Liften door Borneo

header borneoVeel toeristen die Maleisië bezoeken slaan Borneo over. Zonde! Want het is een heel mooi eiland dat van alles te bieden heeft. Van bountystranden tot tropisch regenwoud en van bergbeklimmen tot snorkelen en duiken. Het is een super gevarieerd eiland dat vooral in de smaak valt bij de avontuurlijke reiziger.

Je kunt het eiland natuurlijk per bus of huurauto verkennen, maar er is een veel toffere manier: liften! Deze manier van verplaatsen zou ik niet voor elk land aanraden, maar in Maleisisch Borneo is het prima te doen. Peking Express
Wij waren met vier meiden en zijn in een week tijd de provincie Sabah rond gelift. Omdat het lastig is een lift te krijgen met z’n vieren, splitsten we ons steeds op in duo’s en maakten we er een onderlinge race van à la Peking Express. ’s Ochtends bedachten we waar we wilden slapen en later op de dag troffen we elkaar vanzelf weer ergens op de plaats van bestemming. We hoefden nooit langer dan vijf minuten op een nieuwe lift te wachten, want bijna elke local wil je maar al te graag meenemen en er zelfs voor omrijden. Echt top!

Voor mij was het liftelement een waardevolle toevoeging aan mijn reis door Borneo. Naast dat het lekker avontuurlijk is en verrassend kan uitpakken, leer je het land op een heel andere manier kennen. De afstanden zijn soms best lang, dus je zit al snel uren te kletsen met de aardige locals die je een ritje geven. Op die manier kom je superveel te weten over de geschiedenis, de natuur en de manier waarop mensen leven op Borneo. Zo vliegt de tijd vanzelf voorbij.

Bezienswaardigheden
Natuurlijk zit je niet alleen maar in de auto en zijn er ook hartstikke mooie dingen te zien. Wij vlogen op Kota Kinabalu; een gezellig stadje waar je lekker kunt eten en goed kunt stappen. Geen plek om heel lang te blijven hangen, want je hebt het snel gezien. Je kunt vanuit hier wel gemakkelijk een dag (of meerdere) naar Tiga eiland, waar je binnen een half uur varen bent. De Amerikaanse versie van Expeditie Robinson gebruikte dit eiland in 2003 als thuisbasis, dus ik hoef je waarschijnlijk niet meer te vertellen hoe paradijselijk het er uitziet.

Een sportieve klim
Als je van een uitdaging houdt en sportief bent aangelegd, kun je de Mount Kinabalu beklimmen. Deze 4.095 meter hoge berg is relatief gemakkelijk te trotseren en staat bekend als één van de meest toegankelijke bergen ter wereld. Op dag 1 loop je in een halve dag naar het guesthouse waar je overnacht. Rond middernacht sta je op om nog eens 5 uur te klimmen, zodat je op tijd bent om de zon op te zien komen. En daarna moet je natuurlijk nog naar beneden. Bijkomen kun je in de Poring hotsprings, die vlak bij het park liggen.

Aapjes kijken
Vergeet ook niet een bezoek te brengen aan het Sepilok Orang Utan Rehabilitation Centre, dat op 25 km van de stad Sandakan ligt. Het reservaat biedt onderdak aan orang-oetans die wees zijn geworden of net bevrijd zijn uit gevangenschap. Het is de bedoeling dat ze hier in het afgeschermde stuk regenwoud hun basisinstincten weer terugkrijgen, die ze nodig hebben  om te overleven in de jungle. Voor bezoekers is dit dé mogelijkheid om deze bijzondere mensapen van heel dichtbij te observeren in hun natuurlijke habitat. Iets wat je niet elke dag meemaakt.

Nog veel meer apen zie je als je een boottochtje maakt vanuit Sukau over de Kinabatangan rivier. In dit afgelegen gebied leven duizenden apen, die zich maar wat graag aan voorbij varende toeristen laten zien. Bij ons staken ze in grote getalen een touwbrug over en ook de beroemde neusaap liet zijn opvallende gezicht even zien.

Nieuwsgierig geworden? Misschien moet je dan zelf eens gaan ervaren hoe bijzonder dit eiland is!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.