Let’s get Spanish!

header spaans leren

Na Engels en Chinees is Spaans de meest gesproken taal ter wereld. Als je van reizen houdt, is het dan ook erg handig om un poco español te spreken. Zeker als je van plan bent door Zuid of Midden Amerika te trekken, waar de gemiddelde bevolking ongeveer drie woorden Engels kent. Natuurlijk kom je een heel eind met handen en voeten, maar zelf vind ik reizen toch echt een stuk interessanter als je nog eens een babbeltje kunt maken met een local tijdens een lange busrit of op een bankje in het park. Nu kun je natuurlijk voor vertrek een (online) cursus volgen in Nederland of misschien in Spanje, maar het is veel slimmer om dit in Latijns Amerika te doen. Waarom? Dat vertel ik je hier! 

  1. Je krijgt het veel sneller onder de knie

Het klinkt best leuk hoor, zo’n cursusje Spaans op maandagavond uit je werk. Die twee uurtjes passen nog net in je drukke schema, dus vol goede moed ga je aan de slag. De brochure belooft dat je jezelf binnen 10 weken aardig verstaanbaar moet kunnen maken en als je veel discipline hebt, lukt dat misschien wel. Dan moet je wel bereid zijn er zelf ook nog dagelijks 1 à 2 uur extra in te steken. Dat lijkt misschien niet veel, maar iedereen weet hoeveel andere prioriteiten en verleidingen het leven kent. Werk, sport, familiebezoekjes, even een terrasje pakken met een vriend(in)... Hierdoor ben je al snel geneigd het ene na het andere huiswerkuurtje te verzaken en dat zijn nou net de essentiële oefenuurtjes die het verschil moeten maken. Want één ding is zeker: met 2 uurtjes les per week kom je er over het algemeen niet, tenzij je een giga talenknobbel of fotografisch geheugen hebt :p.

  1. Het is dé manier om een land, zijn bewoners en de cultuur écht te leren kennen

Als je Spaans gaat leren in een land in Midden of Zuid Amerika is het gebruikelijk dat je bij een lokale familie intrekt tijdens je cursus. Zo’n homestay is niet verplicht, maar absoluut een aanrader. Je wordt niet meer omringd door andere backpackers, waarbij de verleiding groot is om al snel weer over te schakelen naar het voor iedereen bekende Engels.  Bij het gezin thuis moet je wel communiceren in het Spaans. In het begin misschien eng en lastig, maar je zult merken dat je het al snel onder de knie krijgt. Zelf leerde ik Spaans in San Pedro in Guatemala en verbleef ik bij een gezin met zes kinderen. Er was altijd wel iemand thuis om mee te oefenen en al snel voel je je een onderdeel van het gezin. Je nuttigt de maaltijden gezamenlijk en ik ging er elke dag met iemand anders op uit: de ene dag boodschappen doen op de markt met moeder, de dag erop kanoën met de oudste zoon of een basketbalwedstrijd kijken met de jongste zoon, paardrijden met de dochters, etc. Het is bizar hoe snel je een band opbouwt met zulke mensen als je er zo intensief mee omgaat. Heel bijzonder! Daarbij kan zo’n tijdelijk rustpunt ook een welkome afwisseling zijn in je drukke reisschema als je wat langer van huis bent.

  1. Het is spotgoedkoop

Oké, een cursus Spaans hoeft in Nederland tegenwoordig ook niet meer zo duur te zijn, maar als je gaat rekenen in uurtarieven, kan het nergens anders goedkoper dan in Latijns Amerika. Het verschilt natuurlijk wel in welk land je zit, maar in Guatemala betaalde ik zo’n 70 euro per week voor 20 uur les (5 x 4 uur). Met homestay erbij, inclusief alle maaltijden, werd dat 160 euro. Nu snap ik dat je in Nederland niet zomaar 160 euro per week uitgeeft, maar tijdens het reizen is dat een zeer goedkoop weekbudget. En zoals ik al zei: een week Spaans in Latijns Amerika heeft meer effect dan tien wekelijkse bijeenkomsten in Nederland. In Bolivia zijn de lessen dit nog goedkoper en betaal je soms maar 2 euro voor een uur privéles. Maar ook Peru, Nicaragua of Ecuador zijn prima bestemmingen om je de taal eigen te maken.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.