Het einde van de reisjournalistiek?

Nieuwe_wereldkaart_bron1Vorige maand viel er een envelop op de deurmat. Verbaasd las ik de inhoud: REIZEN Magazine, het grootste reisblad van Nederland, stopt ermee. Na 81 succesvolle jaren verschijnt vandaag de allerlaatste editie. Op internet lees ik dat het tijdschrift Op Pad, ook van de ANWB, hetzelfde noodlot treft. Is dit het einde van de reisjournalistiek in print?

Nooit meer reizen?
REIZEN Magazine bestaat al sinds 1936, dat toen nog onder de naam Toeristen Kampioen werd uitgegeven. De eerste nummers gingen voornamelijk over wandelen, fietsen, wintersport, bergsport en autoroutes. In 1986 werd de naam veranderd in REIZEN en de inhoud werd ook wat moderner. Exotische bestemmingen, actueel reisnieuws, tips voor fotografie, accommodatie en reisaccessoires werden aan het rijtje onderwerpen toegevoegd. Het tijdschrift had in zijn hoogtijdagen 50.000 abonnees, maar dat daalde tot minder dan 20.000. Te weinig om te blijven bestaan.

Niet meer Op Pad
En dan Op Pad. Het outdoor magazine startte in 1983 en richtte zich voornamelijk op de actieve reiziger. In het blad, dat 6 keer per jaar verschijnt, staan inspirerende reisverhalen, artikelen met technische informatie over de buitensport en worden verschillende reisitems getest. Het blad zag zijn abonneeaantal dalen van 40.000 naar een kleine 18.000. In december horen de trouwe lezers dit blad voor de allerlaatste keer op de deurmat vallen.
schermafbeelding-2017-11-23-om-13-27-40

Een nieuw tijdperk
Het wordt natuurlijk al jaren voorspeld dat het tijdperk van print zijn einde nadert. Toch dacht ik dat het zo’n vaart niet zou lopen. Beide bladen hebben een grote naamsbekendheid en veel mensen lezen longreads nog steeds liever op papier dan van een scherm. Nieuwe tijdschriften schieten als paddenstoelen uit de grond en als ik een magazine koop, sta ik zeker niet in mijn eentje voor de schappen. Hoe kan het dan dat een blad als REIZEN zijn kop niet boven water kan houden?

Burgerjournalistiek
Ik denk dat de explosieve groei van het aantal reisblogs de grootste oorzaak is. Sinds vliegtickets steeds betaalbaarder worden, tegenwoordig bijna iedereen een tussenjaar of sabbatical neemt en ook de ‘gewone’ vakantieganger het steeds verder weg en exotischer zoekt, voelen we massaal de drang om onze reisbelevenissen te delen. Eerst alleen met familie en vrienden, later ook met de rest van de wereld. En hoewel 90% van de reisblogs niet veel voorstelt, bol staat van de spelfouten en soms van een bedroevend niveau is, zitten er ook een aantal zeer informatieve, goed geschreven en professionele blogs bij met schitterend beeldmateriaal. Blogs waar jij en ik onze informatie vandaan halen als we een reis (willen) plannen.schermafbeelding-2017-11-23-om-13-25-03

Is dat een slechte ontwikkeling? Nee, integendeel. Zelf vind ik het hartstikke fijn dat er tegenwoordig zo veel te vinden is online. Je kunt heel gericht zoeken naar blogs van mensen met dezelfde interesses en dezelfde manier van reizen als jij. Grote kans dat hun meningen en ervaringen hartstikke waardevol zijn voor jou. Ook fijn: je kunt deze bloggers persoonlijk benaderen als je extra informatie wilt over een bepaalde bestemming of reisroute. Negen van de tien keer krijg je een uitgebreid antwoord waar je écht iets aan hebt. Dus ja; er is een overschot aan reisblogs. Maar gelukkig kun je door de bomen het bos ook nog prima zien.

Toch vind ik het jammer dat de Nederlandse reisjournalistiek in zwaar weer verkeert. Want het kan ook heerlijk zijn om af en toe met een tijdschrift op de bank te kruipen en mooie reisverhalen te lezen. Maar de lezers van REIZEN en Op Pad moeten hun heil vanaf volgend jaar toch echt online zoeken. De bladen gaan digitaal verder op www.anwb.nl/vakantie en www.oppad.nl.

Ik ben benieuwd hoe jij tegen deze ontwikkeling aankijkt? Vind je het jammer dat de traditionele reisjournalistiek lijdt onder het grote aantal reisblogs?

 

2 thoughts on “Het einde van de reisjournalistiek?

 1. Ik vind het zonde! Ondanks het feit dat ik zelf ook een reisblog heb, is het inderdaad toch fijn om gewoon met een magazine op de bank te zitten en verhalen te lezen. Jammer hoor! Maar ik vrees dat er nog wel meer om gaan vallen...

  Reply
  1. travel addict

   Post author

   He Danique,

   Ja he...dat heb ik dus ook! En vrees inderdaad dat dit 'het begin van het einde' is...

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.