Getest: fotoboek van Fotofabriek

fotoboekIk ben gek op foto’s. Thuis maak ik er niet zo veel, maar op reis ga ik altijd helemaal los en kom ik terug met honderden plaatjes. Daar maak ik dan altijd trouw een selectie van, ik bewerk ze indien nodig en vervolgens ontwerp ik een fotoboek. Aangezien ik minimaal 5 keer per jaar op reis ga en van elke trip een fotoboek maak, heb ik er inmiddels al aardig wat in de kast staan ;). De vraag van Fotofabriek of ik een hardcover A4 fotoboek wilde testen kwam als geroepen. Het stond namelijk net op mijn to-do-list voor die week!

Jaren terug heb ik verschillende programma’s voor het maken van fotoboeken geprobeerd. Omdat ik de software van Kruidvat toen het fijnst vond, ben ik die eigenlijk altijd blijven gebruiken. Ik heb in het begin dan ook best even zitten vloeken en schelden toen ik de pagina’s aan het opmaken was in de software van Fotofabriek. Alles werkt toch net even anders en ik vond het soms een behoorlijk gepriegel op mijn 13 inch scherm.
schermafbeelding-2017-10-29-om-13-34-31

Een nieuw project starten
Voor de opmaak van het fotoboek heb je 3 keuzes. Je kunt het boek automatisch laten vullen met afbeeldingen en sjablonen, alleen met sjablonen of je deelt alles zelf in. Ik kies altijd voor de laatste optie, zodat je het resultaat het meest naar je eigen hand en voorkeuren kunt zetten. Daar begon voor mij ook direct de frustratie. Zoals je op onderstaande afbeelding ziet, worden de sjablonen rechts heel klein weergegeven. Je ziet ze pas goed als je ze uitkiest en naar het werkveld sleept. Dit kan wat mij betreft overzichtelijker.

Gepriegel en frustratie
Ook het werkveld is erg klein. Als je een fotovak wilt verplaatsen, krijg je een raster te zien. Op zich heel handig natuurlijk, want zo voorkom je dat foto’s scheef onder elkaar komen te staan. Maar de lijntjes staan zó dicht op elkaar, dat ik er behoorlijk kippig van werd. Bij elke pagina die ik zelf opmaakte was het weer een gevecht om alles netjes naast en onder elkaar te krijgen. Af en toe zat ik meer in mijn beeldscherm dan erachter.
schermafbeelding-2017-10-29-om-13-17-57

Dit hele probleem heb je natuurlijk niet als je gebruik maakt van de standaard sjablonen. Er zijn ontzettend veel sjablonen, dus de keuze is reuze. Maar helaas zijn de meeste voor een dubbele pagina. Het sjabloon dat ik verreweg het meest gebruik (afbeelding hierboven), is er niet voor een enkele pagina. Omdat ik het mooier vind om niet steeds dezelfde 2 pagina’s naast elkaar te hebben, zat ik dus elke keer zelf te pielen met de opmaak. Ook vond ik het vervelend dat je 2 reeds geplaatste foto’s of pagina's niet gemakkelijk van plek kunt ruilen.
fotoboek1

De pluspunten
Is het dan alleen maar kommer en kwel? Zeker niet! Er zijn meerdere punten waar ik heel tevreden over ben. Komen ze:

  • Zoals ik al zei, zijn er ontzettend veel sjablonen, variërend van 1 tot 12 foto’s per pagina. Als je daarmee werkt, is het een fluitje van een cent om snel je fotoboek te vullen.
  • Het programma heeft een optie om je foto’s snel te bewerken. Zo kun je bijvoorbeeld schaduwen of randen aan je afbeeldingen toevoegen, kleurcorrecties toepassen of je foto’s transparant maken. Handig als je niet zo bekwaam bent in bijvoorbeeld Photoshop.
  • De klantenservice is helemaal top. Nadat je het fotoboek hebt besteld, word je van elke stap in het productieproces op de hoogte gehouden. Binnen no-time ligt het boek op de deurmat.
  • De kwaliteit van het fotoboek is super, ik kan niet anders zeggen. De kleuren zijn helder en de beelden zijn niet korrelig. En dat is waar het uiteindelijk om gaat, toch?
  • Last but not least… de prijs; een belangrijk punt voor de meeste Nederlanders. Ik dacht dat Kruidvat één van de goedkopere partijen was, but I was wrong. Mijn fotoboek van 44 pagina’s kostte bij de Fotofabriek 32,95 inclusief verzendkosten. Ter vergelijking: bij Kruidvat betaal je voor een boek met 42 pagina’s inclusief verzendkosten maar liefst 47 euro!!

Eindoordeel
Nu de hamvraag: zou ik nog eens gebruik maken van de software van Fotofabriek? Nu is dat nog een voorzichtige ja en dat komt eigenlijk alleen doordat mijn favoriete sjabloon voor een enkele pagina ontbreekt in het programma. Als ze wat meer sjablonen implementeren voor enkele pagina’s, dan wordt het een volmondig JA  🙂
fotoboek1

Ik testte dit fotoboek op verzoek van Fotofabriek en geef in mijn blogs altijd mijn eerlijke mening. Wil je zelf ook een fotoboek of ander fotoproduct maken? Meer informatie en alle mogelijkheden vind je op www.fotofabriek.nl/fotoboek-maken.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.