Hoe regel je een visum voor China?

china-visum
China: het is één van de meest fascinerende en toffe bestemmingen die ik bezocht. Ik trok er een maand voor uit om dit immense land te ontdekken en dat was bij lange na niet genoeg. Ik wil dan ook zeker nog eens terug naar het land van de rijzende zon met zijn beeldschone natuur, bruisende steden, vrolijke en ietwat gekke mensen, het aparte eten en een ronduit bizarre etiquette.

Staat China ook op jouw verlanglijst? Even op de bonnefooi het land in reizen tijdens je backpacktrip door Zuidoost-Azië is er niet bij; je moet van tevoren een visum regelen. Dat kan op verschillende manieren. De goedkoopste optie is een ‘kaal’ visum bij de Chinese ambassade voor 126,55 euro. Maar dan moet je er wel twee keer voor op en neer naar het consulaat in Den Haag. Een hoop gedoe dus en bovendien ben je dan weer reiskosten kwijt. Voor een paar tientjes extra regel je het met een paar muisklikken vanuit je huiskamer. Zoveel makkelijker!

Hoe?
Je kunt je visum voor China 24/7 online aanvragen. Je vult dan een aanvraagformulier in en moet een aantal documenten aanleveren: een pasfoto, je reisschema, paspoort en een werkgeversverklaring. Vooral dat laatste vind ik heel gek, want eigenlijk moet je je baas dus om toestemming vragen om op vakantie naar China te gaan. Haha, dat is dus typisch zo’n gek iets van de Chinezen 😉

Je paspoort stuur je aangetekend of per koerier op en krijg je op dezelfde wijze retour. In sommige gevallen zijn er nog meer documenten nodig, maar dat hoor je dan vanzelf van je visumconsulent.
IMG_3541

Wanneer?
Een visum voor China kun je het beste tussen drie weken en drie maanden voor vertrek aanvragen. Ben je nog eerder, dan is hij niet meer geldig tegen de tijd dat je het land in reist en ben je later, dan heb je een spoedaanvraag nodig met uiteraard bijkomende kosten. Dit kan tot 2 werkdagen voor vertrek.

Soorten visa
Er zijn verschillende soorten visa voor zowel toeristen als zakelijke reizigers:

  • Eenmaal inreizen, 3 maanden geldig
  • Tweemaal inreizen, 3 maanden geldig
  • Tweemaal inreizen, 6 maanden geldig
  • Onbeperkt inreizen, 12 maanden geldig

De kosten voor alle varianten zijn gelijk, maar de laatste twee krijg je alleen toegekend als je in de maanden ervoor al eerder Chinese visa hebt aangevraagd.
IMG_3487

Wat kost dat?
Een reguliere online visumaanvraag kost 164,50 per persoon, inclusief consulaire kosten, aanvraagkosten en BTW. Hier komen nog wel verzendkosten voor je paspoort bij: 15 euro voor aangetekende post en 39,95 voor de koerier service.

Misschien vind je na het lezen van dit artikel dat China een vrij hoge ‘entreeprijs’ heeft, zeker vergeleken bij andere landen in Azië. Maar geloof me: het is het meer dan waard. Een land dat zo groot en divers is, heeft echt voor elk type reiziger zijn eigen hoogtepunten te bieden. You’ll love it!

Dit bericht betreft een samenwerking. Ik werk enkel met bedrijven en organisaties samen waar ik zelf achter sta.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.