Mauritius: top of flop?

mauritius-header

Zooooo…dan! Daar zijn we weer :). Na bijna 3 weken op Mauritius, mogen we weer van de kou en regen genieten in Nederland. Altijd fijn ;). Nu waren de geplande 2 weken al vrij lang voor Mauritius, en als je daarna ook nog eens 5 dagen vastzit dan heb je echt het hele eiland wel gezien. Mauritius staat bekend als honeymoonbestemming en als luxe oord. Als je zo’n duurdere bestemming boekt, wil je natuurlijk wel weten of het je geld waard is. Daarom neem ik je vandaag mee langs een aantal belangrijke ingrediënten voor een fijne vakantie en geef ik aan welke top en welke flop zijn.

Stranden
Mauritius staat het meest bekend om zijn mooie stranden en daar heb je automatisch dan toch wel een beetje hoge verwachtingen bij. De hamvraag is natuurlijk: worden die waargemaakt? Ik zou zeggen: deels. Aan de oostkust vind je een aantal mooie stranden, zoals je ze kent van de plaatjes. Onze favorieten waren Blue Bay, het strand van Belle Mare en het eiland Ile aux Cerfs. Helder blauw water en vrij witte stranden. Niet helemaal Maledivenstijl, maar het komt in de buurt. De stranden aan de westkust vonden we niet zoveel voorstellen. Conclusie: deels top en deels flop.

Binnenland
Het binnenland daarentegen is verrassend mooi! Hoewel Mauritius niet veel groter is dan de provincie Utrecht, kun je jezelf echt prima een week vermaken in het ruigere zuidwesten. Hier vind je veel ongerepte natuur in het Black River Gorges national park. Je kunt er verschillende wandelingen maken. Aanraders zijn de 7 cascades route, die je langs 7 watervallen voert, en de klim naar de Black River Peak. Deze wandeling van 2 uur brengt je naar het hoogste punt van Mauritius op 828 meter, vanwaar je een prachtige 360 graden view hebt. Het uitzicht vanaf de berg Le Morne Brabant is nóg indrukwekkender. Ook de watervallen van Chamarel en de 7 coloured earth zijn natuurverschijnselen die je niet wilt missen. Top!mauritius-natuur

Duiken
Ik heb 2 keer gedoken op Mauritius. Eén keer aan de westkust en één keer aan de oostkust. Beide keren vond ik echter niet veel soeps. Aan de westkust moet je alleen gaan voor een wrakduik, want qua vissen en koraal is er echt helemaal niks bijzonders te zien. De oostkust is op dat gebied ietsje beter. Hier heb je in ieder geval nog wat murenes en reuzenmanta’s, al is het koraal ook hier grotendeels dood. Kortom; ik was niet onder de indruk en zou het duiken daarom bestempelen als flop.

Sfeer
Tsja, sfeer is natuurlijk heel persoonlijk en subjectief. Wat ik je in ieder geval kan vertellen, is dat er geen backpackersvibe hangt. Dat het een luxe bestemming is, zie je terug in het type mensen dat eropaf komt. Veelal kinderloze vijftigers die de hele dag in de zon liggen te bakken, met hier en daar een gezin of een stelletje kersverse newlyweds. Wat ik vooral miste, zijn een paar relaxte strandtenten waar je af en toe een biertje of een cocktail kunt drinken. Dit kon nu alleen bij super-de-luxe resorts, waar je al snel 8 euro betaalt voor een biertje. Nog zo’n dooddoener: in de populaire badplaatsen moet je gewoon een plek reserveren voor het diner, anders kun je nergens terecht ’s avonds. Serieus; dit wil je toch niet als je op vakantie bent?!? Flop dus!

Budget
Als backpacker of flashpacker speelt budget geen onbelangrijke rol bij het kiezen van een bestemming. Toen we tickets aan het zoeken waren voor een zonnige bestemming in de kerstvakantie, kwam Mauritius als één van de goedkoopste opties naar voren. Op internet lazen we dat je ook ter plekke redelijk budget kunt leven, dus we hakten de knoop door: daar gaan we naartoe! Maar hoe zit het met het budget ter plaatse?
mauritius-strand

Betaalbare accommodaties zijn aanwezig. Als je een beetje goed zoekt, vind je voor 40 euro een prima tweepersoonskamer of appartement. Een huurauto is iets duurder (zo’n 400 euro voor 2 weken) en voor boodschappen of uit eten betaal je gewoon Nederlandse prijzen. Maar waar je écht je portemonnee voor moet trekken, zijn de tourtjes. Zo betaal je gerust 30 euro p.p. voor een bootretourtje naar een eiland op 5 minuten varen. Voor een quadtour van 2 uur ben je 80 euro kwijt, een lesje kitesurfen is al snel 150 euro en een dagje eilandhoppen en snorkelen kost je minimaal 50 euro. Niet zo heel budgetvriendelijk dus!

Ga je voor een relaxte strandvakantie en wil je nog wat leuke korte hikes maken, dan is Mauritius een prima bestemming voor één of anderhalve week. Maar qua cultuur, activiteiten en sfeer ben je beter af op een andere bestemming.

Vertel; zou jij Mauritius graag willen zien?

5 thoughts on “Mauritius: top of flop?

 1. Ja, ik zou hier heel graag naartoe gaan! Maar de prijzen houden me idd tegen en ik ben niet echt een strandmens, dus zoek wel een bestemming waar wat meer te beleven valt. Voor een weekje ofzo lijkt het me wel geweldig!

  Reply
  1. travel addict

   Post author

   Haha, dat hadden wij ook altijd 😉
   Voor een weekje is het inderdaad een prima bestemming!
   Zeker als je buiten de kerstvakantie gaat, dan is alles nog een stukje goedkoper denk ik 🙂

   Reply
  1. travel addict

   Post author

   Ha Joris,

   Mooi is het zeker! Je hoeft geen Azië prijzen te verwachten, maar uiteindelijk viel het ons toch mee wat we in totaal hebben uitgegeven daar.

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.