en duurt het nog zo’n 1,5 uur voor je op de overnachtingsplaats bent. Tussen de prachtige zandduinen die je van de boekjes kent, slaap je in de middle of nowhere tussen de nomaden in een tent. ’s Avonds kun je bij het kampvuur genieten van een muzikaal intermezzo. Zorg wel voor voldoende kleding, want het is hier kououououd! Op de terugweg (of op de heenweg) stop je nog bij Ait Ben Haddou (een dorp met de mooiste Kasbah) en Ouarzazate, dat bekend staat om zijn outdoor filmstudio’s.
 5. Dagtrip Atlasgebergte
  Marrakech ligt aan de voet van het Atlastgebergte, dus het zou zonde zijn dit prachtige gebied over te slaan als je er toch bent. Je kunt verschillende dagtrips boeken, waarbij je te voet of per kameel deze bergketen verkent. Onderweg doorkruis je traditionele Berberse dorpjes, zie je watervallen en kom je langs de meest spectaculaire uitzichten, die onder andere bekend zijn van de film ‘Seven Years in Tibet’. Een mooi stukje Marokko!

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.