Het tofste nationale park van Australië

Hamersley Gorge waterfall.

Je hebt van die landen waarmee het liefde op het eerste gezicht is. Bij mij was dat met Australië. Van kleins af aan droomde ik er al van om naar het land van die machtige Ayers Rock, de kangoeroes en de koala’s te gaan. Na mijn studie heb ik 8 maanden rondgereisd door dit grandioze land. Eén van mijn absolute hoogtepunten was Karijini national park. Wat een betoverend stukje aardkloot is dat zeg! Het is niet zo bekend als The Red Centre, The Kimberleys of Kakadu, maar minstens net zo mooi!

Het nationale park Karijini ligt in de Hamersley Range in West-Australië vlakbij het plaatsje Tom Price (tussen Broome en Perth). Na Kakadu is dit het grootste nationale park van Australië. Karijini staat bekend om zijn kloven, watervallen, kristalheldere meertjes, rotsachtige tunnels en magnifieke uitzichten. Al met al een kleurrijk schouwspel dat uitermate geschikt is voor avonturiers. Wandelen, fotograferen, kamperen, zwemmen: je kunt met gemak 3 dagen doorbrengen in dit gebied. Hoe? Wij deden het als volgt.

Dag 1
De eerste dag brachten we door in de Dales area. Je kunt in dit gebied een wandeling maken naar het tropische paradijs bij de Circular Pool, om vervolgens af te koelen in het ijskoude water. Ik vond deze plek echt sprookjesachtig mooi. Deze hike (Circular Pool track) duurt 2 tot 3 uur (return) en is redelijk pittig. Heb je nog energie over, dan kun je de iets gemakkelijkere Dales Gorge track naar de Fortescue Falls en de Fern Pool lopen (2 uur).

Dag 2
De tweede dag hebben we wederom twee hikes gemaakt, beide over rotsen en door het water. Eentje naar de Joffre Gorge en één naar de Kalamina Gorge. Vanaf de parkeerplaats bij Joffre Gorge ben je binnen 3 minuten bij het viewpoint, dat uitkijkt op de hoogste waterval van het park. Wil je verder lopen naar de bodem van de kloof (wat ik zeker zou doen) en daar zwemmen, reken dan weer op een 2 à 3 uur durende wandeling. Voor de Kalamina Gorge geldt dezelfde tijdsindicatie, al kun je ook na een kwartier al neerstrijken bij een weelderige poeltje.

Dag 3
Save the best for last! Dat hadden we zeker goed ingeschat in Karijini, want my oh my wat was die laatste dag tof! Allereerst de Oxer Lookout, op een kwartier lopen van de Weano Gorge parkeerplaats. Het panorama dat je hier ziet staat bekend als één van de meest overweldigende uitzichten van West-Australië. En terecht: je kijkt hier uit op maar liefst 4 kloven die bij elkaar komen.

Vanaf het viewpoint starten 2 supertoffe wandelingen van elk 3 uur: de Weano Gorge track en de Hancock Gorge track. Van beide walks zijn sommige delen klasse 5 (bij 6 moet je abseilen), dus het komt neer op veel klim- en klauterwerk, kruipen, tijgeren en zwemmen. Vooral de Spider Walk (waarbij je een nauwe spleet moet passeren via 2 rotswanden met water eronder) is fenomenaal! Beide hikes eindigen bij een poeltje waar je heerlijk kunt zwemmen.

Ben jij al eens in Australië geweest? Wat was jouw favoriete nationale park?

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.