Ierland VS Schotland: the battle

ierlandIerland en Schotland worden als vakantiebestemming vaak over één kam geschoren. Beide bestemmingen staan bekend om hun ruige natuur, het gezellige publeven en een aantal hippe steden. Dat maakt de keuze voor veel mensen tegelijkertijd lastig, want welke moet je dan kiezen? Ik heb beide landen het afgelopen jaar bezocht en vergelijk de bestemmingen in deze blog op 5 punten. Kun je daarna mooi zelf een oordeel vormen… 😉

Natuur
Hoewel beide landen prachtige, ongerepte natuur hebben, is er wel degelijk een verschil. Zo is Ierland veel vlakker dan Schotland en ook iets minder afwisselend. Kenmerkend voor Ierland zijn de ruige kustlijnen met imposante rotspartijen aan het water. Bergen zijn er niet zoveel; het is allemaal wat glooiender. Schotland vond ik indrukwekkender qua natuur. Vooral in de Schotse Hooglanden en op Isle of Skye keek ik m’n ogen uit en waande ik me af en toe in Nieuw-Zeeland. Ik vond het met recht een van de mooiste bestemmingen van Europa, dus het is denk ik wel duidelijk waar mijn voorkeur naar uitgaat op dit gebied.
Winnaar: Schotland
thecobbler

Cultuur
Kastelen, kloosters, musea… die zijn er in beide landen in overvloed. Maar Ierland heeft ook veel archeologische sites en een rijke geschiedenis, die je op veel plekken terugvindt. Zelf ben ik hier wat minder van, maar we kwamen in Ierland om de haverklap een culturele/historische bezienswaardigheid tegen. Cultuursnuivers kunnen hier dan ook hun hart ophalen, meer dan in Schotland voor mijn gevoel.
Winnaar: Ierland
glendalough

Steden
Ierland heeft Dublin, Schotland heeft Edinburgh. Beide fantastische steden als het gaat om sfeer, pubs en uitgaan. Overal live muziek, bier drinkende mensen op straat en doorgaan tot in de vroege uurtjes. Op dat gebied doet de één niet onder voor de ander. Maar qua bezienswaardigheden vond ik Edinburgh interessanter. Je hebt hier een aantal fraaie uitzichtpunten over de stad, een mooier kasteel en leuke ‘verborgen’ straatjes/wijken. Ik zou me meer dagen kunnen vermaken in Edinburg dan in Dublin.
Winnaar: Schotland
schotland14

Outdoor
Beide bestemmingen zijn geliefd onder outdoor liefhebbers, met name wandelaars. Ook ik wilde er veel te voet op uittrekken in zowel Ierland als Schotland. In Schotland heb ik prachtige hikes gemaakt, onder andere op Isle of Skye, Glen Coe en in het Loch Lomond NP. De keuze in het aantal routes was ruim en zeer gevarieerd. In Ierland zijn er vooral veel meerdaagse hikes en is het aanbod aan kortere wandelingen een stuk beperkter. Nu kun je natuurlijk ook een deel van zo’n langeafstandspad lopen, maar dan moet je wel weer vervoer hebben voor de weg terug. Dan geef ik toch de voorkeur aan een loop, waarbij je geen rekening hoeft te houden met bustijden enzo.
Winnaar: Schotland

schotland16

Budget
Deze vind ik iets lastiger te beoordelen, omdat ik Schotland in het hoogseizoen (juli) bezocht en Ierland in mei. Daarentegen sliep ik in Schotland in hostels en in Ierland in B&B’s, dus dat heft elkaar wel weer redelijk op denk ik. Voor beide bestemmingen was ik zo’n 100 euro per dag kwijt. Daar zit dan alles in; vlucht, accommodatie, autohuur en alle uitgaven voor eten/activiteiten/benzine. Als je bijtijds boekt, vind je in beide landen prima B&B’s voor 60 tot 80 euro per nacht. Voor een pubmaaltijd betaal je zo’n 15 euro, in restaurants is dat minimaal het dubbele. Retourvluchten naar beide bestemmingen zijn er al vanaf een paar tientjes.
Winnaar: Ierland & Schotland
guiness

 

And the winner is…. Schotland! Met een eindstand van 4-2. Zeker als je waarde hecht aan natuur en outdoor, zou ik eerder voor Schotland kiezen. Ben je meer van de cultuur of een combinatie van deze twee, dan kun je Ierland overwegen. Op het gebied van steden, shoppen, eten, uitgaan en budget zit je op beide plekken even goed.

Vertel… waar gaat jouw voorkeur naar uit?

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.