Hoe voorkom je de after-travel dip?

after travel dipsSinds ik Travel addict heb opricht en blog over mijn reiservaringen, ben ik zelf ook steeds meer reisblogs gaan volgen. Niet heel bevorderlijk voor je gemoedstoestand, want terwijl ik dit verhaal zit te typen onder een deken op de bank, vertoeven veel medebloggers momenteel op een tropische bestemming aan de andere kant van de aardkloot. Sommigen zijn zelfs op wereldreis en hebben de tijd van hun leven! Te gek natuurlijk! Zelf ben ik twee keer voor langere tijd op reis geweest en dat waren absoluut de mooiste jaren van mijn leven. Eén groot nadeel van zo’n wereldreis: je moet ook weer een keer terug naar huis. Je kunt er de klok op gelijk zetten dat je ‘m dan krijgt: de gevreesde after-travel dip. Benieuwd hoe je die kunt voorkomen/verkleinen?

Het fenomeen

Iedereen die wel eens langere tijd in het buitenland is geweest, heeft er waarschijnlijk mee te maken gehad: de after-travel dip. Natuurlijk is het leuk om je vrienden en familie weer te zien na zo’n lange tijd. Om weer even rond te lopen in je dorp of stad en eindelijk weer eens wat nieuwe kleding te kopen bij je favoriete winkel. En die bruine boterham met kaas smaakt verrukkelijker dan ooit tevoren :). Maar na een week is ook dit allemaal weer normaal en verlang je terug naar het onbezorgde leven dat je leidde. Je mist de vrijheid, het onbezorgde gevoel dat je daar had en de mensen met wie je bent opgetrokken. Bij officiële instanties begin je automatisch in het Engels te lullen en in de supermarkt sta je te wachten tot jouw aankopen in een tasje worden gedaan. Wat uiteraard niet gebeurt, want dit is Nederland. Daar doe je dat soort dingen maar lekker zelf en je moet er nog 35 cent voor betalen ook. De kassière kijkt je chagrijnig aan en de vrouw achter je loopt te klagen over het weer. Yes; we zijn weer in Nederland! Verder heb je het idee dat de wereld hier heeft stil gestaan, terwijl jij juist zo ongelofelijk veel hebt meegemaakt en geleerd. Kortom; je voelt je ontheemd. Een vreemde in je eigen land.

First things first: een eigen woonplek

Om je weer een beetje thuis te gaan voelen, is een eigen woonplek natuurlijk ontzettend belangrijk. Nu denk je misschien: “Ik leef al maanden (of zelfs jaren) uit mijn backpack, dus wat maken die paar extra weken dan uit?” Maar daar vergis je je in! Bivakkeren in ho(s)tels of op couchsurf-adresjes is toch even wat anders dan bij vrienden thuis. Zij zitten er vaak niet op te wachten dat je maanden blijft logeren, dus je zit toch een beetje op de schopstoel. Niets is ongemakkelijker dan het gevoel dat je niet (lang) gewenst bent.

Vind zo snel mogelijk een baan/routine

Hoe eerder je een baan hebt en daardoor dus routine in je leven, hoe minder tijd je hebt om weg te blijven zwijmelen bij al die mooie herinneringen en daardoor heimwee te ontwikkelen. Afleiding is echt de beste manier om niet somber te worden en spijtig terug te verlangen naar wat je niet meer hebt. Een baan betekent nieuwe uitdagingen en nieuwe collega’s. Leuke dingen dus! Heb je nog geen baan, probeer dan in ieder geval weer een vaste routine in te bouwen. Om 9 uur opstaan, ’s ochtends sporten, ’s middags solliciteren en ’s avonds afspreken met je vrienden. Zo wen je in ieder geval weer aan het alledaagse leven.

