Hoe je een jaar op reis kan met 10.000 euro

wereldreis
Het is één van de meest gebruikte excuses van mensen die beweren graag op wereldreis te willen, maar niet gaan. Ze hebben geen geld. Natuurlijk kan ik niet in iemands portemonnee kijken en natuurlijk is een wereldreis niet gratis. Maar het hoeft helemaal niet zoveel geld te kosten als veel mensen denken. Zo heb ik ruim een jaar door Australië, Nieuw Zeeland en Azië gereisd met een budget van 10.000 euro. Inclusief tickets! Valt best mee toch? Zeker als je bedenkt dat Australië en Nieuw Zeeland nou niet bepaald tot de goedkoopste bestemmingen behoren. Benieuwd hoe ik dit heb aangepakt? Lees maar mee 🙂

Een ticket boeken
Het hangt een beetje van je route af of het voordelig is een wereldticket te scoren. Als je meerdere continenten wilt bezoeken, is een wereldticket vaak een goede optie. Je kunt dan een jaar weg blijven en je geplande vluchten gemakkelijk en gratis wijzigen als je ergens langer of korter wilt blijven dan gepland. De route aanpassen is mogelijk tegen een kleine vergoeding. Goede deals voor een around-the-world-ticket vind je bijvoorbeeld op Kilroy, Skybreakers en KLM. Ook organisaties als Activity International of Travel Active bieden wereldtickets aan. Voor het boeken van losse tickets vind ik Skyscanner nog steeds de beste site, zeker als je flexibel bent met je reisdata.

Overnachten
Accommodaties in Australië en Nieuw Zeeland zijn over het algemeen prijzig. Zelfs als je in een dorm in een hostel slaapt, ben je al gauw 15 tot 20 euro per nacht kwijt. En dat tikt aardig aan als je het vermenigvuldigt met 365. Maar gelukkig is het in beide landen toegestaan om wild te kamperen. Voorwaarde is wel dat je dan eigen vervoer hebt, maar daar kom ik straks op terug ;). Je kunt dus op (bijna) elke willekeurige plek je tentje opzetten. Er zijn genoeg parkeerplaatsen langs de kant van de weg waar tientallen mensen overnachten, vaak met een barbecue en toilet (soms zelfs een douche!) erbij. Een soort basic camping dus eigenlijk. En douchen? Dat doe je gewoon op een willekeurige camping.

Een andere optie, waar wij vooral in de grote steden gebruik van maakten, is couchsurfing. Een concept waarbij je gratis bij locals op de bank (of op een (lucht)bed) kunt crashen. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is even een profiel aanmaken op www.couchsurfing.org. Wil je wat langer op een plek blijven en de handen uit de mouwen steken in ruil voor kost en inwoning, overweeg dan LINK WWOOF eens. Een superleuke manier om wat meer op te gaan in de lokale cultuur!

Eten
In veel landen in Azië, Afrika en Midden en Zuid Amerika kun je gemakkelijk drie keer per dag uit eten. Sterker nog: uit eten gaan is vaak goedkoper dan zelf koken op dit soort bestemmingen. Maar in Oceanië, Noord Amerika en landen als Argentinië is uit eten gaan vaak een dure aangelegenheid. Om te besparen op je budget, kun je daar beter zelf koken. Maar ook dat kan een stuk duurder uitpakken dan je eigenlijk zou willen. Een aantal tips om te besparen op je boodschappen:
- Kook vegetarisch. Vlees is vaak duur, dus kun je beter laten liggen.
- Wissel ‘echte’ maaltijden af met hele simpele gerechten, zoals kant-en-klare zakjes noedels/pasta of een boterham met gebakken ei.
- Als je toch een keer uit eten wilt, ga dan voor de lunch. Dit is in veel landen goedkoper dan het diner.
- Doe je boodschappen altijd bij grote supermarktketen; deze zijn een stuk voordeliger dan de kleinere concurrenten.

Vervoer
In Azië en grote delen van Latijns Amerika en Afrika is de bus vaak het goedkoopste vervoermiddel. Moet je langere afstanden afleggen binnen een land, dan kun je soms beter voor de trein of een binnenlandse vlucht kiezen. In landen als Australië, Canada of Zuid-Afrika ben je waarschijnlijk goedkoper uit als je met eigen vervoer reist, zeker als je wat langer onderweg bent. Het is in dat soort landen dan ook heel gebruikelijk om een tweedehands auto te kopen aan het begin van je trip, die je net zo gemakkelijk weer verkoopt (aan andere backpackers bijvoorbeeld) als je klaar bent. Vaak zitten er zelfs kampeerspullen bij! Zo betaal je dus alleen je benzine en eventueel een klein bedrag aan waardevermindering van je auto. Veel goedkoper dan de bus! Daarbij heb je ook nog eens veel meer vrijheid én heb je je gratis accommodatie bij je. Al met al kan dit je grootste kostenbesparing zijn als je reist in de wat duurdere landen.

Excursies
Besparen op excursies zou ik nooit doen, want die maken je reis juist zo bijzonder en laten vaak een onvergetelijke indruk achter! Maar doe wel een beetje research bij welke organisatie je een tripje boekt. Soms betaal je bij het ene bureautje twee keer zoveel als bij de concurrent, dus het loont om een paar tentjes af te gaan en de prijzen te vergelijken. Zoek ook uit of het mogelijk is op eigen gelegenheid een excursie te doen. Bij die mooie waterval kun je ook komen met de lokale bus en een die aardige visser neemt je graag mee naar die bijzondere snorkelplek voor een paar dollar. Informeer eens bij de locals wat de mogelijkheden zijn en je bespaart zo tientallen euro’s!

Dit waren zo ongeveer mijn bespaartips. Je moet er wel tegen kunnen een beetje basic te leven, maar daar krijg je dan wel een berg mooie herinneringen voor terug 🙂

 

2 thoughts on “Hoe je een jaar op reis kan met 10.000 euro

  1. travel addict

   Post author

   Ik zag het ja, eindelijk! Haha, wat een zoektocht was dat joh :p
   Maar cool bakkie hoor! Hoop dat ie jullie langs veel mooie plekjes gaat rijden de komende maanden 🙂

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.