How to survive India

headerindiaIndia kan nogal een heftig land zijn om te bereizen, zeker als vrouw alleen. Waarschijnlijk ervaar je al een cultuurshock bij het zien van het gemiddelde straatbeeld. Koeien, bussen, kamelen en fietskarren… het loopt/rijdt allemaal door elkaar in een soort georganiseerde chaos. Het stinkt er steevast naar uitwerpselen en vuilnis en dan word je ook nog om de haverklap lastig gevallen door hitsige mannen die met je willen trouwen. Daarom vandaag een ‘how to survive India handleiding’.

Tip 1: Bereid je voor op het ergste, dan kan het alleen maar meevallen
Hoewel ik 5 jaar geleden al een keer in India ben geweest, was ik dit jaar toch weer een beetje zenuwachtig voor vertrek. Het land is nou niet bepaald op een positieve manier in het nieuws geweest de afgelopen jaren, waardoor het soms lijkt of het verkrachten van toeristen er aan de orde van de dag is. Na het lezen van een aantal zorgwekkende blogs van toch wel redelijk ervaren backpackers, begon ik te twijfelen of ik wel moest gaan. Tot ik me bedacht dat je wel vaker bang wordt gemaakt over bepaalde bestemmingen, terwijl je ter plaatse dan denkt: 'Waar maakte ik me eigenlijk druk om?' Dat was met India net zo. Ik had me voorbereid op het ergste en het grote voordeel daarvan is dat het alleen maar mee kan vallen!india1

Tip 2: Draag passende kleding
Oké, deze tip geldt natuurlijk in wel meer landen, maar normaal gesproken heb ik hier toch vaak een beetje schijt aan. Niet uit disrespect, maar ik ga gewoon niet vrijwillig in lange kleding lopen als het 30+ graden is. Maar voor het noorden van India maakte ik een uitzondering. Als je hier vrolijk in je hotpants en een hemdje door de straten wandelt, word je namelijk geen seconde met rust gelaten. Alle ogen zijn op jou gericht en bij de mannen zijn dat net iets te vaak zaadvragende ogen. Een beetje ongemakkelijk dus. Kleding die je knieën, schouders en décolleté bedekt is hier dus wel aan te raden.

Tip 3: Stop een flesje wodka/rum/whiskey in je daypack
Vraag een willekeurige backpacker naar zijn India-avontuur en de kans is groot dat het woord ‘Delhi belly’ valt. Negen op de tien reizigers krijgt te maken met dit kwaaltje, dat in Nederland beter bekend staat als spetterpoep :p. Het pittige eten, het warme weer en het gebrek aan hygiëne; het zijn allemaal zaken waar onze westerse magen meestal niet tegen bestand zijn. Zelf heb ik daar gelukkig niet zo snel last van, maar als je geen ijzeren maag hebt is het aan te raden een flesje sterke drank in je dagrugzak te stoppen. Na elke maaltijd even een slokje nemen en dan heb je -als het goed is- nergens last van!india2

Tip 4: Doe alsof je getrouwd bent
India is natuurlijk niet het enige land waar je als (blonde) vrouw belaagd wordt door mannen, maar de aandacht die je hier krijgt is wel extreem. En dan niet in positieve zin ;). Zo is het de normaalste zaak van de wereld dat als je een treinreis maakt van 8 uur, je ook echt 8 uur lang indringend wordt aangestaard door je mannelijke coupé-genoten. Als je geluk hebt blijft het daarbij, maar ik heb ook vaak genoeg gehoord dat ze je willen aanraken en handtastelijk worden. Daar zit je natuurlijk niet op te wachten. Indiase mannen hebben over het algemeen wel respect voor het huwelijk. Doe daarom net of je getrouwd bent en draag bijvoorbeeld een ring om je linker wijsvinger. En dan maar hopen dat ze je met rust laten.

Tip 5: Durf nee te zeggen
Mensen die moeite hebben met nee zeggen, krijgen het moeilijk in India. Als je over straat loopt, word je namelijk om de haverklap lastig gevallen door taxichauffeurs of verkopers. Ze beginnen vaak met een praatje pot, maar al snel gaan ze over op: “I've got a shoooooppp" en dan weet je hoe laat het is. Ze willen dat je meegaat naar hun winkel om je iets aan te smeren. Hoe lief, uitnodigend of opdringerig ze ook zijn; DOE HET NIET! Tenzij je het leuk vindt om de hele vakantie in souvenirshops rond te neuzen, maar op zich kun je je tijd in India beter besteden ;).

Dat waren mijn tips. Ik hoop dat je er iets aan hebt als je een reisje naar India overweegt!

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.