Landen waar je liever niet per bus reist…

header busreizen
De meeste landen kun je op verschillende manieren bereizen: per bus, trein, op de motor, met een (huur)auto of je stapt in bij een privéchauffeur/-gids. Als het land heel groot is, loont het vaak om een (of meerdere) binnenlandse vlucht(en) te nemen, maar er zijn ook bikkels die hele werelddelen op de fiets trotseren. Nu heb ik alle bovenstaande opties al eens gehad en waar je voorkeur naar uitgaat, verschilt sterk per land. In landen als Canada, Nieuw Zeeland of Zuid-Afrika heb je eigenlijk wel eigen vervoer nodig om alle mooie plekjes te bereiken. Terwijl je in andere landen min of meer gedwongen bent om de bus te nemen. Al kun je niet overal even relaxed achterover leunen...

Vietnam
Oké, nu staat Azië sowieso al bekend om zijn chaotische verkeer en gebrek aan verkeersregels, maar Vietnam sloeg wat mij betreft alles. Ik heb nog nooit zoveel idioten bij elkaar op de weg gezien! Iedereen rijdt knetterhard en onbezonnen, het is alsof je omgeven bent door allemaal suïcidale blinde weggebruikers. En de buschauffeurs zijn het ergst. Regelmatig zat ik met klamme handjes te observeren hoe onze chauffeur met 150 km/u een andere bus inhaalt, terwijl je de tegemoetkomende vrachtwagen op de rijstrook ernaast al bijna kunt aanraken. Het ging steeds op een haar na goed, maar dat het ook vaak fout gaat blijkt wel uit het hoge aantal verkeersongelukken in Vietnam. Heb je niet van die stalen zenuwen en speel je liever op safe? Pak dan de (nacht)trein of spring achterop de motor bij een Easy Rider (een soort motortaxi), die over het algemeen iets voorzichtiger te werk gaan.

Peru
In Peru heb ik letterlijk doodsangsten uitgestaan in de bus. Deze keer niet om het verkeer, maar om de slechte wegen in combinatie met de rijstijl van de chauffeurs. Zeker als je door het Andesgebergte rijdt en de bestuurder met plankgas door de vele haarspeldbochten zonder vangrails racet. Het liefst halen ze tijdens zo'n manoeuvre ook nog eens een andere gammele bus in. Dat je hierbij ook wel eens uit de bocht kunt vliegen, heb ik met eigen ogen aanschouwd. De buschauffeur voor ons had een klein inschattingsfoutje gemaakt, waardoor hij zijn voertuig niet op de weg kon houden. De bus kantelde, viel om en bleef net aan balancerend op een bergrand hangen. Gelukkig konden de meeste inzittenden via het dakraam de bus uit klimmen, maar ik heb nooit meer rustig met bussen gereisd de rest van deze trip.

Bolivia
Ook in Bolivia kunnen ze er wat van, de buschauffeurs. Niet heel gek natuurlijk, als buurland van Peru. Maar hier zijn weer andere redenen om de bus te mijden. Doordat er regelmatig wegblokkades zijn, kun je zomaar uren of zelfs dagen vast komen te staan in the middle of bloody nowhere. Niet heel chill kan ik je vertellen, maar wellicht heb je dat al in mijn
andere blog gelezen. Verder komen de bussen hier nooit, maar dan ook nooit op tijd. Al moet een doorgewinterde backpacker daar op zich wel tegen kunnen ;).

Gelukkig zijn er ook genoeg landen waar het wel goed te doen is om met de bus te reizen. In Argentinië bijvoorbeeld, waar je de brede stoelen helemaal plat kunt leggen en zelfs van maaltijden en drinken wordt voorzien. Echt super-de-luxe!

Al blijft een eigen auto toch mijn favoriet; lekker veel vrijheid om te gaan en staan waar je wilt. Op deze manier gaan wij komende maand Amerika verkennen. Even een paar weken geen blogs (het is tenslotte vakantie :p), maar traveladdict is wel te volgen op instagram.

2 thoughts on “Landen waar je liever niet per bus reist…

 1. Wat ben ik bang geweest in de minivan van Lao Cai naar Sapa! Het was toen extreem mistig en we reden midden in de bergen, vol met bochten, maar dat maakte de choof niet veel uit. Het is een wonder dat m'n vriend geen botje heeft gebroken in zijn hand, want wat heb ik die fijn gesneden. Doodeng. Toen was ik echt blij dat ik het had overleefd...

  p.s.: ik heb je getagd voor de Top 5 favoriete accommodaties tag! Leuk als je hem ook invult (als je terug bent van vakantie 😉 ).

  Reply
  1. travel addict

   Post author

   Leuk! Ik zal thuis 'ns kijken welke accommodaties mijn favoriet waren! Hier in de States kan ik er vooral veel opnoemen waar je niet naartoe moet Een hotel uitzoeken in een straat waar 300 zwervers permanent vertoeven is niet echt n aanrader...

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.