Pas toe wat je hebt geleerd

'Ik ga het rustiger aandoen. Ik wil veel meer tijd voor mezelf nemen. Ik ga mijn vrienden in Amsterdam/Utrecht/Groningen vaker bezoeken.’ Dit zijn zomaar wat willekeurige uitspraken die ik riep toen ik op reis was. In Australië kwam ik erachter dat het soms best relaxed is om je te vervelen, dat de afstanden in Nederland niks voorstellen en dat je energielevel niet oneindig is. De maanden voor ik op wereldreis ging, werd ik geleefd. Ik had het laatste halfjaar misschien drie avonden voor mezelf gehad. “Dat nooit meer,” dacht ik! Maar al snel merk je dat je weer van hot naar her rent en veel te veel sociale afspraakjes inplant. Het liefst dichtbij huis, want dat scheelt je weer kostbare reistijd. Toch probeer ik er altijd goed op te letten en is het nooit meer zo erg geworden als het was. Waardoor ik nu een stuk relaxter door het leven ga. Ook wat waard, toch?!

Doe nieuwe ervaringen op

Leuk natuurlijk, die baan en die sociale afspraakjes, maar bij reizen draait het vooral om nieuwe ervaringen opdoen. En daarvoor hoef je helemaal niet aan de andere kant van de wereld te zijn! Ook in Nederland of vlak over de grens zijn er genoeg nieuwe plekken te ontdekken. Bezoek steden/natuurgebieden/parken waar je nog nooit geweest bent. Probeer eens een nieuwe sport uit. Maak uitstapjes naar het theater, musea of sportwedstrijden. Bezoek een beurs/conferentie/lezing over iets wat je interessant vindt. Kortom; leef!!

Boek weer een nieuwe reis

Dit is natuurlijk de allerbelangrijkste! Boek weer een ticket voor een volgende vakantie, zodat je iets hebt om naar uit te kijken. Zelf beschik ik altijd over minimaal 1 ticket voor een volgende geplande reis. Daar word ik door mijn beroep ook wel een beetje door gedwongen, want reizen in de schoolvakanties is nou eenmaal duur. En hoe eerder je boekt, hoe goedkoper je ticket. Maar het geeft wel écht een fijn gevoel om te weten dat je binnen afzienbare tijd weer nieuwe reisherinneringen mag gaan maken :).

Ben jij wel eens voor langere tijd op reis geweest? Wat zijn jouw ervaringen bij terugkomst?

 

 

 

 

 

6 thoughts on “Hoe voorkom je de after-travel dip?

 1. Haha. Toen ik de kop las dacht ik al het antwoord te hebben: Niet 🙂

  Je zit wel weer snel in de routine zoals je bij baan/routine aangeeft, maar de after-travel dip heb je toch altijd wel een beetje.

  Reply
  1. travel addict

   Post author

   Klopt, helemaal voorkomen kun je 'm eigenlijk niet. Tenzij je die reis helemaal niks vond en juist heimwee naar huis had misschien 😉
   Maar daar heb ik gelukkig nog nooit last van gehad.

   Reply
 2. Ik ben eerder vijf maanden weggeweest en moest vooral heel erg wennen aan het feit dat je iedereen weer verstaat. Vond het wel relaxed, dat je de locals niet kon verstaan. Lekker rustig in je hoofd.
  Heb ook wel m'n best gedaan dat ik niet meteen helemaal meeging ik het gehaast, gestress, gezeur etc. van de mensen thuis. Als je op minder ontwikkelde plekken bent geweest, besef je heel goed dat wij soms echt om niets zeuren.

  Reply
  1. travel addict

   Post author

   Haha en ook heel relaxed dat ze jou niet kunnen verstaan en je in het openbaar over iedereen kunt 'roddelen' 😉
   Dat is zeker waar; Nederlanders zeuren soms echt te veel! Jij al gepakt voor je grote reis?

   Reply
 3. Heel herkenbaar dat van dat rustiger aandoen... ik heb dat elke zomervakantie weer opnieuw... nu is het oktober en bedenk ik me door jouw blog dat ik daar idd weer eens werk van moet maken, een weekend niks lijkt alweer eeuwen geleden. THX voor de reminder 🙂

  Reply
  1. travel addict

   Post author

   Haha, erg hè hoe snel je weer meegaat in alle hectiek. Maar gelukkig kun je nu een weekje bijkomen...of heb je geen herfstvakantie?

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.