Malediven on a budget

header malediven

Droom jij er ook van om ooit nog eens naar de Malediven te gaan? En stel je dat 'ooit' steeds maar uit omdat je denkt dat zo'n bestemming nu buiten het bereik van je portemonnee ligt? Dit bounty-oord staat natuurlijk bekend als luxueuze bestemming voor honeymoonreizen. En dat tout bekend Hollywood er graag vakantie viert, draagt ook behoorlijk bij aan het dure imago van deze eilandengroep. Maar wist je dat je ook redelijk budget naar deze tropische bestemming kunt?

Een goedkoop ticket scoren
Het zal je niet ontgaan zijn dat er tegenwoordig onwijs gestunt wordt met ticketprijzen. Op sites als Vakantiepiraten, Holidayguru of Ticketspy zie je de meest bizarre prijzen voorbij komen. Ook voor de Malediven. Nadeel hiervan is dat het meestal om lastminutes gaat, dus je moet vrij flexibel zijn in het opnemen van je vakantiedagen. Wil je wat langer vooruit plannen, dan kun je meestal gewoon via Skyscanner betaalbare vluchten vinden. Lukt dat niet, dan zou ik eens kijken of je via Istanbul, Moskou of Dubai kunt vliegen. Vanuit Nederland kun je goedkoop naar deze steden vliegen en daar vandaan zijn er talloze verbindingen naar de Malediven. Een indicatie van de prijs? Een vriendin van mij betaalde in de voorjaarsvakantie ruim 400 euro voor een retourtje Amsterdam - Male. Zelf was ik het dubbele kwijt, maar dat is in de kerstvakantie niet te vermijden.

Accommodatie
Qua verblijf kun je het zo gek maken als je zelf wilt. Er zijn natuurlijk tig resorts, die allemaal op hun eigen privé-eiland liggen. Afhankelijk van het aantal sterren betaal je tussen de 140 en 1400 euro per nacht. Maar er zijn ook een aantal bewoonde eilanden waar je voor een prikkie kunt overnachten. Bij de aanbiedingen op sites waar ik het eerder over had, slaap je vaak op het hoofdeiland Male. Dit is echter geen aanrader, want je ervaart hier allesbehalve het bountygevoel. Ik vond het een grote, stinkende vuilnisbelt vol verkeer en met slechts een piepklein strandje waar je niet in bikini op mag omdat het islamitisch is.

Budget eilanden
Betere alternatieven zijn Maafushi, de meest bekende, of het minder toeristische Thulusdhoo. Beide eilanden zijn zo'n anderhalf uur varen met de ferry vanuit Male (2 dollar) of 15 minuten als je een dure speedboat neemt van 200 dollar. Deze eilandjes zijn piepklein en hebben duidelijk twee gezichten. Enerzijds zijn er prachtige stranden zoals je ze van de plaatjes kent. En ja; het water is er écht azuurblauw en het strand is écht hagelwit. En dan die onderwaterwereld...niet te beschrijven! Alsof je in één groot aquarium zwemt. Snorkelen of duiken is hier echt een must! Maar er zijn ook plekken waar de locals hun rotzooi in het water gooien en dit mooie beeld verzieken met hun vuilnis. Eeuwig zonde natuurlijk! Maar zolang je aan de goede kant van het eiland blijft, heb je er geen last van ;).

Eilandkeuze
Welke van deze twee je moet kiezen? Dat hangt helemaal af van je wensen en voorkeuren. Thulusdhoo is echt nog in opkomst, dus daar komen nog niet zoveel mensen op af. Het is er dus niet zo druk op het strand, maar er is ook niet heel veel te beleven. Maafushi is wat toeristischer en dat heeft zo z'n voordelen: er zijn wat meer eettentjes en -niet geheel onbelangrijk- in tegenstelling tot Thulusdhoo kun je hier alcohol drinken. Niet op het eiland zelf, maar op een ware zuipschuit (een boot dus) die aangemeerd ligt. De prijzen voor accommodatie verschillen niet heel erg, al kun je in Maafushi ietsiepietsie goedkoper overnachten. In het laagseizoen heb je hier een tweepersoonskamer voor ongeveer 25 euro, in het hoogseizoen betaal je twee tientjes meer.

Activiteiten
Een indicatie van de prijzen die je betaalt voor de meest populaire activiteiten:
- Snorkelen (2 uur) 20 euro
- Duiken (2 stuks) 100 euro
- Picknicken op een zandbank vanaf 15 euro
- Dagtrip naar een resort vanaf 50 euro (exclusief eten/drinken)
- Dagtrip naar onbewoond eiland vanaf 10 euro
- Dolfijnen spotten vanaf 15 euro

Valt mee hè? Dusse...als ie nog op je bucketlist staat; wacht niet te lang met boeken! De eilanden liggen gemiddeld slechts 1 meter boven zeeniveau en gezien de huidige klimaatsveranderingen, is de kans groot dat (een deel van) de eilanden op niet al te lange termijn onder water verdwijnen. Zou toch zonde zijn als je te laat bent?!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.