Goedkope roadtrips van een week

roadtrip italie
De herfstvakantie is weer in zicht en dat betekent voor veel mensen een weekje vrij! Heerlijk natuurlijk, maar als je al jaren aan de schoolvakanties gebonden bent, wordt het steeds lastiger een leuke bestemming uit te kiezen. Zeker als je niet van all inclusive meuk of strandvakanties houdt. En voor die ene week wil je natuurlijk ook niet al te lang vliegen, dat is zonde van je tijd. Gelukkig is er ook in Europa genoeg te doen. En dat hoeft zeker niet veel te kosten! Ik maakte onderstaande roadtrips van een week voor zo’n 350 euro, inclusief tickets en benzine! Daarbij had ik over het algemeen een tweepersoonskamer, haalde ik ontbijt & lunch in de supermarket en ging ik ‘s avonds uit eten.

België

Laten we beginnen bij onze zuiderburen: België! Naast de populaire trekpleister de Ardennen, hebben de Belgen ook superleuke steden waar je je prima kunt vermaken! Begin in het überhippe Antwerpen; waar je met gemak twee dagen door kunt brengen. De oude binnenstad verkennen, winkelen, langs de rivier de Schelde wandelen, de beroemde Vogeltjesmarkt bezoeken of door de minder bekende wijk Belle Epoque fietsen. Verder heeft Antwerpen genoeg musea en kathedralen en zoals in elke Belgische stad kun je er heerlijk eten en Belgische biertjes drinken. Love it! Voor de party animals onder ons: Antwerpen heeft ook een bruisend nachtleven!

De volgende stops zijn Leuven, Gent en Brugge. Persoonlijk vind ik deze kleinere steden het leukst. Ze zijn stuk voor stuk zó sfeervol met alle prachtige oude gebouwen, begijnhofjes, terrassen aan het water en gezellige pleinen bomvol kroegen. Er zijn niet echt benoemenswaardige bezienswaardigheden wat mij betreft, dus een dag per stad is wel voldoende. Als je meer van grotere steden houdt, pak dan Brussel in plaats van Leuven. Je eindigt deze roadtrip in kustplaats Oostende, waar je nog even heerlijk kunt uitwaaien voor je weer terugkeert naar huis.

Route: Antwerpen – Brussel/Leuven – Gent – Brugge – Oostende – Antwerpen
Aantal kilometer: 345 (plus de afstand vanaf je woonplaats natuurlijk)

Portugal

Vlieg voor een paar tientjes met Ryanair op Porto; de tweede grootste stad in Portugal. Het centrum van Porto is niet zo groot en kun je gemakkelijk te voet verkennen. Maar nog leuker is het deze stad met zijn beroemde bruggen vanaf het water te zien met een boottocht over de Douro. Uiteraard mag je Porto niet verlaten zonder de wijnkelders te bezoeken en de beroemde port te proeven. Je kunt je hier één of twee dagen vermaken. Daarna huur je een auto en rijd je naar het 100 km zuidelijker gelegen Coimbra. Onderweg kun je een tussenstop maken in Aveiro. Dit stadje wordt ook wel het Venetië van Portugal genoemd en als je de vele kleurrijke bootjes door de grachten ziet varen, snap je vanzelf waarom ;).

Coimbra is een mooie stad die tegen een heuvel aan is gebouwd. Wandel door het historische centrum en de prachtige parken, bezoek het klooster en de universiteit en strijk neer op één van de gezellige terrasen. De volgende dag trek je verder naar Peniche, waar je een prachtige wandeling rond het schiereiland met zijn fenomenale ruige kustlijn kunt maken. ‘s Avonds kun je uit eten bij één van de vele visrestaurants. De dag erop trek je verder naar eindbestemming Lissabon. Je kunt je natuurlijk prima vermaken in de stad zelf, maar ook het nabij gelegen idyllische dorp Sintra (met het beroemde ommuurde Moorse ‘sprookjeskasteel’ op een berg) is echt een aanrader. Meer zin in strand? Cascais of Estoril liggen beide op minder dan een uur rijden van de hoofdstad.

Route: Porto – Aveiro – Coimbra – Peniche – Lissabon – Porto
Aantal kilometer: 715 (400 als je vanaf Lissabon terug vliegt)

Italië

Milaan is de goedkoopste luchthaven om op aan te vliegen vanuit Nederland. Na een dag in de ‘stad van de mode’ trek je verder naar het schattige Verona. Deze stad heeft haar bekendheid te danken aan twee zaken: de opera en Romeo & Giulietta. Bezoek het amphitheater, de graftombes, de burcht, het huis van Julia met het legendarische balkon of beklim één van de torens die de stad telt. Vanuit Verona kun je een dagtrip maken naar Venetië, een plek waar iedereen een keer geweest moet zijn. De dag erop rijd je verder naar Florence. Cultuurliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen, want het is één van Europa’s bekendste cultuursteden. Naast paleizen, basilieken en musea vind je veel kunstwerken van voormalige bewoners Leonardo da Vinci, Michelangelo en Galileo Galilei. Buiten dat is de stad ook simpelweg een plaatje om te zien met zijn smalle straatjes, mooie bruggen en levendige pleinen. Genoeg vertier voor een dag of twee. Daarna kun je doorrijden naar de kust en ‘s werelds beroemdste scheve toren bezoeken in Pisa, alvorens je weer terugrijdt naar Milaan.

Route: Milaan – Verona – (Venetië) – Florence – Pisa – Milaan
Aantal kilometer: 765 (met Venetië erbij 250 extra)

Dit is slechts een greep uit het aanbod, want er zijn nog véél meer bestemmingen voor goedkope roadtrips relatief dichtbij huis. In Spanje, Frankrijk of Oostenrijk bijvoorbeeld. Deel II vind je een andere keer op Travel addict :).

Ga jij vaak op roadtrip? Wat zijn jouw favoriete routes?

 

 

One thought on “Goedkope roadtrips van een week

  1. Leuke reisinspiratie! De roadtrip van Porto naar Lissabon staat al een tijdje op mijn wishlist. Jij hebt hem aangevuld met wat leuke extra's, tof! En het aantal kilometers valt mee. Maar eens afstrepen 😉

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.