Huaraz: het paradijs voor hikers

headerhuarazVolgende maand zit ik als het goed is in de Himalaya: het populairste berggebied ter wereld voor het maken van meerdaagse wandeltochten. Ik heb er natuurlijk keiveel zin in en kan niet wachten om die bekende bergtoppen die ‘het dak van de wereld’ vormen in het echt te aanschouwen. Al verwacht ik wel dat het er erg toeristisch is, waar ik dan weer niet zo van houd. Daarom licht ik vandaag een bestemming uit die nauwelijks onderdoet voor de Himalaya en waar de massa’s toeristen nog weg blijven. Ik heb het over Huaraz in het Andesgebergte van Peru.

Witte en zwarte bergen
Het noorden van Peru is bij de meeste mensen nog niet zo bekend en wordt vaak overgeslagen door backpackers. Onbegrijpelijk, want de regio Ancash in de Andes biedt na het Himalaya gebergte de beste trekking opties ter wereld! De Cordilleras Blanca (wat ‘de witte bergketen’ betekent) bestaat uit veel indrukwekkende besneeuwde bergen, waarvan sommige boven de 6.000 meter uit komen. Het is de tweede hoogste bergketen ter wereld. Maar ook de Cordilleras Negra (de zwarte bergketen), de Huaylas Vallei en de Huascaran Mountain zijn de moeite waard. Al met al is het een paradijs voor hikers!

huaraz3Uitvalsbasis Huaraz
Het stadje Huaraz is volledig ingesteld op wandelaars en klimmers. Daarmee is het de ideale uitvalsbasis voor het maken van één-of meerdaagse trektochten door het gebied. Huaraz ligt op zo’n 8 uur rijden van hoofdstad Lima. Het stadje is voorzien van internationale restaurants, koffietentjes en gezellige kroegjes. Omdat het op ruim 3.000 meter hoogte ligt, doe je er verstandig aan eerst een dag of twee te acclimatiseren voordat je de hoger gelegen bergen in trekt. Zo kun je in dit gebied fantastisch paardrijden, mountainbiken of raften om maar eens een paar opties te noemen.

De populairste trek
Als je aan de hoogte gewend bent, kun je de bergen in. Je kunt dit zelfstandig doen, maar het is verstandiger een gids mee te nemen. Er zijn genoeg bureautjes die georganiseerde trekkings aanbieden tegen schappelijke prijzen. En wat betreft wandelroutes: de keuze is enorm! Er zijn tientallen verschillende routes, variërend van een halve dag tot 13 dagen. De meest bekende is de vierdaagse Santa Cruz Classic Trek. Een tocht van ruim 40 kilometer met moeilijkheidsgraad medium. De route staat vooral bekend om de diverse landschappen die je onderweg tegenkomt. Van veelkleurige meren en besneeuwde bergtoppen tot uitgestrekte valleien. It takes your breath away!

huaraz2

Lake 69
En andere route die ik graag onder de aandacht wil brengen, is die naar Lake 69 & Llanganuco Lakes. Deze prachtige, maar pittige dagtocht brengt je tot hoogtes van 4600 meter, waar één van de mooiste gletsjermeren van de Cordillera Blanca ligt. De scenery is echt te gek met het diepblauwe, kraakheldere water en een schitterende waterval die erin klettert. Wij deden deze hike de dag nadat we arriveerden in Huaraz en waren nog niet echt aan de hoogte gewend. Dat maakte het laatste stuk, waarbij je behoorlijk moet klimmen, best pittig. Na elke drie stappen liep ik als een vis naar adem te happen. Maar my oh my, dat ben je direct vergeten als je het uitzicht vanaf de top ziet. Zeker een aanrader dus!

huaraz

Andere routes
Je kunt ook dagtochten maken naar het Paron Lake (goed om te acclimatiseren), de Llaca Valley & Ranrapalca Glacier (waarbij je door traditionele bergdorpen komt) of naar Aguak Lake (voor de meer gevorderden). Dit is slechts een kleine greep uit het aanbod. Wil je meer lezen over deze outdoor bestemming? Neem dan eens een kijkje op http://huaraztreks.com/. Op deze site kun je uitgebreide informatie vinden over alle routes die er zijn.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.