Het backpackersparadijs Luang Prabang

luangprabangVorig jaar schreef ik al eens een blog over waarom Laos mijn favoriete land in Azië is. Er zijn heel veel toffe plekken in Laos waar je een aantal dagen kunt bivakkeren, maar één daarvan is echt hét backpackerswalhalla. Ik heb het over Luang Prabang; een authentieke stad die op de UNESCO werelderfgoedlijst staat. In deze blog vertel ik je meer over deze bijzondere plaats.

Monnikenwerk
Eén van de redenen waarom Luang Prabang zo goed in de smaak valt bij veel backpackers, is de sfeer. Het is officieel een stad, maar het voelt meer aan als een groot koloniaal dorp. Lekker gemoedelijk dus. De vele oude gebouwen en tempels die er staan, verkeren allemaal nog in goede staat en er leven ontzettend veel monniken. Die zie je dan ook overal rondlopen. Wil je een bijzonder ritueel gadeslaan, zet dan je wekker om 6 uur. Rond dit tijdstip maken de monniken elke dag een rondje door de stad om eten voor die dag te verzamelen. Leuk om een keer mee te maken.

Bezienswaardigheden in het centrum
Omdat het stadscentrum heel compact is, kun je alle bezienswaardigheden binnen Luang Prubang gewoon te voet verkennen. Ga naar binnen bij een aantal tempels en kloosters, bezoek het Royal Palace en beklim ook nog even de Phu Si heuvel. Vanaf daar heb je een prachtig uitzicht over de stad en de Mekong rivier die er doorheen kronkelt. ’ s Avonds worden er talloze kraampjes tevoorschijn gehaald en verandert het centrum in een grote avondmarkt waar je de heerlijkste gerechten kunt kopen of op zoek kunt naar leuke souvenirs voor je vrienden.

Bezienswaardigheden buiten het centrum
Op zo’n 30 kilometer van de stad vind je de Kuang Xi watervallen, die tot de mooiste van Azië behoren. En het leuke is dat je er ook in mag zwemmen. Kun je lekker even afkoelen van de bedrukkende hitte die er vaak hangt.

Iets minder bekend, maar niet minder mooi zijn de Tat Sae watervallen aan de andere kant van Luang Prabang. Ook deze liggen in een gebied vol prachtig natuurschoon en ook hier mag je het water in duiken. Niet overslaan dus ;).

Een andere druk bezochte highlight zijn de Pak Ou grotten, waar je zowel per boot als over land naartoe kunt. In deze twee grotten staan duizenden grote en kleine Boeddhabeelden van hout en goud. Vergeet niet een zaklamp mee te nemen als je hier naartoe gaat, anders zie je niet zoveel.

Outdoor
De omgeving van Luang Prabang heeft ook genoeg te bieden aan de actieve backpacker. Zo kun je hier één- of meerdaagse trekkings maken door het beboste glooiende heuvellandschap. Onderweg kom je langs watervallen en door authentieke bergdorpjes. Overnachten doe je in een homestay bij een bergstam, waardoor je het authentieke Laotiaanse plattelandsleven even kunt ervaren. Houd je niet zo van wandelen en wil je toch wat meer van de omgeving zien? Er worden ook mountainbiketochten of kanotrips aangeboden. Of een combinatie van deze activiteiten. Er zijn meer dan tien verschillende opties waar je uit kunt kiezen, dus er zit vast iets van jouw gading tussen.

Luang Prabang is echt zo’n plek waar mensen veel langer blijven hangen dan gepland. Al moet ik zeggen dat ik dat bij zo’n beetje elke plek in Laos wel had ;). Ben jij er al eens geweest?

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.