Highlights Bosnië in 1 week

Vorige zomer keerde ik na 18 jaar terug naar Bosnië. Ik was er in mijn tienertijd geweest met een vrijwilligersproject, maar heb toen niet veel van het land gezien. Tijd om daar verandering in aan te brengen. Ik boekte een vlucht, regelde een huurauto en vloog 5 dagen later met mijn dochter van bijna 1 jaar oud naar Tuzla. Vanuit daar reed ik het hele land door. In deze blog deel ik de hoogtepunten van deze reis. 

Sarajevo 

Deze stad is mijn eerste echte kennismaking met Bosnië. De smalle straatjes vol waterpijpen, koperen serviesgoed, geweven doeken en andere souvenirs doen me sterk denken aan Istanbul. Evenals de moskeeën, de pleinen vol duiven en de vele sfeervolle koffietentjes. Niet zo gek, want het historische centrum van Sarajevo is oorspronkelijk een Turkse wijk. Dit stukje van de stad is niet zo groot, maar wel heel fijn om doorheen te struinen en af en toe ergens neer te strijken. In het nieuwe, moderne gedeelte van de stad ben ik niet geweest. Waar ik helaas ook geen tijd voor had, is Mount Trebevic ten zuiden van de stad. Hier vind je de Olympische bobsleebaan en kun je de hele stad overzien. 

Poticelj 

Ik had nog nooit van Poticelj gehoord, maar strandde er na een dag reizen per toeval. Het is een superklein dorpje in het zuiden met een prachtige ligging op een berg. Je kunt via trappen omhoog en dan een ronde lopen langs de 4 wachttorens, die een fenomenaal uitzicht bieden op de omgeving. Je bent hier wel snel uitgekeken, dus een korte stop in deze plaats is wel echt genoeg.  

Kravica watervallen 

Voor de Kravica watervallen had ik een dag uitgetrokken. Het is tenslotte één van de bekendste bezienswaardigheden van Bosnië. Ik verwachtte net zoiets als de Plitvice meren in Kroatië, waar je al snel een paar uur aan het rondwandelen bent. De Kravica watervallen heb je echter heel snel gezien. Je loopt er vanaf de parkeerplaats zo naartoe en overziet dan direct de hele waterval. Die overigens supermooi is hoor, daar niet van 😉. Gelukkig kun je er ook zonnen en zwemmen, dus was de dag alsnog goed gespendeerd. 

Mostar 

En toen kwamen we aan bij het meest bekende plaatje van Bosnië: de Stari Must brug in Mostar. Ook dit stadje heeft weer een heerlijk klein, maar fijn oud centrum. Het mooiste uitzicht op de brug heb je vanaf de moskee. Ook hier vind je weer veel leuke eettentjes en massa’s souvenirwinkels. Op een kwartier rijden van Mostar vind je het Dervish House in Blagaj. Dit voormalige klooster ligt aan de bron van de turkooizen Buna rivier en dat levert een mooi plaatje op.  

Jablanica-meer 

Op weg naar Jajce besloot ik spontaan een omweg te rijden, omdat ik zo onder de indruk was van de vele mooie views op de route. Tussen Jablanica en Konjic volg je een mooie route langs de Neretva Rivier, die je door kloven en langs een intens mooi stuwmeer voert. Je kunt hier ook raften, wat verbluffend mooi moet zijn. Helaas is dat met een baby niet zo’n puik plan. Dan maar gewoon relaxen aan het meer en genieten van het uitzicht. 

Jajce 

Voor mij was dit de laatste stop waar ik van onder de indruk was. Jajce staat bekend om zijn mooi gelegen waterval en een oud watermolenpark aan het Pliva meer. Beide erg fotogeniek en aan het meer kun je ook heerlijk zwemmen en relaxen.  

Al met al was ik positief verrast door al het moois wat Bosnië te bieden heeft. Meer inspiratie nodig voor een trip naar de Balkan? Lees dan ook mijn blog over Montenegro eens! 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.